Ford, μια σούπερ-πλατφόρμα για όλα τα ηλεκτρικά!

Ford, μια σούπερ-πλατφόρμα για όλα τα ηλεκτρικά!

Η Ford κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πλατφόρμα που ξεπερνά τα όρια της «σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής». Εδώ έχουμε ένα πλαίσιο για EV που θα υποστηρίζει από σπορ κουπέ μέχρι pick-up.

Σπονδυλωτή πλατφόρμα Ford

Η σπονδυλωτή πλατφόρμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τους κατασκευαστές. Οικονομική, απλοποιεί και την παραγωγή και γίνεται κοινή βάση για πολλά μοντέλα.

Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW με η Neue Klasse ή ο Όμιλος Stellantis με τις οικογένεια της πλατφόρμας STLA, εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη αυτής της λύσης. Στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει και μοχλό μείωσης του κόστους, άρα και της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η υπέρ-σπονδυλωτή πλατφόρμα της Ford έχει κοινό μόνο το κεντρικό μέρος που φιλοξενεί τις μπαταρίες

Σπονδυλωτή πλατφόρμα Ford

Αλλά η Ford έχει καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προχωρώντας ακόμη περισσότερο την ιδέα πάνω σε αυτή τη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική. Αυτή είναι προφανώς μια τεχνολογία που το Μπλε Οβάλ καλείται να εξελίξει. 

Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO) επικύρωσε και δημοσίευσε αυτήν την πατέντα στις 2 Ιανουαρίου 2023. Η Ford την κατέθεσε στις 28 Απριλίου 2021 και μπορούμε να δούμε στα διαγράμματα πώς λειτουργεί.

Σπονδυλωτή πλατφόρμα Ford

Η ιδέα του κατασκευαστή είναι να προσφέρει ένα κιτ βάσης, με κοινό κεντρικό μέρος. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί με διαφορετικό προσανατολισμό και ενσωματώνει μια συστοιχία μπαταριών. Υιοθετεί δε, διαφορετικά module εμπρός και πίσω και διαφορετικές στερεώσεις για να προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

Αλλά πρόκειται για μια και μόνο ενιαία βάση, η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί με διάφορες διατάξεις για να τροποποιήσει την απόσταση από το έδαφος. Θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί σε διαφορετικά ύψη, ανάλογα με τις ανάγκες του μοντέλου που υποστηρίζει.

Σπονδυλωτή πλατφόρμα Ford

Για να επιτρέπονται αυτές οι παραλλαγές, το εμπρός και το πίσω πλαίσιο ενός μοντέλου θα προσαρμόζονται σε αυτό το κεντρικό πλαίσιο με διάφορους τρόπους. Ο κινητήρας ή οι κινητήρες «κάθονται» πάνω στους άξονες, για να μην απαιτούν κάθε φορά ανάλογη την προσαρμογή της βάσης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube