Aicon Concept, το αυτόνομο μέλλον της Audi [videos]

Aicon Concept, το αυτόνομο μέλλον της Audi [videos]

To αυτόνομο μέλλον της Audi είναι παρόμοιο με τη μετακίνηση στην Α’ θέση ενός αεροσκάφους, ως πραγματικός επιβάτης μιας και απουσιάζουν παντελώς τα χειριστήρια.

Το Aicon Concept που φωτογραφίζει το αυτόνομο μέλλον κατά την Audi δεν περιλαμβάνει οδηγό, παρά μόνον επιβάτες.

Το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται, ρίχνοντας μια ματιά στην καμπίνα του Aicon, ενός αυτόνομου αυτοκινήτου Επιπέδου 5, που τα κάνει όλα μόνο του, αφήνοντας τους τέσσερις επιβάτες του (2+2) να βλέπουμε TV, να ασχολούνται με τα social media ή να κάνουν δουλειά γραφείου. Ακριβώς; Όπως αν βρίσκονταν Α’ θέση στην καμπίνα ενός Α380. Μόνο που στην περίπτωση του Aicon δεν θα μπορούν να πάνε στην τουαλέτα.

Και όσον αφορά το μέγεθος, αυτό είναι το αυτοκινητικό ανάλογο ενός Airbus A380. Με μήκος κάτι παραπάνω από 5,44 m, το μεταξόνιό του φτάνει τα 3,47 m που σημαίνει ότι είναι 24 πόντους μεγαλύτερο από τη μακριά εκδοχή της υφιστάμενης ναυαρχίδας της Audi, το Α8L. Ομοίως, το πλάτος φτάνει τα 2,1 m, ενώ το ύψος ξεπερνά το ενάμισι μέτρο.

Οι διαστάσεις αυτές απεικονίζονται σαφώς και στην καμπίνα. Οι θέσεις για τους τέσσερις επιβάτες είναι σχεδιασμένες περισσότερο για επίπλωση… σπιτιού παρά για αυτοκίνητο, αλλά διαθέτουν και την απαραίτητη πλευρική στήριξη για να συγκρατούν στοιχειωδώς τους επιβάτες. «Πολυθρόνες» που περιστρέφονται για να γυρίζουν προς τις άλλες πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι επιβάτες φυσικά δεν έχουν καμία δυνατότητα να ασχοληθούν με την οδήγηση, αλλά οι οθόνες αφής και τα χειριστήρια βρίσκονται εκεί, σε εργονομική ακτίνα, με δυνατότητα μάλιστα μικρής μετακίνησής τους, για να τις χειρίζεται εύκολα ο επιβάτης, ανάλογα με τη θέση και τη στάση που έχει επιλέξει. Διάφορες οθόνες, ακόμη και το παρμπρίζ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δεις οτιδήποτε, από video μέχρι να κάνεις τηλεδιάσκεψη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο Audi A8, το πρώτο αυτοκίνητο που θα γίνει αυτόνομο Level 3 [video]

Όλα τα παραπάνω είναι αυτό που αποκαλούν στην Audi «παράδειγμα αλλαγής του τοπίου στην αυτοκινητοβιομηχανία». Η αλλαγή αυτή φυσικά αφορά αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται της ανθρώπινη επέμβαση και είναι φορτωμένη με πλείστα όσα νεωτερικά συστήματα. Για παράδειγμα, εάν οι επιβάτες δεν θέλουν να βλέπουν έξω δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου. Αντ’ αυτού, υπάρχουν ψηφιακές επιφάνειες απεικόνισης που χρησιμοποιούν εκατοντάδες πίξελ. Αυτές οι «φωτεινές επιφάνειες» μπορούν να σβήσουν, αλλά μπορούν επίσης να μετατραπούν σε οθόνες που απεικονίζουν μια ποικιλία από εικόνες. Μπορούν επίσης να προβάλλουν πληροφορίες στην επιφάνεια του δρόμου που θα μπορούν να διαβάζουν τα άλλα αυτόνομα αυτοκίνητα. Μπορούν επίσης να πάρουν τη φόρμα «ματιών» που θα εστιάζονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή στόχους, όπως ανθρώπους ή άλλα αυτοκίνητα, και μάλιστα να τους «κλειδώνουν», ακόμα κι αν το αυτοκίνητο κινείται. Ναι, ακούγεται από πολεμικό έως ανατριχιαστικό

Κατά τη νύχτα, η σκάλα των προβολέων αντικαθίσταται από μια σειρά από λέιζερ και άλλους αισθητήρες, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να «βλέπει» το περιβάλλον. Το φως χαμηλού επιπέδου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, έτσι ώστε οι πεζοί που είναι αφηρημένοι και δεν έχουν το νου τους στο δρόμο να βλέπουν το αυτοκίνητο ενώ περπατούν κοντά σε αυτόν.

Και πώς οδηγείται; Από τη στιγμή που πρωταρχική αποστολή του Aicon είναι να μεταφέρει με άνεση τους επιβάτες του, οι επιδόσεις προφανώς και δεν είναι το σημείο αναφοράς. Παρόλα αυτά, το αυτόνομο Audi είναι τετρακίνητο, χάρη σε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που μοιράζονται ανά δύο στον εμπρός και στον πίσω άξονα, και που αποδίδουν σε σύνολο 350 άλογα. Η ταχύτητα ταξιδιού για τον ίδιο προφανή λόγο προηγείται σε ενδιαφέρον της επιτάχυνσης, οπότε το Aicon μπορεί τα ταξιδεύει με 130 km/h σε απόσταση 700 έως 810 km. Και αν χρειαστεί μεγαλύτερη αυτονομία, σε ένα σταθμό φόρτισης μπορεί να γεμίσει το 80% της μπαταρίας του σε 30’.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Aicon είναι μόνο ένα πρωτότυπο επίδειξης και δεν υπάρχουν πλάνα για την παραγωγή του. Από την άλλη όμως μας δίνει μια σαφή ένδειξη για το πώς θα διαμορφωθεί η αυτοκίνηση στο μέλλον ή πώς θα ήθελε ή προβλέπει η Audi πως θα διαμορφωθεί.

[Πηγή Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube