Audi AI:TRAIL quattro: Εκτός δρόμου όχημα από το μέλλον [video]

Audi AI:TRAIL quattro: Εκτός δρόμου όχημα από το μέλλον [video]

Το νέο πρωτότυπο της Audi μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η Audi παρουσίασε στην Έκθεση Φρανκφούρτης το πρωτότυπο Audi AI:TRAIL quattro, με το οποίο εξερευνά το μέλλον των μετακινήσεων εκτός δρόμου. 

Audi

Η σιλουέτα ενός όγκου του πρωτοτύπου χαρακτηρίζεται από τους ανύπαρκτους προβόλους καθώς οι τεράστιοι και ακάλυπτοι τροχοί είναι τοποθετημένοι κυριολεκτικά στις άκρες του αμαξώματος.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προφίλ, ολόκληρη την οροφή και στο εμπρός μέρος εκτείνονται μέχρι και το κάτω μέρος της γρίλιας, προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα περιμετρικά του οχήματος και κάνουν τους επιβάτες να νιώθουν πιο κοντά στο περιβάλλον.

Τα φωτιστικά σώματα LED έχουν τη δυνατότητα να φωτίζουν είτε εκτός είτε εντός του οχήματος. Αντί για μεγάλη σκάλα φωτός, το πρωτότυπο εξοπλίζεται με πέντε drones με ενσωματωμένα φώτα matrix LED, τα οποία φωτίζουν τον γύρω χώρο και μπορούν να προσγειωθούν στην οροφή. Επιπλέον, μέσω καμερών και Wi-Fi μπορούν να στέλνουν βίντεο και εικόνες από ψηλά στις οθόνες του πρωτοτύπου.

Audi

Το πρωτότυπο έχει μήκος 4,15 m, πλάτος 2,15 m και ύψος 1,67 m. Οι ζάντες 22" ενώνονται με τα φουτουριστικά ελαστικά 33,5" που συμβάλλουν στη μεγάλη απόσταση από το έδαφος (34 cm) η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία της μπαταρίας που βρίσκεται ενσωματωμένη στο πάτωμα. Σύμφωνα με την Audi, το AI:TRAIL quattro μπορεί να κινηθεί σε νερό με βάθος μεγαλύτερο του μισού μέτρου.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα χάλυβα, αλουμινίου και ανθρακονημάτων με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος του οχήματος να περιορίζεται στα 1.750 kg παρά τη χρήση μπαταριών μεγάλης χωρητικότητας.

Audi

Στο εσωτερικό μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 4 επιβάτες οι οποίοι εισέρχονται από τις πόρτες που ανοίγουν αντικρυστά, με τη βοήθεια ανακλινόμενων σκαλοπατιών στο μαρσπιέ. 

Πίσω από το τιμόνι ο οδηγός μπορεί να τοποθετήσει το smartphone του, το οποίο χρησιμοποιείται και ως ψηφιακός πίνακας οργάνων. Στις επενδύσεις κυριαρχεί το γκρι χρώμα και οι γήινες αποχρώσεις που ταιριάζουν με το περιβάλλον. Οι πίσω θέσεις μοιάζουν με αιώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εξωτερικά του οχήματος ως καρέκλες.

Audi

Η καμπίνα έχει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους ανάμεσα στα καθίσματα και κάτω από το παρμπρίζ, ενώ στον πίσω προφυλακτήρα υπάρχει ειδικός χώρος για λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα και εξοπλισμό. 

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ο πολυλειτουργικός φακός Audi Light Companion που έχει δυνατότητα καταγραφής βίντεο και προβολής οδηγιών του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, τα κυάλια και τα παγούρια στις πόρτες.

Audi

Το AI:TRAIL quattro κινείται με τη βοήθεια τεσσάρων ηλεκτροκινητήρων συνδυαστικής απόδοσης 320 kW (435 PS) και 1.000 Nm ροπής, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι κοντά στους τροχούς και κινούν κάθε ένα ξεχωριστά. Σύμφωνα με την Audi, η τελική ταχύτητα του μοντέλου είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 130 km/h δίνοντας προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Χάρη στη μεγάλη μπαταρία ιόντων λιθίου, η αυτονομία φτάνει τα 400-500 km σε βατούς δρόμους, ή τα 250 km σε πιο απαιτητικές εκτός δρόμου διαδρομές, επιτρέποντας την κίνηση σε μέρη που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για φόρτιση.

Η ανάρτηση συνδυάζει γόνατα MacPherson με ελατήρια και ενεργά αμορτισέρ. Στην απόσβεση ανωμαλιών συμβάλλουν και τα ειδικά ελαστικά (προσφέρουν +60mm στη διαδρομή ανάρτησης) η πίεση των οποίων ελέγχεται αυτόματα μέσω αισθητήρων.

Audi

Όπως όλα τα πρωτότυπα της σειράς, έτσι και το AI:TRAIL έχει τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 στο δρόμο, κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός μπορεί να αφήσει τον έλεγχο στο οχήματος σε ορισμένα σενάρια (αυτοκινητόδρομοι, αστικός κύκλος κτλ) και να αναλάβει την οδήγηση όταν βγαίνει εκτός των περιοχών που υποστηρίζονται.

Εκτός δρόμου, οι αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο το όχημα διαβάζουν τον γύρο χώρο και προειδοποιούν τον οδηγό όταν κάποιο εμπόδιο είναι απροσπέλαστο.

Με το AI:TRAIL quattro, η Audi συνεχίζει τη σειρά αυτόνομων και ηλεκτρικών πρωτοτύπων με φουτουριστικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τα Aicon (2017)PB18 e-tron (2018) και AI:ME (2019).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube