Πώς υπολογίζει η Tesla την υπολειπόμενη ηλεκτρική αυτονομία;

Πώς υπολογίζει η Tesla την υπολειπόμενη ηλεκτρική αυτονομία;

Η Tesla έχει από τους ακριβέστερους υπολογιστές ταξιδίου. Πώς τα καταφέρνει;

Tesla

Κανένα ηλεκτρικό μοντέλο της αγοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ακριβές στον υπολογισμό της εκτιμώμενης αυτονομίας.

Και τούτο επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφθούν. Όμως τα μοντέλα της Tesla έχουν από -αν όχι- τις ακριβέστερες προβλέψεις. Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Καταρχάς να τονίσουμε τη σημασία της ακριβούς πρόβλεψης εμβέλειας στα EV. Σε ένα θερμικό μοντέλο, αν ο υπολογιστής ταξιδίου ενημερώσει για 500 km αυτονομίας κι αυτό δεν επαληθευτεί στην πράξη, δεν θα προκύψει αξιοσημείωτη ενόχληση. Απλώς θα σταματήσουμε για ανεφοδιασμό λίγο νωρίτερα.

Πώς μπορείς να προβλέψεις με τι ποσοστό μπαταρίας θα φτάσει το Tesla στον προορισμό του; Ή αν θα χρειαστεί ενδιάμεση φόρτιση; Η EV εταιρεία λαμβάνει υπόψη της ένα σωρό παράγοντες

Σε ένα ηλεκτρικό όμως, που απαιτείται ένας -τουλάχιστον- στοιχειώδης προγραμματισμός στο ταξίδι, αυτό μπορεί να αποβεί από ενοχλητικό έως καταστροφικό.

Tesla

Επίσης, γίνεται ζημιά μακροπρόθεσμα, αφού οι αγοραστές δεν θα εμπιστεύονται την ηλεκτρική τεχνολογία αν συνειδητοποιήσουν ότι η εκτίμηση της αυτονομίας που δείχνει το όχημά τους είναι υπερβολικά αισιόδοξη σε πραγματικές συνθήκες.

Η Tesla εργάζεται διαρκώς πάνω στην τελειοποίηση των μηχανισμών πρόβλεψης αυτονομίας και μας απαριθμεί όλους τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη το σύστημα πλοήγησής της. Ώστε να προβλέψει το ποσοστό της μπαταρίας κατά την άφιξη και να ορίσει αν θα χρειαστεί ενδιάμεση στάση, πού και για πόση ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H BP Pulse αγοράζει ταχυφορτιστές Tesla 100 εκατομμυρίων

Στη σελίδα X (πρώην Twitter) της Tesla Β. Αμερικής αναρτήθηκε μια λίστα που περιλαμβάνει εμφανώς προφανείς παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό, όσο και λιγότερο προφανείς που ομολογούμε ότι δεν τους περιμέναμε.

Στην προφανή λίστα, περιλαμβάνονται όλα αυτά που είναι λογικό να υπολογίζει το λογισμικό πριν την έναρξη του ταξιδιού. Το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, την αρχική θερμοκρασία της, αν έχει γίνει προετοιμασία της για να έρθει στη σωστή θερμοκρασία ή για να θερμάνει - ψύξει την καμπίνα. 

Ακόμα αναφέρεται η ταχύτητα κι η κατεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τα υψομετρικά της διαδρομής, αν υπάρχει αυξημένη κίνηση και βέβαια, οι οδηγικές συνήθειες του οδηγού. 

Tesla

Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία που μας έπιασαν εξ απήνης, όπως η αναγνώριση βοηθημάτων που χαλούν τον αεροδυναμικό συντελεστή κι αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα η τοποθέτηση μιας σχάρας ποδηλάτου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tesla, ταξινόμησε ένα εκατομμύριο οχήματα στην Ευρώπη

Επίσης, ο υπολογισμός του μικτού βάρους του οχήματος, δηλαδή πόσο το έχουμε φορτώσει. 

Tesla

Η λίστα με τους λιγότερο προφανείς παράγοντες περιλαμβάνει ακόμα και την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, καθώς και το ηλιακό φορτίο ή τη νεφοκάλυψη. Ακόμα κι η πίεση ελαστικών κι η κατάσταση ελαστικών περιλαμβάνονται, στην ευρύτερη κατηγορία Rolling resistance.

Πιστεύεις ότι η Tesla ξέχασε να συμπεριλάβει κάτι; Εμείς όχι. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube