Νέα Mercedes-Benz GLA: Βάση για την ηλεκτρική EQA (!), το 2020

Νέα Mercedes-Benz GLA: Βάση για την ηλεκτρική EQA (!), το 2020

Η EQA παραγωγής δεν θα έχει μεγάλη σχέση με το πρωτότυπο, καθώς τελικά θα είναι μια ηλεκτρική GLΑ, θα λανσαριστεί το 2020 και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία.

Η Mercedes-Benz δεν προσπάθησε να κρυφτεί. Κατά την παρουσίαση της νέας GLA, ο Ola Källenius, αφεντικό της φίρμας, ανακοίνωσε την παρουσίαση της EQA το 2020. Μικρή γεύση δε του προσεχούς ηλεκτρικού μοντέλου αποκαλύφθηκε στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, όπου μια εικόνα-teaser επιβεβαιώνει ότι η EQA θα είναι μια ηλεκτρική έκδοση της GLA!

Η αποκάλυψη αυτή μας κατέλαβε τρόπον τινά εξ απήνης, καθώς το πρωτότυπο Concept EQA στην ΙΑΑ του 2017, που ήταν και το προανάκρουσμα του μοντέλου, ήταν ένα κόμπακτ 3θυρο EV. Κόνσεπτ τελείως διαφορετικό από αυτό της υφιστάμενης Α-Class, από την οποία και προέρχεται η νέα GLA. Η Mercedes-Benz λοιπόν άλλαξε τη στρατηγική της, προχωρώντας σε μια -αν μη τι άλλο;- λογική επιλογή. Η μετατροπή ενός υπάρχοντος μοντέλου θα είναι σαφώς πιο οικονομική από το σχεδιασμό ενός ειδικού, ξεχωριστού μοντέλου.

Η συνταγή αυτή εξάλλου δεν είναι καινοφανής για την Daimler: Υιοθετήθηκε ήδη για το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes-Benz, την EQC, που προέρχεται από την GLC. Η EQA θα ξεχωρίζει από την GLA από ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία, περιλαμβανομένης μιας μαύρης μάσκας που θα ενσωματώνει τα φανάρια.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγόρησε έτσι ώστε η EQA να βασιστεί στην GLA είναι ότι το νέο EV της Mercedes-Benz θα επωφεληθεί από τη δημοτικότητα των SUV. Εξάλλου δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα πολλαπλασιάζονται στις τάξεις των κόμπακτ SUV/crossover και στην premium κατηγορία, με επικείμενα λανσαρίσματα αυτά των Volvo XC40 Recharge και Lexus UX 300 e. Η σιλουέτα μάλιστα ενός SUV διευκολύνει επίσης την τοποθέτηση της μπαταρίας. 

Ο Ola Källenius πάντως δεν επεξετάθη και δεν ανέφερε τίποτα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικείμενης EQA. Το νέο ηλεκτρικό SUV της Daimler θα λανσαριστεί το 2020 και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία, στο εργοστάσιο του Hambach, το οποίο φτιάχνει αυτή τη στιγμή το smart fortwo.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube