Διαφορές συνθετικών λιπαντικών και ορυκτελαίων: Τι έχω να κερδίσω;

Διαφορές συνθετικών λιπαντικών και ορυκτελαίων: Τι έχω να κερδίσω;

Κύρια αποστολή του λαδιού είναι να λιπαίνει αποτελεσματικά τα διάφορα εξαρτήματα του κινητήρα και να περιορίζει την μεταξύ τους τριβή. Οι κύριοι τύποι λαδιών κινητήρα στην αγορά είναι δύο, τα ορυκτέλαια και τα συνθετικά. Ας δούμε ποια σας ταιριάζουν...

Mobil

Ψάχνεις λάδι κινητήρα για το αυτοκίνητό σου; Όπως σαφώς γνωρίζεις, η κύρια αποστολή του είναι να λιπαίνει αποτελεσματικά τα διάφορα εξαρτήματα του κινητήρα και να περιορίζει την τριβή μεταξύ των εξαρτημάτων του. Ωστόσο, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λαδιών κινητήρα στην αγορά: Τα ορυκτέλαια και τα συνθετικά λάδια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καθενός; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;

Ποια είναι η σύσταση του συμβατικού λιπαντικού ή ορυκτελαίου;
Το ορυκτέλαιο του κινητήρα είναι προϊόν διύλισης του αργού πετρελαίου. Το τελευταίο εξευγενίζεται και απαλλάσσεται από πολλές ακαθαρσίες και κάθε είδους ανεπιθύμητες ουσίες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως λάδι κινητήρα.

Ποια είναι τα οφέλη του ορυκτελαίου;
-Βοηθά στη βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής του κινητήρα του αυτοκινήτου.
-Έχει χαμηλότερο κόστος από τα συνθετικά λάδια.

Mobil 1

Ποια είναι τα όρια του ορυκτελαίου;
-Απαιτεί συχνότερες αλλαγές από τα συνθετικά λάδια.
-Είναι πιο παχύρρευστο, ως εκ τούτου έχει πιο αργή ροή.
-Οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
-Ανέχεται λιγότερο καλά από τα συνθετικά λάδια τις ακραίες θερμοκρασίες.

Εάν το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου σας ή ο μηχανικός σας συνιστά τη χρήση ορυκτελαίου, σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε αυτήν την οδηγία. Γενικά πάντως, το ορυκτέλαιο παρέχει ικανοποιητική προστασία στους κινητήρες των παλαιότερων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν αυτό το είδος λιπαντικού.

Ποια είναι η σύνθεση του συνθετικού λαδιού;
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τεχνολογίες συνθετικών λαδιών κινητήρα:
-Ημί-συνθετικά λιπαντικά, τα οποία αποτελούνται από μείγμα βασικών λιπαντικών (ορυκτελαίων) και λιπαντικών συνθετικής βάσης.
-Πλήρως συνθετικά λιπαντικά, τα οποία δεν περιέχουν ορυκτέλαιο και προκύπτουν με ανάμειξη πολλών συνθετικών συστατικών.

Mobil 1

Ποια είναι τα οφέλη του συνθετικού λαδιού;
-Καλύτερη προστασία του κινητήρα από τη φθορά.
-Βελτιωμένη απόδοση του μοτέρ, ιδιαίτερα όσον αφορά την ισχύ.
-Περιορισμένος σχηματισμός εναποθέσεων, χάρη στην «καθαρότερη» σύνθεση.
-Μεγαλύτερο διάστημα αντικατάστασης.
-Βελτιστοποιημένη λειτουργία ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη).

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του συνθετικού λαδιού;
-Είναι πιο ακριβό στην αγορά του. Η ακριβότερη τιμή συνδέεται ουσιαστικά με την ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής συνθετικών λιπαντικών. 
-Δεδομένης της μεγάλης απορρυπαντικής ισχύος του, το συνθετικό λιπαντικό έχει την ικανότητα να απομακρύνει επικαθήσεις που σφραγίζουν διαρροές. Επομένως, δεν συνιστάται απαραίτητα για κινητήρες που βρίσκονται σε φάση στρωσίματος ύστερα από μια επισκευή για παράδειγμα, καθώς αποτρέπει την νορμάλ φθορά των νέων εξαρτημάτων. Επίσης δεν συνιστάται απαραίτητα σε αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας.

Και μια παρατήρηση…
Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν πειράζει να αναμίξετε ένα ορυκτέλαιο και ένα συνθετικό λάδι επειδή είναι αναμίξιμα. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφύγετε αυτή τη μίξη, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του κινητήρα. Μην ξεχνάτε ότι η ανάμιξη που κάνουν οι εταιρείες σε ορυκτέλαια και συνθετικής βάσης λιπαντικά γίνονται σε εργαστηριακές συνθήκες και με την κατάλληλη επεξεργασία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube