EDAG Genesis, το αυτοκίνητο από 3D printer

EDAG Genesis, το αυτοκίνητο από 3D printer

Ένα επαναστατικό concept που δείχνει πώς μπορεί το πλαίσιο των μελλοντικών αυτοκινήτων να κατασκευάζεται με «προσθετική μέθοδο»

Η μέθοδος 3D printing χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί οτιδήποτε, από παιχνίδια και ορθοπεδικούς νάρθηκες μέχρι εξαρτήματα αεροπορικών στροβιλοκινητήρων.

Στην Έκθεση της Γενεύης, η γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινητικών εξαρτημάτων EDAG αποκάλυψε ένα ολόκληρο πλαίσιο μελλοντικού αυτοκινήτου που ισχυρίζεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την εφαρμογή της μεθόδου πρόσθεσης υλικού ή αλλιώς με μεγάλης κλίμακας 3D printing.

Η εσωτερική δομή είναι εμπνευσμένη από τον σκελετό της χελώνας και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου προστασία και απορρόφηση κραδασμών όπως το καβούκι του ζώου.

Ο εσωτερικός σκελετός είναι μονοκόμματος, φτιαγμένος από ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, υψηλής ευκρίνειας μηχανή εναπόθεσης λιωμένου υλικού (FDM). Στην περίπτωση αυτή το υλικό είναι ένα μίγμα ανθρακονήματος και πλαστικού.

Στη συνέχεια ο σκελετός περικλείεται σε ένα μεταλλικό περίβλημα για προστασία.

Η EDAG υποστηρίζει ότι αυτή η μέθοδος κατασκευής θα μειώσει το κόστος των μελλοντικών αυτοκινήτων και θα ανοίξει νέες προοπτικές για την εξατομίκευσή τους. 

Η εταιρεία όμως θα αρχίσει από την κατασκευή μικρότερων εξαρτημάτων. Οι υπεύθυνοι περιμένουν ένας εσωτερικός καθρέφτης από 3D printing να μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε δύο χρόνια. Στη συνέχεια ελπίζουν να εξελίξουν τεχνικές κατασκευής ενός πλήρους ταμπλό μέσα σε πέντε χρόνια, για δομικά εξαρτήματα μέχρι το 2030 και για πλήρη μονοκόκ πλαίσια μέχρι το 2045.

Η EDAG λέει πως η καθαρή και αθόρυβη διαδικασία παραγωγής χωρίς πρέσες, η ελάχιστη φύρα και τα φθηνά υλικά θα μειώσουν το κόστος. Θα απαιτηθούν νέες μέθοδοι παραγωγής, όπως η επιλεκτική συγκόλληση με λέιζερ, που θα μπορούν να συγκολλούν και συνθετικά υλικά εκτός από μέταλλα.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την παραγωγή εξατομικευμένων εξαρτημάτων για πελάτες. Οι αγοραστές των αυτοκινήτων θα μπορούν να φορτώνουν τα δικά τους σχέδια, να κατασκευάζονται με 3D printing και μετά να τοποθετούνται στο αυτοκίνητό τους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube