Νέο Kia Ray EV, φθηνό ηλεκτρικό για την πόλη

Νέο Kia Ray EV, φθηνό ηλεκτρικό για την πόλη

Στην Κορέα αποκαλύφθηκε η νέα έκδοση του Ray EV, που στην Ασία ήταν το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας. Θα έχει άραγε το… θράσος η Kia να το προσφέρει και στην Ευρώπη;

Kia Ray EV

Το Kia Ray EV επιστρέφει ύστερα από μια 6ετή διακοπή, από το το 2017. 

Το αυτοκίνητο πόλης του Κορεάτη κατασκευαστή ήταν το πρώτο ηλεκτρικό στον κατάλογό του, στη Νότια Κορέα, το 2011. 

Το ανανεωμένο Kia Ray EV διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα 86 ίππων και 147 Nm. Οι 35,2 kWh της μπαταρία του επαρκούν για αυτονομία 205 km. Σε φορτιστή DC με ισχύ 150 kW, χρειάζονται 40 λεπτά για να φτάσει η μπαταρία από το 10% στο 80%. Η πλήρης φόρτιση σε πρίζα με ισχύ 7 kW διαρκεί έξι ώρες. 

Το Kia Ray EV κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ, με τη σημερινή ισοτιμία του γουόν Κορέας

Kia Ray EV

Η πρόσβαση στο πίσω μέρος του νέου Kia Ray EV γίνεται μέσω συρόμενης πόρτας. Η καμπίνα επιβατών είναι σχετικά ευρύχωρη για αυτοκίνητο με μήκος 3,60 m. Με το σαλόνι του να είναι αρθρωτό, κάτι απαραίτητο δεδομένου του μικρού πορτμπαγκάζ. Για πιο επαγγελματική χρήση δε, διατίθεται επίσης μια χρηστική έκδοση χωρίς πίσω κάθισμα. 

Το Kia Ray EV κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ, με τη σημερινή ισοτιμία του γουόν Κορέας, με το βιβλίο παραγγελιών να έχει ανοίξει από χτες, 24 Αυγούστου. Ωστόσο, το αυτοκίνητο που πωλείται στην Ασία, δεν σημαίνει a priori ότι ταιριάζει ή απευθύνεται και για την Ευρώπη.

Kia Ray EV

Ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι με την ποικίλη της γκάμα της, η Kia είναι ένας από τους πιο ενημερωμένους κατασκευαστές της στιγμής. Αυτός είναι και ο λόγος που πούλησε σχεδόν 305.000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη το πρώτο 6μηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σύγκριση με το 2022, με τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των πωλήσεών της στη Γηραιά Ήπειρο.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ακόμη ότι παρόλο που λάμπει με τα KonaSportage, Niro και το EV6, μοντέλα με εξαιρετικές επιδόσεις, ο Ασιάτης κατασκευαστής δεν είναι -τουλάχιστον ακόμα- αστέρι στην αγορά αυτοκινήτων πόλης.

Kia Ray EV
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube