Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ωφελούν 4πλάσια σε σχέση με τα EV

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ωφελούν 4πλάσια σε σχέση με τα EV

Υπάρχουν ήδη 280 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα σε όλο τον κόσμο, υπεύθυνα για τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 1%.

ηλεκτρικά ποδήλατα

Καθώς οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να κάνουν τον κόσμο πιο πράσινο, μια άλλη βιομηχανία πράττει αθόρυβα πολύ περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε όλο τον κόσμο: τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καθαρότερα από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι απαιτούν κάποιους συμβιβασμούς, θα χρειαστεί πολύς χρόνος –και πολλή πειθώ στο ενδιάμεσο– για να αντικαταστασθεί ο παγκόσμιος στόλος με πλήρως EV.

Πιο προσιτά και πιο εύχρηστα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα υιοθετούνται πολύ πιο γρήγορα και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή

Ενώ το 2022 κυκλοφορούσαν  20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 1,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά λεωφορεία, βαν και φορτηγά, το The Conversation αναφέρει ότι το αντίστοιχο νούμερο είναι 280 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ, μοτοσικλέτες και τρίτροχα. Και δεν συνυπολογίζουμε καν τα ηλεκτρικά πατίνια.

ηλεκτρικά ποδήλατα

Αυτό συμβαίνει επειδή η πιο προσιτή λύση κινητικότητας υιοθετείται σε περιοχές του κόσμου όπου τα ποδήλατα και τα σκούτερ είναι ήδη δημοφιλή. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20.000 ηλεκτρικά ποδήλατα στο Παρίσι για περιορισμό της ρύπανσης

Έτσι, η δημοτικότητά τους έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 1%. Δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ηλεκτρικά ποδήλατα

Η ηλεκτρική κινητικότητα και μικροκινητικότητα, εάν υιοθετηθεί ευρέως, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αστικές εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με μια μελέτη του UCL Energy Institute που επικαλείται το δημοσίευμα, η κίνηση με ηλεκτρικά σκούτερ παράγει έως και 45% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα αντίστοιχα θερμικά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Porsche εξελίσσει μοτέρ για ηλεκτρικά ποδήλατα

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν ότι εάν οι διαδρομές με ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελούσαν το 11% όλων των διανυθέντων χιλιομέτρων, οι εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 7%.

ηλεκτρικά ποδήλατα

Υπάρχει χώρος για τα ηλεκτρικά ποδήλατα να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη ρύπανση. Παρουσιάζονται πλέον μικρότερες συσκευές ηλεκτρικής κινητικότητας, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως μεταφορικό μέσο του «τελευταίου χιλιομέτρου». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda Motocompacto, ένα σκούτερ που μοιάζει με καλοριφέρ

Ιδανικά για να τα βγάλετε από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας και να μετακινηθείτε στο κέντρο της πόλης ή σε μια πανεπιστημιούπολη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Honda Motocompacto.

ηλεκτρικά ποδήλατα

Στις ΗΠΑ, το 60% των μετακινήσεων με αυτοκίνητο είναι μικρότερες από 10 km κι αυτή είναι μια απόσταση που πολλά ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να καλύψουν πανεύκολα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα EV, δεν απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να απαλλαγούν εντελώς από τα θερμικά οχήματά τους.

Ακόμη και για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι χρήσιμο αφού καθίσταται σημαντικά πιο φιλικό για το περιβάλλον, τη στιγμή που απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να κινηθεί.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube