Νορβηγία: Επαγωγική φόρτιση για τα ταξί

Νορβηγία: Επαγωγική φόρτιση για τα ταξί

Η πλήρης μετατροπή των ταξί σε ηλεκτρικά είναι ο στόχος του δήμου του Όσλο, πόλη που θα είναι και η πρώτη στον κόσμο που θα επαναφορτίσει επαγωγικά τις μπαταρίες των ταξί της.

Η Νορβηγία είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και η πρωτεύουσα της, το Όσλο, προτίθεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο: Μέχρι το 2023 όλα τα ταξί στην πόλη θα είναι ηλεκτρικά. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ουρές στους σταθμούς φόρτισης, αλλά ο δήμος έχει βρει τη λύση. Με τη βοήθεια της φιλανδικής εταιρείας Fortum, η οποία ειδικεύεται στην ενεργειακή διαχείριση, το Όσλο θα τοποθετήσει πλατφόρμες επαγωγικής φόρτισης στις πιάτσες.

Έτσι, στις ουρές των σταθμών, των αεροδρομίων ή σε διάφορες στρατηγικές τοποθεσίες, τα ταξί θα είναι σε θέση να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες ενώ περιμένουν τους πελάτες τους, χάρη σε επαγωγικούς τερματικούς σταθμούς. Η αρχή είναι απλή: Το αυτοκίνητο σταθμεύει πάνω σε ένα τερματικό και χάρη στο παραγόμενο μαγνητικό πεδίο, επαναφορτίζεται.

Η ισχύς φόρτισης, σύμφωνα με το δήμο του Όσλο, θα φτάνει έως τα 75 kW. Είναι προφανώς πολύ μακριά από την ισχύ ενός φορτιστή συνεχούς ρεύματος -μέχρι και 350 kW θεωρητικά για το σύστημα Ionity. Αλλά ακόμη κι έτσι ο κερδισμένος χρόνος θα καθιστά τα ταξί ικανά να μπορούν να ανταποκριθούν στην υπηρεσία τους 24 ώρες το 24ωρο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube