Χρειάστηκαν 6.000 ώρες εξέλιξης για να ακούγεται το Abarth 500e σαν... αληθινό σπορ

Χρειάστηκαν 6.000 ώρες εξέλιξης για να ακούγεται το Abarth 500e σαν... αληθινό σπορ

Το σύστημα ήχου του ηλεκτρικού Abarth 500e μιμείται με απόλυτη πιστότητα τον ήχο ενός σπορ κινητήρα βενζίνης.

Η Abarth κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία της με την παρουσίαση του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Abarth 500e, το οποίο εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής ήχου, το οποίο είναι μοναδικό για την κατηγορία του.

Το σύστημα ήχου που μιμείται με απόλυτη πιστότητα τον ήχο ενός σπορ κινητήρα βενζίνης, εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Stellantis Sound Design Studio στις εγκαταστάσεις του τμήματος NVH (Noise, Vibration and Harshness) της Stellantis στην Ιταλία. Πρόκειται για το ίδιο τμήμα, όπου εξελίχθηκε ο ήχος που παράγει η σύγχρονη εκδοχή του συστήματος εξαγωγής Abarth Record Monza που εφοδιάζει τα Abarth της σειράς 595/695 με τον κινητήρα 1.4T-Jet.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο Abarth 500e με 155 ηλεκτρικά άλογα

Το πρόγραμμα εξέλιξης είχε συνολική διάρκεια περίπου 2 χρόνια, ενώ περισσότερες από 6.000 ώρες αφιερώθηκαν στην ανάλυση και δημιουργία του ιδανικού ήχου για κάθε φάση της οδήγησης. Οι ειδικοί του τμήματος NVH εστίασαν τόσο στη δημιουργική πλευρά του προγράμματος, όσο και στην τεχνολογική καινοτομία.

Μέρος των δοκιμών πραγματοποιήθηκαν στον ειδικό θάλαμο με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το τμήμα, μια ειδική εγκατάσταση με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και απόλυτη ηχητική μόνωση. Χάρη στα χαρακτηριστικά του, ο θάλαμος αφενός μπορεί να προσομοιώσει την ακουστική ενός δρόμου και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές, έτσι ώστε οι ειδικοί να ρυθμίσουν με απόλυτη ακρίβεια τον ήχο που παράγει το σύστημα του αυτοκινήτου.

500ε

Για να αντιγραφεί με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα ο ήχος του κινητήρα T-Jet, οι μηχανικοί κατέγραψαν τον ήχο του σε διάφορες φάσεις της λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, αλλά ακόμα και την στιγμή που ξεκινά ή παύει η λειτουργία του.

Οι ηχογραφήσεις στη συνέχεια αναλύθηκαν διεξοδικά ώστε να αναγνωριστούν οι βασικές ακουστικές συχνότητες της Abarth που συνδέονται με το DNA της μάρκας. Τα αποτελέσματα δοκιμάστηκαν σε στούντιο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον ώστε να επιτευχθεί η ιδανική μίξη. Στόχος ήταν ο ρεαλιστικός ήχος και  η ακουστική απόλαυση για τον οδηγό  και τους επιβάτες, ενώ την ίδια στιγμή υπερκαλύπτονται όλες οι προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία για τις στάθμες θορύβου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πάνω από 1.500 προ-παραγγελίες για το νέο Abarth 500e

Ένα σημείο που αξίζει ειδικής αναφοράς είναι η λεπτομέρεια στην οποία έφτασαν οι τεχνικοί, έτσι ώστε η ένταση του συστήματος να είναι ανάλογη της ταχύτητας και να υπάρχει η σχετική διαφοροποίηση μεταξύ του ήχου που ακούγεται μέσα στο αυτοκίνητο και του ήχου που εκπέμπεται στο περιβάλλον. Ακόμα και στο ρελαντί υπάρχει ο χαρακτηριστικός θόρυβος της εξάτμισης Abarth Record Monza, ενώ ο οδηγός μπορεί ακόμα και να «μαρσάρει».

Το νέο Abarth 500e προσφέρει σύμφωνα και με την παράδοση της εταιρείας ξεχωριστό στιλ και κορυφαία οδηγική απόλαυση. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά το σύστημα παραγωγής ήχου, με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει κατά βούληση πότε θα θέλει να κινείται παρέα με τον «βρυχηθμό» της Abarth και πότε με απόλυτη ησυχία που εξασφαλίζει το σύστημα ηλεκτροκίνησης.

Το νέο Abarth 500e θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του έτους, με τις παραγγελίες να ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube