Το αγωνιστικό Škoda 1100 OHC Sport typ 968 έγινε 60 ετών [video]

Το αγωνιστικό Škoda 1100 OHC Sport typ 968 έγινε 60 ετών [video]

Ένα από τα ορόσημα στην 116χρονη εμπλοκή της τσεχικής εταιρείας στους αγώνες είναι το 1100 OHC με τη μηχανολογική τεχνογνωσία της στη δεκαετία του ’50.

Η εξέλιξη του αγωνιστικού 1100 OHC Spider Typ 968 ξεκίνησε την άνοιξη του 1956 και το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1957.

Επρόκειτο για ένα διθέσιο open-top που το ακολούθησαν δύο κουπέ το 1959, αυτή τη φορά με αλουμινένιο αμάξωμα αντί του φάιμπεργκλας. Δυστυχώς, κανένα από τα τελευταία δεν διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Το Μουσείο της Škoda ανακάλυψε τα απομεινάρια του ενός από τα δύο κουπέ και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην προηγούμενη δόξα του. Τα ανοιχτά αγωνιστικά πρωτότυπα 1100 OHC βρίσκονται εν ζωή, με το ένα στα χέρια της βρετανικής Škoda και το άλλο στο Μουσείο της εταιρείας στην Τσεχία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Škoda: Δύο νικητές του Monte με διαφορά 40 ετών, σε παγωμένη πίστα [video]

Το μικρό ανοιχτό διθέσιο θυμίζει έντονα ιταλικές και βρετανικές ανάλογες αγωνιστικές κατασκευές εκείνης της περιόδου, όπως για παράδειγμα την Jaguar D-type. Το αυτοκίνητο είναι πιο ιδιαίτερα χαμηλό, στα 96,4 cm, ζυγίζει μόλις 550 kg και μπορεί να πιάσει τα 200 km/h. Επίδοση που έχει να κάνει ξεκάθαρα με το βάρος με την αεροδυναμική του απόδοση. Χωρίς βέβαια να ισχυριζόμαστε ότι το μοτέρ του δεν αξίζει τον κόπο: Το 4κύλινδρο σύνολο, με χωρητικότητα 1.089 cc και δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής αποδίδει 92 άλογα στις 7.700 rpm με avgas.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μια φοβερή καταδίωξη με μοντελάκια ανατολικά rally cars! [video]

Η πίσω ανάρτηση με αιωρούμενους άξονες μπορεί να είναι αρχαϊκή με τα σημερινά δεδομένα, αλλά μην ξεχνάτε τη δεκαετία γέννησης του αυτοκινήτου. Στην πρώτη εμφάνισή του τον Ιούνιο του 1958, το 1100 OHC οδηγήθηκε από τον εργοστασιακό οδηγό Miroslav Fousek στη δημοτική πίστα του Mladá Boleslav. Οι νίκες στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και το ’60 διαδέχονταν η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα ισχυρό παλμαρές, παρά τα πενιχρά τα δεδομένα των αγώνων στις σοσιαλιστικές χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ένα «αρχαίο» Škoda 130 RS με τον ράλιμαν Petr Šimurda σε ένα Gymkhana με ψίχουλα [video]

Η σύγχρονη βιομηχανική και εμπορική λογική, και με δεδομένο ότι η Škoda αποτελεί μια συνιστώσα του VW Group, πιθανότατα δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξαναδούμε ένα αγωνιστικό πρωτότυπο από την τσεχική εταιρεία. Τουλάχιστον κάποιοι από εμάς, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, βρισκόμαστε εδώ για να τα λέμε και να μην βαριόμαστε να τα ξαναλέμε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube