Έκθεση Φρανκφούρτης: Mercedes-Benz Concept IAA [video]

Έκθεση Φρανκφούρτης: Mercedes-Benz Concept IAA [video]

Μια πρωτότυπη λύση που εξετάζει η Mercedes-Benz για τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης των μοντέλων της παρουσιάστηκε με το Concept ΙΑΑ.

Το άκρως φουτουριστικό πρωτότυπο Concept IAA ενσωματώνει την τελευταία ιδέα των μηχανικών της Mercedes-Benz για τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης των μελλοντικών μοντέλων τους.

Το όνομα του μοντέλου παραπέμπει κατευθείαν στα αρχικά ΙΑΑ της Έκθεσης Φρανκφούρτης (Ιnternationale Αutomobil Αusstellung), στην οποία άλλωστε παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες. Όμως σύμφωνα με τη Mercedes-Benz στην περίπτωσή του τα ίδια αρχικά σημαίνουν Intelligent Aerodynamic Automobile. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία μάλλον κατάφερε να κάνει όποιον ψάχνει στο διαδίκτυο πληροφορίες για την έκθεση με αυτά τα αρχικά, να πέφτει κατευθείαν πάνω στο νέο της πρωτότυπο…

Το Concept IAA λοιπόν είναι μια τετράπορτη, τετραθέσια λιμουζίνα που βασίζεται στην πλατφόρμα MRA της φίρμας και έχει μήκος 5,04 m. Μόλις η ταχύτητά της ξεπεράσει τα 80 km/h, οκτώ πτυσσόμενα πάνελ επεκτείνουν την ουρά της κατά 39 cm, κι έτσι το συνολικό μήκος φτάνει τα 5,43 m. Ταυτόχρονα, πτυσσόμενα πτερύγια στον εμπρός προφυλακτήρα εκτείνονται στο πλάι για να εξομαλύνουν τη ροή του αέρα, και οι αεραγωγοί της μάσκας κλείνουν. Οι ακτίνες των ζαντών έρχονται στο ίδιο επίπεδο με το προφίλ των ελαστικών, και το εμπρός σπόιλερ μετακινείται προς τα πίσω. Με όλα αυτά, ο αεροδυναμικός συντελεστής πέφτει τελικά από το αρχικό Cd 0,25 στο εντυπωσιακό Cd 0,19.

Κάτω από το καπό του Mercedes-Benz Concept IAA βρίσκεται το υβριδικό plug-in σύστημα κίνησης της C350e: Ένας 2λιτρος τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 211 ίππων συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 80 PS. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εταιρίας, με τη βέλτιστη αεροδυναμικά ρύθμιση η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 66 km, η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά το 1,5 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 είναι μόνο 28 g/km.

Παρότι δεν πρόκειται να δούμε ο Concept IAA στον δρόμο ως μοντέλο παραγωγής, η σχεδιαστική γλώσσα που λανσάρει θα υιοθετηθεί από τα μελλοντικά μοντέλα της Mercedes-Benz. Το ταμπλό του μάλιστα έχει πολλά κοινά σημεία με το ταμπλό της επερχόμενης E-Class.

[Πηγή: Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube