Škoda: Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Octavia

Škoda: Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Octavia

Με πλούσια γκάμα κινητήρων, περισσότερη τεχνολογία και μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό.

Μετά από τη δημοσίευση των πρώτων σκίτσων και τη διαρροή μιας φωτογραφίας από configurator, η Škoda ανακοίνωσε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Octavia που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου στην Πράγα σε εκδόσεις hatchback και combi.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η τέταρτη γενιά του Octavia θα έχει μήκος 4.689 mm (+22 mm για το Combi και +19 mm για το Hatchback), πλάτος 1.829 mm (+15 mm) και μεταξόνιο 2.686 mm (σταθερό). Χάρη στο ανασχεδιασμένο αμάξωμα, η Octavia θα είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα παραγωγής με συντελεστή οπισθέλκουσας 0.24 cd για το Hatchback και 0.26 cd για το Combi. Η σχεδίαση θα είναι πιο δυναμική, με επιθετικά φωτιστικά σώματα (προαιρετικά με τεχνολογία full LED Matrix και δυναμικά φλας) και τροχούς με διάμετρο έως 19".

Skoda

Οι αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις θα έχουν αντίκτυπο και στους χώρους που θα είναι πιο γενναιόδωροι από ποτέ. Ο χώρος αποσκευών θα είναι 600 λίτρα στο hatchback και 640 λίτρα στο Combi (κορυφαίες τιμές για την κατηγορία), ενώ ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών φτάνει τα 78 mm.

Στο ταμπλό θα έχουμε νέο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με δύο ακτίνες και μια κεντρική κονσόλα που παραπέμπει στη γρίλια της Škoda. Ο εξοπλισμός τεχνολογίας θα περιλαμβάνει δύο οθόνες 10" (ψηφιακός πίνακας οργάνων και οθόνη αφής), νέο head-up display, όλα τα σύγχρονα συστήματα συνδεσιμότητα, εργονομικά κλιματιζόμενα καθίσματα με λειτουργία μασάζ, κλιματισμό τριών ζωνών, ηχοσύστημα Canton, keyless entry και πρακτικό επιλογέα για το DSG με τεχνολογία shift-by-wire. Από πλευράς συστημάτων υποβοήθησης έχουμε Collision Avoidance Assist, Exit Warning system, Hands-on Detect και Emergency Assist.

Octavia

Η αναβαθμισμένη γκάμα κινητήρων του νέου Octavia περιλαμβάνει σύνολα TSI (βενζίνη), TDI (πετρέλαιο), G-TEC (φυσικό αέριο), ήπια υβριδικές αλλά και επαναφορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις. Από πλευράς βενζίνης έχουμε τον τρικύλινδρο 1.0 TSI (110 PS) και τον τετρακύλινδρο 1.5 TSI (150 PS) οι οποίοι όταν συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων διαθέτουν ήπια υβριδικό σύστημα 48V που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, υπάρχει και ο ισχυρότερος 2.0 TSI (190 PS) που συνδυάζεται αποκλειστικά με το κιβώτιο DSG.

Από πλευράς πετρελαίου έχουμε τον 2.0 TDI σε τρεις εκδόσεις ισχύος - 115 PS, 150 PS και 200 PS - με τις δύο ισχυρότερες να διατίθεται προαιρετικά και σε συνδυασμό με σύστημα τετρακίνησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πετρελαιοκινητήρες της νέας γενιάς EVO εκπέμπουν έως και 80% λιγότερο οξείδιο του αζώτου.

Η έκδοση G-TEC προσφέρει 25% χαμηλότερες εκπομπές CO2 χάρη στον 1.5 TSI (130 PS) που έχει δεχθεί τις απαραίτητες μετατροπές για να λειτουργεί και με φυσικό αέριο CNG. Τρία ντεπόζιτα CNG έχουν χωρητικότητα 17,7 kg ενώ υπάρχει και ένα βοηθητικό ντεπόζιτο βενζίνης 9 λίτρων. Η έκδοση φυσικού αερίου συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων ενώ διατίθεται σε sedan και combi αμάξωμα.

Όπως και τα Škoda Superb και VW Golf, έτσι και το Octavia προσφέρεται σε δύο επαναφορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις που συνδυάζουν ένα ηλεκτροκινητήρα με τον βενζινοκινητήρα 1.4 TSI και το αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων, με συνδυαστική απόδοση 204 PS και 245 PS. Η Škoda δεν ανακοίνωσε περισσότερες πληροφορίες όμως από τα αντίστοιχα Golf γνωρίζουμε πως η ηλεκτρική αυτονομία των plug-in hybrid εκδόσεων θα φτάνει τα 60 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση.

Octavia

Οι ιδιοκτήτες του νέου Octavia θα έχουν την επιλογή τριών αναρτήσεων - η βασική, η σπορ (-15 mm) και η εκτός δρόμου (+15 mm). Επιπλέον υπάρχει το προαιρετικό σύστημα Dynamic Chassis Control (DCC) με διαφορετικά προφίλ οδήγησης που επεμβαίνουν και στην ενεργή ανάρτηση. Όλα τα Octavia με DCC θα είναι χαμηλωμένα κατά 10 mm, εκτός από τις υβριδικές εκδόσεις όπου η απόσταση από το έδαφος θα παραμένει σταθερή.

Αρχικά το Octavia θα διατίθεται σε εκδόσεις εξοπλισμού Active, Ambition και Style, ενώ μέσα στο 2020 θα προστεθούν στη γκάμα η "περιπετειώδης" Octavia Scout και η "γρήγορη" Octavia RS. Περισσότερα στις 11 Νοεμβρίου με την επίσημη πρεμιέρα του δημοφιλούς μοντέλου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube