Η πρώτη παράδοση εμπορεύματος με αυτόνομο φορτηγό [videos]

Η πρώτη παράδοση εμπορεύματος με αυτόνομο φορτηγό [videos]

Μια αυτόνομα οδηγούμενη νταλίκα έκανε μόνη της μια διαδρομή 200 km για να παραδώσει 50.000 κουτιά μπίρας.

H start-up (νεοφυής) επιχείρηση Otto με έδρα το San Francisco –η οποία αγοράστηκε πέρσι από την Uber αντί $680 εκατ.– έχει αναπτύξει τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης για μεγάλα φορτηγά.

Αυτή η τεράστια 18τροχη νταλίκα έχει πάνω της εξοπλισμό και λογισμικό αξίας $30.000 για να κινείται αυτόνομα χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης βοήθειας.

Στο ξεκίνημα του ταξιδιού από το Fort Collins στο Colorado Springs, ένας οδηγός της Otto ήταν στο τιμόνι της νταλίκας, όμως όταν μπήκε στον αυτοκινητόδρομο Interstate 25, ο οδηγός ενεργοποίησε το πρόγραμμα “engage” και σηκώθηκε από τη θέση του οδηγού αφήνοντας την οδήγηση στους υπολογιστές.

Μεταφέροντας 50.000 κουτάκια μπίρας Budweiser μέσα στο ρυμουλκούμενο των 16 μέτρων, η νταλίκα οδηγήθηκε μόνη της για σχεδόν 200 km μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, ενώ ένας μηχανολόγος της Otto παρακολουθούσε τα πάντα από κοντά.

Η αυτόνομη οδήγηση ήταν δυνατή χάρη σε τρεις συσκευές LIDAR (Light Imaging, Detection and Ranging), ένα ραντάρ και μια κάμερα υψηλής ανάλυσης για τη σάρωση του δρόμου μπροστά από το φορτηγό.

Ο συνιδρυτής της Otto, Lior Ron, λέει ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να διαχειρίζεται πιλοτικά τέτοιες εμπορικές αποστολές, και η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την εκτέλεση παρόμοιων ταξιδιών τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ώστε η τεχνολογία να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις πιθανές οδικές συνθήκες.

Η Otto έχει σήμερα στο στόλο της 6 φορτηγά και όλα δοκιμάζονται στην περιοχή του κόλπου του San Francisco, στους αυτοκινητοδρόμους 101 και 280, ώστε να γίνονται βελτιώσεις στο hardware και το software της αυτόνομης οδήγησης.

Σημαντικές αναβαθμίσεις γίνονται περίπου μια φορά το μήνα και η εστίαση τώρα είναι στη βελτίωση του ελέγχου διατήρησης λωρίδας και στην εξομάλυνση της επιτάχυνσης και του φρεναρίσματος.

Αργότερα, οι μηχανολόγοι θέλουν να κάνουν την τεχνολογία αρκετά έξυπνη για να διαχειρίζεται κινδύνους και να προβλέπει τις αντιδράσεις των άλλων χρηστών του δρόμου. Ο τελικός στόχος είναι βέβαια να μπορεί η τεχνολογία να λειτουργεί σε όλες τις συνθήκες και καταστάσεις.

[Πηγές: USA Today, Wired]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube