Τα Tesla ατμίζουν κατά τη φόρτιση, αλλά είναι φυσιολογικό

Τα Tesla ατμίζουν κατά τη φόρτιση, αλλά είναι φυσιολογικό

Ιδιοκτήτης Tesla Model Y δεν είχε διαβάσει το μάνιουαλ και φώναξε την Πυροσβεστική. Τώρα πρέπει να πληρώσει τη ζημιά από την τσέπη του.

Tesla

Η μη ανάγνωση του εγχειριδίου χρήσης μπορεί να αποβεί δαπανηρή, όπως ανακάλυψε πρόσφατα ιδιοκτήτης Tesla Model Y. Όταν είδε ατμό να βγαίνει από το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της φόρτισης, φοβήθηκε ότι έχει πιάσει φωτιά κι ειδοποίησε την Πυροσβεστική.

Η οποία με τη σειρά της έκανε αυτό που έχει εκπαιδευτεί, δηλαδή έκοψε το κεντρικό καλώδιο παροχής ρεύματος του  Tesla. Η κοπή του διασφαλίζει την αποσύνδεση της μπαταρίας κι οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται να ξεκινούν με αυτό το βήμα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν πυρκαγιά σε ηλεκτρικό όχημα.

Δεν διάβασε το μάνιουαλ, πανικοβλήθηκε ότι το Tesla του έπιασε φωτιά, πλήρωνε τώρα

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση που δεν υπήρχε φωτιά, η ζημιά έγινε για το τίποτα και τώρα κάποιος θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Tesla

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο επιρρεπή στο να εκδηλώσουν φωτιά σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη κοινοποιείται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έχει γίνει ευρεία πεποίθηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έσβησε τη φωτιά στον κινητήρα με μπουκάλια μπύρας

Οι φωτιές σε ΜΕΚ είναι τόσο συνηθισμένες που κανείς δεν μιλάει γι' αυτές. Από την άλλη πλευρά, οι EV πυρκαγιές είναι αρκετά σπάνιες ώστε να γίνουν πρωτοσέλιδο, ειδικά όταν πρόκειται για μοντέλο του Elon Musk.

Tesla

Αν κι η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπαταρίας είναι πράγματι πολύ δύσκολη, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να τυλιχτούν στις φλόγες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tesla παίρνει φωτιά στα καλά καθούμενα! [video]

Στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα καινούργια μοντέλα με θερμικό κινητήρα έχουν 60 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν φωτιά από τα ηλεκτρικά οχήματα. Για τη χρονιά που τελειώνει αύριο, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σημειώθηκαν 1.530 πυρκαγιές ΜΕΚ ανά 100.000 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν εντός του 2023, έναντι μόνο 25 EV πυρκαγιών ανά 100.000.

Tesla

Κάπως έτσι, ο αδιάβαστος ιδιοκτήτης Tesla Model Y πανικοβλήθηκε όταν είδε καπνό ενώ το αυτοκίνητό του φόρτιζε σε ταχυφορτιστή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ήταν ατμός, ένα φυσιολογικό φαινόμενο για EV με αντλία θερμότητας που φορτίζει σε κρύο καιρό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Για μπάρμπεκιου ξεκίνησαν κι έβαλαν φωτιά σε 64 αυτοκίνητα

Η Tesla εξηγεί στο εγχειρίδιο κατόχου ότι μπορεί να σχηματιστεί πάγος στον συμπυκνωτή της αντλίας θερμότητας. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης της μπαταρίας για φόρτιση, το λιώσιμό του ενδέχεται να παράξει ατμό και το μη εκπαιδευμένο μάτι να τον μπερδέψει με καπνό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube