Nio ET7 Ultra Long Range, 150 kWh και 1.000+ km αυτονομία [video]

Nio ET7 Ultra Long Range, 150 kWh και 1.000+ km αυτονομία [video]

Ο William Li, ιδρυτής της κινεζικής Nio, έκανε περισσότερα από 1.000 km με μία μόνο φόρτιση πίσω από το τιμόνι του Nio ET7 Ultra Long Range, εξοπλισμένου με μπαταρία 150 kWh.

Nio ET7 Ultra Long Range

Για τη Nio, η αυτονομία και η επαναφόρτιση δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν εμπόδια στην διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με αυτό κατά νου, ο Κινέζος κατασκευαστής, με την έγκριση του ιδρυτή William Li, ξεκίνησε αρχικά μια υπηρεσία ανταλλαγής μπαταριών. Φτάνοντας σήμερα στο Nio ET7 Ultra Long Range.

Ως μέρος αυτού του πρότζεκτ, η Nio ένωσε τις δυνάμεις της με τον κινεζικό όμιλο Geely για να αναπτύξουν από κοινού τη νέα γενιά αυτής της τεχνολογίας. Μιας υπηρεσίας ουσιαστικά, που σου επιτρέπει να αντικαταστήσεις την άδεια μπαταρία του Nio σου με μια γεμάτη σε λιγότερο από πέντε λεπτά σε έναν ειδικό σταθμό. Το άλλο μονοπάτι που εξερευνά η Nio έχει να κάνει με τον εξοπλισμό των μοντέλων της με μπαταρίες αυξημένης χωρητικότητας. Όπως το Nio ET7 Ultra Long Range που φοράει μια συστοιχία χωρητικότητας 150 kWh. Ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής.

Με το νέο Nio ET7 Ultra Long Range, ο Κινέζος κατασκευαστής είναι έτοιμος να λανσάρει εμπορικά ένα ηλεκτρικό ικανό να διανύσει 1.000 km σε πραγματικές συνθήκες με μία μόνο φόρτιση

Για να σημειώσει αυτό το ρεκόρ, ο επικεφαλής και ιδρυτής της Nio, William Li, ταξίδεψε από τη Σαγκάη στην Xiamen, μια πόλη που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας. Ένα ταξίδι 1.044 km που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το 97% της χωρητικότητας των 150 kWh. Και μάλιστα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χαμηλή θερμοκρασία, παράγοντες γενικά επιβλαβείς για την καλή αποδοτικότητα των συσσωρευτών.

Nio ET7 Ultra Long Range

Η μπαταρία ημί-στερεάς κατάστασης της νεοφυούς εταιρείας WeLion που φορούσε το Nio ET7 Ultra Long Range είναι τύπου CTP ή Cell to Pack, σε αντίθεση με τις τύπου MTP -Module to Pack- επιτρέποντας καλύτερη ενσωμάτωση στο πλαίσιο και στο δάπεδο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι πλάκες που περιβάλλουν τη συσκευασία είναι μικρότερες και η τελευταία δεν απαιτεί πλέον μονωτικά υλικά μεταξύ των διαφορετικών μονάδων. Τέλος, επιτρέπει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα που ανακοινώθηκε για την περίπτωση της Nio στις 360 Wh/kg.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι αυτή η συστοιχία μπαταριών είναι συμβατή με όλα τα μοντέλα της Nio χάρη στο επαναφορτιζόμενο, αναβαθμίσιμο και εναλλάξιμο σύστημα σέρβις, NIO Power. Επί του παρόντος, η Nio συνεχίζει την ανάπτυξη των σταθμών ανταλλαγής μπαταριών σε όλο τον κόσμο. Στη Κίνα έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία 2.289 σταθμοί και στην Ευρώπη 33.

Συνολικά, η Nio ισχυρίζεται ότι έχει ήδη ολοκληρώσει περισσότερες από 24 εκατομμύρια ανταλλαγές μπαταριών από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Με το νέο Nio ET7 Ultra Long Range, ο Κινέζος κατασκευαστής είναι έτοιμος να λανσάρει εμπορικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ικανό να διανύσει σχεδόν 1.000 km σε πραγματικές συνθήκες με μία μόνο φόρτιση. Και στη συνέχεια να αλλάξει την μπαταρία του σε λιγότερο από πέντε λεπτά για να διανύσει ακόμα 1.000 km. Αν το δούμε στο στενό πλαίσιο της αποδοτικότητας, πρόκειται για «επανάσταση». Το ερώτημα είναι, «ποιο είναι το κόστος;».

Δεν αμφιβάλλουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλό. Πριν από μερικούς μήνες όμως, ο πρόεδρος της Nio ανέφερε ότι η τιμή της μπαταρίας είναι ισοδύναμη με αυτή ενός Nio ΕΤ5… Κάτι που εξηγεί γιατί αυτή η μπαταρία θα προσφέρεται μόνο ως ενοικιαζόμενη.

Nio ET7 Ultra Long Range

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, οι πρωταθλητές της αυτονομίας είναι το Lucid Air Dream Edition Range που προσφέρει αυτονομία 832 km με μπαταρία χωρητικότητας 113 kWh. Και από πίσω έρχεται η Mercedes EQS με 770 km κατά WLTP με το πακέτο των 107,8 kWh. Όμως, η Στουτγάρδη μπορεί να καυχηθεί για αντίστοιχο ρεκόρ με αυτό της Nio, αλλά με πρωτότυπο. Η αεροδυναμική Mercedes EQXX (Cx 0,18) είχε αρχικά καλύψει 1.008 km πριν ανεβάσει τον πήχη στα 1.202 km. Αλλά δεν πρόκειται για μοντέλο παραγωγής, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε τη μελλοντική ηλεκτρική Mercedes EQC που θα είναι εμπνευσμένη κατά κάποιο τρόπο από την EQXX.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube