Το Škoda 1000 MB γίνεται 55 ετών [videos]

Το Škoda 1000 MB γίνεται 55 ετών [videos]

Πριν από 55 χρόνια, το Škoda 1000 MB απετέλεσε καμπή στην ιστορία του Τσέχου κατασκευαστή: Κόμπακτ, με μονοκόκ, πισωμήχανο με προηγμένη τεχνολογία, άνετο και μοντέρνο, έθεσε το ανατολικό πρότυπο στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Το Škoda 1000 MB είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα στην 124χρονη ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας από το Mladá Boleslav. Την άνοιξη του 1964, αντικατέστησε το δημοφιλές Οctavia και μαζί με αυτό την κλασική διάταξη «εμπρός κινητήρας και πίσω κίνηση». 

Το 1000 MB φόρεσε ένα σύγχρονο 4κύλινδρο κινητήρα ενός λίτρου στο πίσω μέρος ενός πανάλαφρου αυτοφερόμενου αμαξώματος. Επιπλέον, το νέο μοντέλο εγκαινίασε ένα νέο τμήμα του εργοστασίου της Škoda στο Mladá Boleslav, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα μια ειδική διαδικασία χύτευσης.

Περισσότερες από 300 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 134 από το εξωτερικό, συμμετείχαν στην κατασκευή και στον εξοπλισμό των 40 και πλέον αιθουσών, καθώς και των άλλων κτιρίων. Το εργοστάσιο στο Mladá Boleslav ήταν πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους, καθορίζοντας επίσης βιομηχανικά πρότυπα πέρα από τα σύνορα των κρατών της ΚΟΜΕΚΟΝ. 

Ένα νέο οδικό δίκτυο μήκους 13 km μέσα στις εγκαταστάσεις των 80 εκταρίων του εργοστασίου, συμπληρωνόταν από 10 km σιδηροδρομικών γραμμών, οι οποίες οδηγούσαν στο χώρο διαλογής, ενώ υπήρχαν και 11 km υπερυψωμένης ταινίας μεταφοράς. Το 4θυρο αμάξωμα του 1000 MB αποτελείτο από 665 πρεσαριστά τμήματα που ενώνονταν μεταξύ τους με 6.900 σημεία συγκόλλησης.

Η Škoda χρησιμοποίησε κράμα αλουμινίου, καθώς και ειδική διαδικασία χύτευσης για το στροφαλοθάλαμο του κινητήρα και το 4τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, μέθοδος μοναδική για την εποχή στην Ευρώπη. Βασίστηκε σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώθηκε από τον Τσέχο μηχανικό Josef Polák το 1922. Ταυτοχρόνως, ο έξυπνα σχεδιασμένος στροφαλοθάλαμος βάρους 105 κιλών δεν απαιτούσε να έχει τρύπες: Το σπείρωμα για τα μπουζόνια γινόταν εκ των υστέρων (φυτευτά και όχι περαστά), τεχνική που μείωνε το χρόνο παραγωγής και την κατανάλωση ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Škoda 1100 OHC Sport typ 968

Η νέα γενιά του μοντέλου εξακολουθούσε να έχει την ονομασία NOV (Nový Osobní Vůz, «νέο επιβατικό αυτοκίνητο») στη φάση της εξέλιξής του. Πριν από την έναρξη της παραγωγής, το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε εξαντλητικά. Μέχρι το Μάιο του 1962, 50 πρωτότυπα είχαν καλύψει συνολικά 1.598.840 km, στα οποία περιλαμβάνονταν δοκιμές σε πολικές θερμοκρασίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι δοκιμές στα συστήματα φρένων, τροφοδοσίας και ψύξης πραγματοποιήθηκαν στον Καύκασο, όπου τρία πρωτότυπα δοκιμάζονταν σε ακραίες θερμοκρασίες έως και 45 οC.

Η τελική ονομασία του 4θυρου notchback 1000 MB προέκυψε από τη κυβική χωρητικότητα του μοτέρ, στρογγυλεμένη στα 1.000 cc και το «MB» για την παραγωγή στην έδρα της Škoda στο Mladá Boleslav. 

Μετά από τον επιτυχημένο προκάτοχό του, το Octavia (εμπρός κινητήρας/πίσω κίνηση), το 1000 MB λανσάρισε με μια εντελώς νέα ιδέα: Αυτοφερόμενο αμάξωμα με ανεξάρτητη ανάρτηση γύρω γύρω. Χάρη στον προηγμένο σχεδιασμό και στη συνεπή χρήση των κραμάτων αλουμινίου, το νέο οικογενειακό αυτοκίνητο της Škoda ζύγιζε μόλις 755 kg.

Ο υγρόψυκτος, 4κύλινδρος σε σειρά κινητήρας με βαλβίδες επικεφαλής τοποθετήθηκε πίσω και κινούσε φυσικά τους πίσω τροχούς. Η ελαφριά μηχανή του 1000 MB απέδιδε 37 άλογα στην πρώτη φάση της, από χωρητικότητα 988 cc. Η τελική ταχύτητα έφτανε τα 120 km/h, ενώ η κατανάλωση ήταν κακή για την εποχή, κυμαινόμενη από επτά έως οκτώ λίτρα για κάθε 100 km. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Škoda Felicia Cabriolet 1958-1964

Το 1966, η ισχύς αυξήθηκε στους 43 ίππους, ενώ στην γκάμα του 1100 MB ήρθε να προστεθεί μια δεύτερη έκδοση κινητήρα, με 1.100 cc και 52 άλογα. Στην γκάμα υπήρχε επίσης και η δίθυρη έκδοση MBX που κατασκευάστηκε σε λίγα κομμάτια και, ως εκ τούτου, αποτελεί αναζητούμενο μοντέλο μεταξύ των συλλεκτών κλασικών αυτοκινήτων σήμερα.

Η φιλοσοφία «Simply Clever» και η προσοχή στη λεπτομέρεια δεν αποτελούν άξονες της Škoda λόγω της συμμετοχής της στο VW Group, αλλά βρίσκονται στο DNA της τσεχικής φίρμας.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας έκανε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με το 1000 MB, προσεγγίζοντας την κλασική γεωμετρία των τριών όγκων του ’60 με απαράμιλλη κομψότητα. Το μεγάλο πανοραμικό πίσω τζάμι βελτίωσε την ορατότητα στο πίσω μέρος, ενώ η τάπα του ρεζερβουάρ μαρτυρούσε επίσης την προσοχή στη λεπτομέρεια: Ήταν έξυπνα κρυμμένη στο δεξί φτερό από ένα ανοιγόμενο σήμα «Škoda».

Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις του (4,17 x 1,62 x 1,39 m), το Škoda 1000 MB διέθετε ευρύχωρο και λειτουργικό εσωτερικό. Για παράδειγμα, ως στάνταρ, τα καθίσματα μπορούσαν να μετατραπούν σε κρεββάτια. Το αυτοκίνητο διέθετε δύο χώρους αποσκευών: Πίσω από τα πίσω καθίσματα που ήταν επίσης προσβάσιμος εν κινήσει και στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου με χωρητικότητα 220 lt και τη ρεζέρβα κάτω από το πάτωμα. Για να έχεις μάλιστα πρόσβαση στη ρεζέρβα, μόνο ένα μέρος του εμπρός τμήματος έπρεπε να ανοίξει προς τα εμπρός -χωρίς να χρειάζεται να ξεφορτώσεις πρώτα τις αποσκευές.

Το τέλος της παραγωγής του Octavia σηματοδότησε την έναρξη της παραγωγής του Škoda 1000 MB στις 11 Απριλίου του 1964 στο Mladá Boleslav. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, το νέο μοντέλο λανσαρίστηκε στο ευρύ κοινό στην παραδοσιακή έκθεση μηχανολογίας του Brno και τον Οκτώβριο το αυτοκίνητο ντεμπουτάρισε στα Σαλόνια Αυτοκινήτου στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Από τον Μάιο του 1965, πάνω από 1.000 κομμάτια έβγαιναν κάθε μήνα από τη γραμμή συναρμολόγησης. Μέχρι το τέλος του ’65, η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να αυξήσει την ημερήσια σε τουλάχιστον 150 μονάδες, κάνοντας το 1000 MB το πρώτο όχημα της τότε Τσεχοσλοβακίας να γίνει ένα πραγματικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. 

Περισσότερα από τα μισά από τα 443.000 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1964 και 1969, εξήχθησαν σε αρκετές δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 1965, για παράδειγμα, το ποσοστό εξαγωγής έφθασε το 70%. Η επιτυχία των 1000 MB σε διεθνή ράλι οδήγησε επίσης σε υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Škoda: Δύο νικητές του Monte με διαφορά 40 ετών, σε παγωμένη πίστα [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μια φοβερή καταδίωξη με μοντελάκια ανατολικά rally cars! [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ένα «αρχαίο» Škoda 130 RS με τον ράλιμαν Petr Šimurda σε ένα Gymkhana με ψίχουλα [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube