6G-ICAS4Mobility: Η επόμενη ημέρα στη διασύνδεση αυτοκινήτων

6G-ICAS4Mobility: Η επόμενη ημέρα στη διασύνδεση αυτοκινήτων

Μπορεί το 5G να μην έχει καλά καλά εδραιωθεί στις ζωές μας, η βιομηχανία όμως έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της στο 6G και σχεδιάζει ένα ακόμα πιο δικτυωμένο μέλλον.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το πρώτο πρότυπο 6G θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028. Και βέβαια πολύ περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί κατόπιν, να αρχίσουν τα πάντα να δομούνται και να συλλειτουργούν με βάση αυτό. Από σήμερα όμως υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο των τηλεπικοινωνιών αλλά και με τη διασύνδεση και έλεγχο μεταξύ των αυτοκινήτων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Bosch το πρόγραμμα 6G-ICAS4Mobility, που φιλοδοξεί να δώσει νέες προοπτικές στις οδικές μετακινήσεις. 

Βασική επιδίωξη του συγκεκριμένου project είναι η στενότερη διασύνδεση των συστημάτων επικοινωνίας και ραντάρ, τα οποία επί του παρόντος λειτουργούν χωριστά. Η ενσωμάτωσή τους ουσιαστικά σε ένα ενιαίο σύστημα 6G. Εντός των επόμενων τριών ετών, η Bosch σε συνεργασία με πανεπιστήμια, άλλες εταιρίες και ειδικούς, φιλοδοξεί να αναπτύξει τα βασικά θεμέλια του μελλοντικού προτύπου 6G και να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογική αυτή εξέλιξη.

Στο μέλλον, τα δεδομένα που παράγουν οι διάφοροι αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να συντονίζονται μέσω επικοινωνιών 6G έτσι ώστε να δημιουργούν και να διαμοιράζουν μια πιο ακριβή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου των αυτοκινήτων.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει την οδική ασφάλεια και ταυτόχρονα να κάνει πιο αποτελεσματική τη ροή των οχημάτων όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση. Παράλληλα, αναμένεται πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους σε συγκεκριμένα πεδία, μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των διαφόρων συστημάτων. 

Η στενότερη διασύνδεση και η ολοκλήρωση της επικοινωνίας και της αίσθησης (Integration of Communication And Sensing, ICAS) έχει συζητηθεί εκτενώς εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά στον ακαδημαϊκό κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει πλέον να αποδείξει ότι η τεχνολογία λειτουργεί στην πράξη, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μελλοντικό πρότυπο ασύρματων επικοινωνιών. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Andreas Müller, εμπνευστής του 6G-ICAS4Mobility και διευθυντής έργου των δραστηριοτήτων 6G της Bosch, «το ICAS θεωρείται βασική τεχνολογία για τα μελλοντικά συστήματα 6G. Θα ανοίξει εντελώς νέες δυνατότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες των υφιστάμενων ασύρματων τεχνολογιών. Η κοινή χρήση του ασύρματου φάσματος, του hardware και της επεξεργασίας σήματος, καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση όλων των συστημάτων πολύ πιο αποτελεσματικά στο σύνολό τους, ενώ ταυτόχρονα σημαντική είναι η εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας».

Το πρόγραμμα 6G-ICAS4Mobility χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας σε ποσοστό 70%, με ένα κεφάλαιο ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός μάλιστα από τις γνώσεις που θα προσφέρει στον τομέα της οδικής κυκλοφορίας, αναμένεται να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον έλεγχο σμηνών drones και για τη νέα βιομηχανική επανάσταση, Industry 4.0.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube