ΙΑΑ 2017: Audi Elaine, η αυτόνομη εκδοχή του e-tron Sportback [videos]

ΙΑΑ 2017: Audi Elaine, η αυτόνομη εκδοχή του e-tron Sportback [videos]

Το μοντέλο είναι στην πραγματικότητα μια αναθεωρημένη εκδοχή του πρωτότυπου e-tron Sportback, που είχε παρουσιαστεί στην Έκθεση της Σαγκάης νωρίτερα φέτος

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο η Audi  αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του πρωτότυπου από κάτι που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας σε ένα που θυμίζει χαρακτήρα από τον Χάρι Πότερ, αλλά αυτή η αλλαγή δεν είναι και η μοναδική που έγινε.

Χάρη στην μόλις πρόσφατα εξελιχθείσα πλατφόρμα τεχνολογιών που η Audi ονομάζει AI (Audi Intelligence), το πρωτότυπο Elaine είναι πλήρως αυτόνομο, φτάνοντας τη βαθμίδα 4. Χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή νέας γενιάς με περισσότερη υπολογιστική δύναμη και νέας γενιάς αισθητήρες με μεγαλύτερο εύρος και ακρίβεια. Η Elaine μπορεί να οδηγηθεί αυτόνομα στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες από 60 έως και 130 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Scoop: Audi e-tron Sportback [video]


Πιο συγκεκριμένα μπορεί να αλλάξει λωρίδες αυτόματα αλλά και να παρκάρει επίσης μόνο του σε ένα πολυώροφο γκαράζ, αφού ο οδηγός το αφήσει σε συγκεκριμένο σημείο. Αν μάλιστα το γκαράζ περιλαμβάνει πλυντήριο, βενζινάδικο ή σημείο φόρτισης, το Elaine μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε από αυτές τις «δουλειές», εφόσον προγραμματιστεί γι αυτό.
Βέβαια, κακώς αναφέραμε τα βενζινάδικα, δεδομένου ότι το Elaine, όπως και ο «προγονός» του, το e-tron Sportback, είναι αμιγώς ηλεκτρικό, με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο πάνω από τον εμπρός άξονα και δύο ηλεκτρικά μοτέρ στον πίσω, μεταφέροντας τη ροπή και στους τέσσερις τροχούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Σχεδόν έτοιμη η υβριδική έκδοση του Audi Q5


Συνολικά το Elaine αποδίδει 435 PS, ιπποδύναμη που μπορεί να φτάσει στα 503 PS, όταν ενεργοποιείται αυτό που η Audi ονομάζει boost mode.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν χωρητικότητα 95 kWh, που μεταφράζεται σε αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 km στον κύκλο NEDC.

Μπορεί να φορτιστεί είτε μέσω καλωδίωσης για γρήγορη φόρτιση στα 140 κW, είτε ασύρματα, μέσω στου συστήματος ασύρματης φόρτισης της Audi.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Επίσημο: Νέο Audi A8 και A8L [videos]

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το Elaine θα βγει στην παραγωγή από το 2019 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Audi στο Βέλγιο. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η τιμή του, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι θα υπάρξουν δύο εκδόσεις.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube