Ακριβαίνουν οι μπαταρίες, θα ακριβύνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ακριβαίνουν οι μπαταρίες, θα ακριβύνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το κόστος των πρώτων υλών ανεβάζει την τιμή στις μπαταρίες, ύστερα από χρόνια πτώσης. Οι Κινέζοι κατασκευαστές ανησυχούν και προβλέπουν αύξηση στην τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

μπαταρίες

Στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo, ο Li Xiang, γενικός διευθυντής της Li Auto, ανησυχεί από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών για τις μπαταρίες. Το κόστος αυξήθηκε «αλλόκοτα» το δεύτερο 3μηνο, ανέφερε ο Xiang. 

Προφανώς και αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε, καθώς, η τιμή του λιθίου επταπλασιάστηκε (!) σε έναν χρόνο, αυτή του κοβαλτίου διπλασιάστηκε και το θειικό νικέλιο αυξήθηκε κατά 50%. Η έλλειψη πρώτων υλών και η πίεση στην αξία τους αφορά και τα υλικά που χρειάζονται για τις ανόδους και τους ηλεκτρολύτες. και γενικότερα για την κατασκευή των αυτοκινήτων. Πράγματι, και άλλες πρώτες ύλες, σταθερές ή πτωτικές τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν επίσης άνοδο σε σχέση με το 2020 ή το 2021. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τον χαλκό.

μπαταρίες

Η CATL, ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπαταριών, έχει ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση για μια «δυναμική» προσαρμογή της τιμής για να διατηρήσει ένα επαρκές λειτουργικό περιθώριο κέρδους. Η BYD, ένας άλλος γίγαντας στις μπαταρίες, προχώρησε επίσης σε σημαντική αύξηση, με το ποσοστό της αγγίζει περίπου το 20%. 

Σε συνέχεια λοιπόν της συνεχούς πτώσης της τιμής στις μπαταρίες, αυτές οι αυξήσεις είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το τι θα πληρώσουν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και στο τέλος της αλυσίδας, όπως συμβαίνει με κάθε αγαθό, βρίσκεται ο τελικός καταναλωτής που θα κληθεί να πληρώσει (ακόμη) ακριβότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Να σημειώσουμε ότι ήδη αρκετοί Κινέζοι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στα ηλεκτρικά μοντέλα τους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube