Νέο Škoda Superb στα 90χρονα του μοντέλου [video]

Νέο Škoda Superb στα 90χρονα του μοντέλου [video]

H προσεχής τέταρτη γενιά του Škoda Superb λανσάρεται στην αγορά 90 χρόνια ύστερα από την παρουσίαση του ιστορικού προκατόχου του.

Škoda Superb 2023

Το νέο Škoda Superb έχει προγραμματιστεί να λανσαριστεί το φθινόπωρο σε παγκόσμια πρεμιέρα, σε έκδοση Hatchback και στέισον, ενσωματώνοντας όλο το σύγχρονο τεχνολογικό δυναμικό της εταιρείας από το Mladá Boleslav. 

Πάνω από 1.550.000 κομμάτια από τις σύγχρονες γενιές του Škoda Superb έχουν κατασκευαστεί από το 2001 μέχρι σήμερα.

Το όνομα Superb έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 1934, εισφέροντας πολλές καινοτομίες στην γκάμα της τσεχοσλοβακικής τότε εταιρείας: Σασί-ραχοκοκκαλιά, ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση, υδραυλικά φρένα μονού κυκλώματος με ίση δράση και στους τέσσερις τροχούς, 12βολτο ηλεκτρικό σύστημα, κινητήρες με βαλβίδες επικεφαλής... Η παραγωγή του διήρκεσε μέχρι το 1949, με το κοντέρ να γράφει 900 αυτοκίνητα ΙΧ και 1.600 στρατιωτικά οχήματα, καθώς το εργοστάσιο περιήλθε στα χέρια της ναζιστικής Γερμανίας. 

Škoda Superb 2023

Σχεδόν 52 χρόνια αργότερα, το 2001, έκανε την εμφάνισή της η δεύτερη γενιά του Škoda Superb, υπό την αιγίδα της Volkswagen, μιας και η τσεχική πλέον εταιρεία αποτελούσε μέλος του γερμανικού ομίλου. Μοντέλο που έκανε χρήση της πλατφόρμας του Passat B5, σε μια κινεζική, μακρύτερη εκδοχή του. Και με ευρεία γκάμα κινητήρων: Τρεις βενζίνης, εκ των οποίων ο ένας V6, και τριών ντίζελ, εκ των οποίων πάλι ο ένας V6. 

Το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του Superb ξεκίνησε το 2008 με την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς. Για πρώτη φορά, η γκάμα συντίθετο από δύο εκδόσεις αμαξώματος, μπερλίνα και χάτσμπακ, πάνω σε μια μακρύτερη εκδοχή της πλατφόρμας Α5 του Octavia. Μια γενιά με σύγχρονα ηλεκτρονικά υποβοήθησης και μια γκάμα από πέντε βενζινοκινητήρες και τρεις ντίζελ. 

Το 2015, έκανε την εμφάνισή της στην αγορά η τρίτη γενιά Škoda Superb και η πρώτη που εξελίχτηκε πάνω στη σπονδυλωτή πλατφόρμα MQB του Ομίλου VW. Η γκάμα μάλιστα επεκτάθηκε το 2019 για να συμπεριλάβει ένα plug-in hybrid μοντέλο, το Škoda Superb iV.

Ένα αναμονή της προσεχούς, τέταρτης γενιάς του Škoda Superb, ας δούμε το teaser-video...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube