Επίσημο: Η BMW Concept Z4 φωτογραφίζει τη Z4 παραγωγής [video]

Επίσημο: Η BMW Concept Z4 φωτογραφίζει τη Z4 παραγωγής [video]

Το πισωκίνητο διθέσιο πρωτότυπο soft-top με τη φρέσκια σχεδίαση και τους αναβαθμισμένους κινητήρες αποτελεί τη βάση της Z4 του 2018.

Η BMW αποκάλυψε και επίσημα την Concept Z4, ένα πρόκριμα των Βαυαρών για το ρόουντστερ Z4 τρίτης γενεάς, στο Pebble Beach Concours d’ Elegance στην California.

Εισάγοντας φρέσκο look, νέα πλατφόρμα και αναθεωρημένη γκάμα κινητήρων, το διθέσιο soft-top εξελίχτηκε μέσω ενός κοινοπρακτικού προγράμματος με τη Toyota για τη νέα Supra, η οποία όμως θα είναι αποκλειστικά κουπέ.

Η παρουσίαση της Concept Z4 προηγείται περισσότερο από έξι μήνες του αυτοκινήτου παραγωγής που θα λανσαριστεί στο προσεχές Salon de l’ Automobile, στη Γενεύη, τον Μάρτιο του 2018. Οι δε πωλήσεις του αυτοκινήτου στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του ίδιου έτους.

Κι ενώ κάποιες από τις πιο κραυγαλέες λεπτομέρειες κατά τα ειωθότα θα πάρουν μια πιο υποτονική μορφή, το γενικότερο στάιλινγκ και οι λεπτομέρειες του πρωτοτύπου λέγεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά του μοντέλου παραγωγής. Ο επικεφαλής του σχεδιασμού, Adrian van Hooydonk, είπε ότι ότι το αυτοκίνητο «εκφράζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της BMW από όλες τις απόψεις και σε όλες τις λεπτομέρειες».



Η Concept Z4 είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι το προηγούμενο μοντέλο, με μακρύτερο μεταξόνιο και φαρδύτερα μετατρόχια. Η BMW επανεξέτασε τις αναλογίες σε μια προσπάθεια να αποδώσει μια πιο στοχευμένη μορφή. «Ένα πιο κοντό καπό και κοφτοί πρόβολοι εγγυώνται ότι ο οδηγός κάθεται πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου σε σχέση με προγενέστερα ρόουντστερ της BMW», είπε ο van Hooydonk. Η προσέγγιση της BMW σηματοδοτεί τη βούληση της εταιρείας να κινηθεί ακόμα πιο upmarket. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του αυτοκινήτου, τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας μελέτησαν την αλλαγή της ονομασίας του. Ωστόσο, το σύστημα ονοματοδοσίας της εταιρείας ομαδοποιεί ακόμη και νούμερα μεταξύ των κουπέ και κάμπριο, οπότε το επί μακρόν φημολογούμενο όνομα «Ζ5» ποτέ δεν μπήκε σοβαρά στο τραπέζι.

Πηγή μέσα από την εταιρεία είπε: «Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε Z6. Αλλα παρόλο που κινείται πιο upmarket, η μετατόπιση αυτή δεν ήταν αρκετή για να την πούμε έτσι. Τελικά, καταλήξαμε να διατηρήσουμε το όνομα “Ζ4”».



Η Concept Z4 υιοθετεί και άλλη μια ερμηνεία για το σήμα κατατεθέν της BMW, τη μάσκα με τα «νεφρά» που προσφάτως είδαμε στο Concept X2 και στο Concept 8 Series. Στη θέση των συνήθων κάθετων στοιχείων της, το εσωτερικό της γρίλιας με  τα νεφρά διαθέτει ένα νέο πλέγμα, το οποίο ο Hooydonk είπε ότι εμπνεύστηκε από τη λειτουργική εφαρμογή που υπήρχε σε πρώιμα ρόουντστερ της BMW, περιλαμβανομένης της εμβληματικής 328 Mille Miglia. Το μακρύ καπό, εν τω μεταξύ, διαθέτει δύο αεραγωγούς, διατηρώντας τη φόρμα των προηγούμενων Z4. Αυτό στο πρωτότυπο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, είναι απίθανο να διατηρηθεί και στο  μοντέλο παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε την BMW Z4 GT3 του Πρωταθλήματος FIA GT [video]

Σχεδιαστική αδεία έχουν ακολουθηθεί και κάποιες στιλιστικές επιλογές στο παρμπρίζ του πρωτοτύπου, το οποίο δεν διαθέτει το ανθεκτικό πλαίσιο του αυτοκινήτου παραγωγής. Επιπλέον οι δύο μεταλλικοί θόλοι για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση ανατροπής, στο μοντέλο παραγωγής θα αντικατασταθούν από συμβατικές αψίδες.

Παρόλο που η BMW δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα, η νέα Z4 θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει ένα μεταλλικό, αναδιπλούμενο τοπ για το νέο μοντέλο προς χάρη μιας παραδοσιακής υφασμάτινης κουκούλας. Έχοντας την ήδη δει στις εκδόσεις του πρωτοτύπου διθέσιου ρόουνιστερ, η κουκούλα αναδιπλώνεται και αποθηκεύεται σε ειδική θέση με κάλυμμα στο πίσω μέρος της καμπίνας.



Η BMW μας έδωσε μια σαφή άποψη σχετικά με την όψη και το ντιζάιν του εσωτερικού της Z4. Το μοντέλο παραγωγής θα έχει ταμπλό ρευστής σχεδίασης με σχετικά φαρδιά κεντρική κονσόλα, που θα είναι παρόμοια με αυτή που βλέπετε στο πρωτότυπο. Χαρακτηριστικά όπως ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και το head-up display που υπάρχουν στο πρωτότυπο θα διατηρηθούν και στο αυτοκίνητο παραγωγής. Ωστόσο, αναμένεται στοιχεία όπως το βουρτσισμένο αλουμίνιο και οι ανθρακονημάτινες διακοσμήσεις να αντικατασταθούν από πιο οικονομικά υλικά, αν και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να αποτελούν στοιχεία του καταλόγου των έξτρα για την εξατομίκευση του αυτοκινήτου.

Η άνεση της καμπίνας λέγεται ότι βελτιώθηκε χάρη στην αύξηση όλων των διαστάσεων του αυτοκινήτου. Όσο για το πορτμπαγκάζ επίσης δηλώθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 310 lt του προηγούμενου μοντέλου.

Η νέα Ζ4 υποστηρίζεται από την πλατφόρμα CLAR, στην οποία πατούν ήδη η 2, 5 και 7 Series, ενώ την ίδια θα χρησιμοποιήσει τόσο η επερχόμενη 8 Series όσο και η αντικαταστάτρια της υφιστάμενης 3 Series. Η CLAR (CLuster ARchitecture) συνδυάζεται με δομή αμαξώματος που χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά υλικά: Ατσάλι υψηλής αντοχής, αλουμίνιο και μαγνήσιο. Πηγές μέσα από την BMW υποστηρίζουν ότι το νέο ρόουντστερ θα ζυγίζει κάτω από 1.400 kg στη βασική έκδοσή του, παρά τη σημαντική αύξηση στις διαστάσεις.



Όσον αφορά τους κινητήρες, έγγραφο εσωτερικής διακίνησης που είδε το Autocar αποκαλύπτει ότι η νέα Ζ4 θα διατίθεται στην αγορά με γκάμα δύο βενζινοκινητήρων από το λανσάρισμα. Ο μικρότερος θα είναι ένας δίλιτρος 4κύλινδρος τούρμπο που αναμένεται να αποδίδει 183 άλογα στην sDrive20i και 251 άλογα στην Z4 sDrive30i. Ο μεγαλύτερος που θα κινεί την Z4 M40i θα είναι η τελευταία εκδοχή του 3λιτρου 6κύλινδρου σε σειρά B58 που θα αποδίδει 360 PS όπως και στην X4 M40i.

Φυσικά αργότερα θα υπάρξει και μια έκδοση Μ, με τον 3λιτρο διτούρμπινο 6κύλινδρο σε σειρά μοτέρ που χρησιμοποιεί το M Division και απόδοση 420 άλογα, αν και δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα η BMW.

Φυσικά, η παράδοση που θέλει, από το 2002 που παρουσιάστηκαν, τις Z4 πισωκίνητες θα διατηρηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Κίνηση που θα στέλνουν στον πίσω άξονα είτε μέσω χειροκίνητου σασμάν έξι σχέσεων είτε μέσω αυτόματου 8αριού Steptronic για όλα τα μοτέρ.

Η παραγωγή της νέας Z4 και της Toyota Supra θα υποστηρίζεται από το εργοστάσιο της Magna, στο Graz στην Αυστρία και θα ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube