Χιλιάδες χιλιόμετρα σκληρών δοκιμών, σε ένα… δωμάτιο [video]

Χιλιάδες χιλιόμετρα σκληρών δοκιμών, σε ένα… δωμάτιο [video]

Ένα ρομποτικό εργαλείο επιτρέπει στους κατασκευαστές να δοκιμάζουν το πλαίσιο στις πίστες όλου του κόσμου, σε οριακό ρυθμό, χωρίς καν να βγουν από το δωμάτιο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εργαλεία εξέλιξης της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι το test rig. Ένα ρομποτικό εργαλείο που επιτρέπει στους μηχανικούς να δοκιμάζουν ανάρτηση και φρένα, μεταξύ άλλων, στις πιο δύσκολες διαδρομές του πλανήτη, στις πιο απαιτητικές πίστες, σε εξαντλητικό ρυθμό, χωρίς καν να χρειάζεται να φτιάξουν ολόκληρο αυτοκίνητο. Μέσα σε ένα δωμάτιο.

Με ράουλα που προσομοιώνουν την κύλιση στην άσφαλτο και πέντε ή εφτά σημεία έδρασης και πίεσης του σασί, το ρομπότ που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή υποβάλλει το πλαίσιο στις δυνάμεις που θα υφίσταντο αν έτρεχε κανονικά στο δρόμο. Περνούν στον υπολογιστή τα δεδομένα της διαδρομής (χάραξη, χαρακτηριστικά ασφάλτου, ταχύτητα, κ.λπ.) και στη συνέχεια το μηχάνημα φορτίζει το δοκιμαζόμενο τμήμα με τις δυνάμεις που θα αναπτύσσονταν στις κανονικές συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Άκου και... κλάψε: Renault F1 V8 και V10 στο δυναμόμετρο [videos]

Έτσι, οι μηχανικοί μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των αμορτισέρ και των ελατηρίων στην απογείωση/προσγείωση της Flugplatz του Nürburgring. Να ελέγξουν την συχνότητα της ταλάντωσης της ανάρτησης στην απόσβεση των ανωμαλιών ενός πλακόστρωτου δρόμου. Αλλά και την ακαμψία ή το βαθμό παραμόρφωσης στους βραχίονες, στα υποπλαίσια ή και στη βασική δομή του αμαξώματος, σε φάση έντονης καταπόνησης με ταυτόχρονη ανάπτυξη έντονων πλευρικών φορτίων. Να παρατηρήσουν την παραμόρφωση των ελαστικών σε κάθε φάση διέλευσης από μια καμπή, από το φρενάρισμα και την είσοδο έως την κορυφή και την έξοδο, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο.

Και το σημαντικότερο, μπορούν να έχουν την πλήρη εικόνα με απόλυτη λεπτομέρεια, να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Με επαναληψιμότητα -ανεξαρτήτως των συνθηκών-, ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Αφού δεν χρειάζεται καν να έχουν έτοιμο ολόκληρο αυτοκίνητο. Εδώ, ας πούμε, βλέπουμε να δοκιμάζεται το εμπρός σύστημα της BMW Μ5 Ε39. Μόνο αυτό. Έτσι δεν χρειάζεται να μετακινούνται από τα πρώτα στάδια εξέλιξης ομάδες μηχανικών σε πίστες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο έρευνας και εξέλιξης.

Προφανώς από ένα σημείο και μετά το αυτοκίνητο πρέπει να πατήσει δρόμο. Και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα παίζει κρίσιμο ρόλο στην τελική ρύθμιση. Αλλά όπως μας έχουν πει άνθρωποι της βιομηχανίας, την πρώτη φορά που το πρωτότυπο δοκιμών πατά στο δρόμο, είναι ήδη έτοιμο κατά 80% ή και παραπάνω, σε ό,τι έχει να κάνει με την οδική συμπεριφορά.   

[Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube