Η νέα πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis [video]

Η νέα πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis [video]

Ο Όμιλος Stellantis παρουσίασε την πρώτη από τις τέσσερις νέες πλατφόρμες για τα ηλεκτρικά του. Η STLA Medium προορίζεται για τις κατηγορίας C και D και θα ξεπερνά σε αυτονομία τα 700 km.

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

Πριν από δύο χρόνια, ο Όμιλος Stellantis παρουσίασε τη στρατηγική του για τα ηλεκτρικά μοντέλα για τα επόμενα χρόνια, μέρος της οποίας είναι και η πλατφόρμα STLA Medium

Ανακοίνωσε λοιπόν, επένδυση περίπου €25 δισ., αν και πλέον μιλάμε για 30 δισ., καθώς και την εξέλιξη τεσσάρων νέων αρχιτεκτονικών για EV: STLA Small (κατηγορίες B και C), STLA Medium (κατηγορίες C και D), STLA Large (κατηγορίες D και E) και STLA Frame (οχήματα παντός εδάφους και επαγγελματικά).

Η μετάδοση της κίνησης στη νέα πλατφόρμα STLA Medium θα γίνεται στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς, με την ισχύ κυμαίνεται μεταξύ 160 και 285 kW

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

Η πρώτη από αυτές τις τέσσερις νέες πλατφόρμες EV είναι πλέον έτοιμη. Πρόκειται για την STLA Medium, που προορίζεται για τυπικά επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς και για crossover και SUV για τις φίρμες του ομίλου στις κατηγορίες C και D. 

Η νέα πλατφόρμα υπόσχεται αυτονομία WLTP «πάνω από 500 km» με τη στάνταρ μπαταρία και «πάνω από 700 km» για την έκδοση Performance που θα έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 98 kWh. Ο Όμιλος Stellantis δεν αναφέρθηκε στη χωρητικότητα της βασικής μπαταρίας.

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

Ο Όμιλος Stellantis ανακοίνωσε κατανάλωση ενέργειας (ανάλογα με την εφαρμογή) μικρότερη από 14 kWh/100 km και χρόνο φόρτισης μπαταρίας από το 20% έως 80% σε χρόνο 27 λεπτών, χάρη κυρίως στην 400βολτη αρχιτεκτονική. 

Η μετάδοση της κίνησης στη νέα πλατφόρμα STLA Medium θα γίνεται στους εμπρός τροχούς ή και στους τέσσερις τροχούς, με την ισχύ κυμαίνεται μεταξύ 160 και 285 kW. Το μεταξόνιο μπορεί να κυμαίνεται από 2,7 έως 2,9 m, για συνολικό μήκος 4,3 έως 4,9 m, ενώ η απόσταση από το έδαφος μπορεί να φτάσει τους 22 πόντους.

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

Οι νέες πλατφόρμες STLA αποτελούν μέρος του σχεδίου Dare Forward 2030 του Ομίλου Stellantis, ο οποίος στοχεύει να εμπορεύεται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη έως το 2030 και να επιτύχει ποσοστό πωλήσεων 50% για τα BEV στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Στην πλατφόρμα STLA θα μπορούσαν να κατασκευαστούν έως και δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

Τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες θα κατανεμηθούν στα εργοστάσια του ομίλου στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αλλά η παραγωγή θα ξεκινήσει φέτος, πρώτα στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι πλατφόρμες θα σχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές τεχνολογίες μπαταριών, ιδίως τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

πλατφόρμα STLA Medium του Ομίλου Stellantis

 


 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube