Η Σουηδία δημιουργεί λωρίδες ασύρματης φόρτισης για EV στους δρόμους της [video]

Η Σουηδία δημιουργεί λωρίδες ασύρματης φόρτισης για EV στους δρόμους της [video]

Μέχρι το 2025 ένα δίκτυο λωρίδων επαγωγικής φόρτισης θα είναι διαθέσιμο στη χώρα. 

Την ώρα που εδώ ακόμη παιδευόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό των φορτιστών (και κυρίως των δημόσιων ταχυφορτιστών), στη Σουηδία έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση. 

Έτσι έως το 2025 η χώρα θα διαθέτει ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, στις οποίες τα κινούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζονται επαγωγικά. 

Το σύστημα ακούει στο όνομα Electrified Road System (ERS) και στην πράξη αυτό που προσφέρει είναι η δυνατότητα φόρτισης εν κινήσει κάτι που αυξάνει την αυτονομία των EV και μειώνει τις επισκέψεις σε στατικούς σταθμούς φόρτισης. 

Αρχικά το σχέδιο θα εφαρμοστεί στον αυτοκινητόδρομο Ε20, με στόχο στο άμεσο μέλλον η χώρα να αποκτήσει 3.000 χιλιόμετρα τέτοιων λωρίδων επαγωγικής φόρτισης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νορβηγία: Επαγωγική φόρτιση για τα ταξί

Για να φτάσει σε αυτήν την απόφαση η Σουηδία είχε προηγουμένων κάνει διάφορα πειράματα στο πλαίσιο των οποίων κάποια βαρέα φορτηγά μπορούσαν να φορτίζοντα με «κεραίες» (όπως τα τρένα ή τα τραμ), ενώ σε κάποια άλλα σημεία χρησιμοποιήθηκαν πηνία φόρτισης κάτω από την άσφαλτο.

Τα υπάρχοντα αυτά πειραματικά συστήματα, δεν είναι συμβατά με μικρά ΙΧ αυτοκίνητα. Για τα τελευταία θα τοποθετηθεί ένα σύστημα φόρτισης που θα γεμίζει τις μπαταρίες με τρόπο ανάλογο της ασύρματης φόρτισης των κινητών τηλεφώνων. 

Αν το συγκεκριμένο σύστημα φόρτισης επεκταθεί θα ανοίξει το δρόμο στην τοποθέτηση μικρότερων μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητο με διπλό όφελος. Αφενός θα μειωθεί το κόστος τους και αφ΄ετέρου θα μειωθεί και το βάρος τους. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube