Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Hyundai Kona [video]

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Hyundai Kona [video]

Όλες -σχεδόν- οι λεπτομέρειες για τη δεύτερη και ολοκαίνουργια γενιά του B-SUV της Hyundai βρίσκονται πλέον υπό το φως των προβολέων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ολοκαίνουργιο Hyundai Kona είναι πιο προηγμένο σε όλα τα επίπεδα από το προηγούμενο και με μπροστάρη την ηλεκτρική εκδοχή του, επιταχύνει το ηλεκτρικό όραμα της φίρμας.

Έτσι διατηρούνται οι δύο ηλεκτρικές εκδόσεις στην γκάμα, με την Long Range να έχει μπαταρία χωρητικότητας 65,4 kWh, ισχύ 218 PS με 255 Nm και πάνω από 490 km αυτονομίας κατά WLTP. Όσο για τη Standard range, έχει μπαταρία 48,4 kWh, 156 PS και επίσης 255 Nm, χωρίς να ξεκαθαρίζεται η αυτονομία.

Αναφέρεται όμως ότι υπάρχει πλέον διαθέσιμη η τεχνολογία V2L, με τη βοήθεια της οποίας το Kona -που χρησιμοποιεί ηλεκτρική αρχιτεκτονική 400V- μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια και άλλον καταναλωτή. Ακολουθεί δηλαδή το πρότυπο που εγκαινίασε το Ioniq 5 και για την ακρίβεια μπορεί να δώσει έως και 3,13 kVA (για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα).

Hyundai Kona

Το ίδιο το αυτοκίνητο τώρα, μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% της χωρητικότητα της μπαταρίας σε 41 λεπτά της ώρας σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος. Επιπλέον το νέο i-Pedal επιτρέπει στον οδηγό να ορίζει την ταχύτητα του Kona χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο το πεντάλ του γκαζιού, με το σύστημα να διατηρεί την προσαρμοζόμενη λειτουργία του και να ακινητοποιεί εντελώς το αυτοκίνητο.

Η Hyundai κάνει επίσης ειδική αναφορά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας της μπαταρίας, ώστε η ταχύτητα φόρτισης αλλά και η αυτονομία να μην επηρεάζονται το χειμώνα. Ενώ αναφέρεται πως το πορτάκι της φόρτισης μπορεί να ανοίξει χωρίς πρόβλημα ακόμα και στους -30 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς να κρύβει πως ρίχνει το περισσότερο βάρος στις ηλεκτρικές εκδόσεις, η Hyundai αναφέρει επίσης πως το νέο Kona έχει την νέα γενιά των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού της εταιρείας, περιλαμβάνοντας μοναδικά για την κατηγορία στοιχεία. Μεταξύ αυτών το Driver Status Monitor (DSM) που μέσω κάμερας επιτηρεί τον οδηγό αλλά και το τηλεχειριζόμενο Smart Parking Assist.

Από εκεί και πέρα το Kona διατηρεί την ευρύτερη γκάμα στα B-SUV, με επιλογές που περιλαμβάνουν κινητήρες βενζίνης, υβριδικές, δύο ηλεκτρικές καθώς και τις αντίστοιχες σπορ εκδοχές τους N Line. Πληροφορίες για τις αμιγώς θερμικές αλλά και τις υβριδικές θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο, πλαισιώνοντας ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το νέο μοντέλο.

Όπως για παράδειγμα το ότι εξελίχθηκε πρώτα ως ηλεκτρικό και ύστερα προσαρμόστηκαν σε αυτό τα θερμικά συστήματα κίνησης, σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό με τη σειρά του είχε -θετικό- αντίκτυπο στη σχεδίαση και την αεροδυναμική, με συντελεστή Cd 0,27.

Οι έντονα ανάγλυφες γραμμές του προφίλ που θυμίζουν αισθητά το μεγαλύτερο Tucson, ενώ το εμπρός και το πίσω μέρος ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι και διατηρούν δεσμούς με το απερχόμενο μοντέλο. Στην ηλεκτρική έκδοση τα φώτα αποκτούν πιο ισχυρό ρόλο στην εικόνα του μοντέλου, ενώ οι N Line εκδόσεις έχουν σπόιλερ οροφής, μαύρους καθρέφτες, διαφορετικό εμπρός και πίσω μέρος καθώς και -προαιρετικά- μαύρη οροφή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαστάσεις, η νέα γενιά φτάνει σε μήκος τα 4.355 mm (+175 από την προηγούμενη), τα 1.825 σε πλάτος (+25) και τα 1.575 σε ύψος (+20 mm), όταν το μεταξόνιο έχει κερδίσει 60 mm για να φτάσει τα 2.660 mm.

Αντίστοιχη είναι η επανάσταση που έχει σημειωθεί και στην εικόνα της καμπίνας, που είναι όχι μόνο πιο μοντέρνα αλλά και πιο ευρύχωρη. Στο ταμπλό κυριαρχεί η επιφάνεια με τις δύο οθόνες διαγωνίου 12,3”, ενώ η σχεδιαστική λογική ελευθερώνει χώρο για τον οδηγό και το συνοδηγό. Επίσης ο επιλογέας για το αυτόματο κιβώτιο βρίσκεται πλέον πίσω από το τιμόνι, ώστε να υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος στην κονσόλα.

Hyundai Kona

Όλα τα καθίσματα είναι πλήρως ανασχεδιασμένα για μέγιστη άνεση, ενώ ο χώρος αποσκευών που προαιρετικά διαθέτει ηλεκτρική πόρτα χωράει έως και 466 lt -στην ηλεκτρική έκδοση, με άλλα 27 lt κάτω από το εμπρός καπό). Για πρώτη φορά υπάρχει ένα εντυπωσιακό Head-up Display με διαγώνιο 12” προβολής στο παρμπρίζ, ενώ για τις ηλεκτρικές εκδόσεις έχει εξελιχθεί τεχνητός ήχος για να κάνει την εμπειρία ης οδήγησης πιο οικεία.

Εννοείται ότι υπάρχει δυνατότητα για Over The Air αναβαθμίσεις του λογισμικού, μαζί με ψηφιακό κλειδί, NFC και audio-video πλοήγηση, καθώς το νέο Kona είναι το πρώτο Hyundai με το Connected car Navigation Cockpit (ccNC) που ενσωματώνει τα γραφικά της πλοήγησης ιδανικά στις υπόλοιπες ενδείξεις.

Στη χώρα μας τα πρώτα αυτοκίνητα θα φτάσουν το καλοκαίρι (τον Ιούνιο) σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, ενώ το ηλεκτρικό θα ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα (Οκτώβριο).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube