Νέα Citroën C4 X, τώρα και με ουρά [video]

Νέα Citroën C4 X, τώρα και με ουρά [video]

Με λανσάρισμα το 2020, η τρίτη γενιά C4 έκανε ήδη όνομα στην κόμπακτ κατηγορία. Το πρωτότυπο στιλ της, την άνεση και την 100% ηλεκτρική έκδοση, έρχεται πλέον να ενισχύσει ακόμα μια πρωτότυπη εκδοχή η Citroën C4 X.

Η κόμπακτ κατηγορία (C και C-SUV) μέσα στην οποία έρχεται να τοποθετηθεί η Citroën C4 X αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές της αγοράς και τη δεύτερη κατηγορία στη χώρα μας -33% έναντι 51,5% της Β. Όλες οι φίρμες, μαζικές ή premium έχουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπό τους εκεί. Το παράδοξο μάλιστα για την Ελλάδα είναι ότι τόσο οι μαζικές όσο και οι premium εταιρείες μοιράζονται την πίτα της κατηγορίας. Για του λόγου το ασφαλές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ για τους πέντε πρώτους μήνες του ’22, Toyota CH-R και Corolla βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις (17% της κατηγορίας) με τη Mercedes-Benz A Series στην τρίτη θέση εμπρός από το Dacia Duster, με αντίστοιχα ποσοστά 6,5% και 5%.

Το δημοφιλές της κόμπακτ κατηγορίας, είτε πρόκειται για τυπικό μοντέλο ή για SUV/crossover, οδήγησε τη Citroën στην απόφαση να πάρει ως βάση τη C4 για να σχεδιάσει ένα παγκόσμιο μοντέλο. Ένα αυτοκίνητο που θα κάνει βεβαίως και ευρωπαϊκή καριέρα και το οποίο θα τοποθετηθεί μεταξύ της Citroën C4 και της Citroën C5 X.

Η Citroën C4 X πατά πάνω στη σπονδυλωτή πλατφόρμα CMP του Ομίλου Stellantis (από το Groupe PSA), όπως και η C4, και πρόκειται για το μεγαλύτερο μοντέλο που κάνει χρήση αυτής της τεχνικής βάσης.

Όπως και η μεγάλη του αδερφή, η C5 X, η Citroën C4 X αναμιγνύει είδη από διάφορες κατηγορίες. Από τα SUV επιλέγει την προστασία του αμαξώματος, τους τροχούς μεγάλης διαμέτρου και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Και από τα 4θυρα «κουπέ» την έντονα οπισθοκλινή οροφή που της δίνει έναν αέρα 4θυρου. Το εμπρός μέρος είναι αυστηρά πανομοιότυπο με της Citroën C4 που γνωρίζουμε, με την ταυτότητα της εταιρείας που αποτελείται από τη μάσκα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου και η οποία τελειώνει σε φώτα δύο επιπέδων.

Citroën C4 X

Οπότε τι απομένει για τη διαφοροποίηση «Χ»; Ναι, είναι τελικά το πίσω μέρος που συγκεντρώνει τις κύριες εξελίξεις. Οι πόρτες είναι παρόμοιες, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτουμε την οπισθοκλινή γραμμή της οροφής που καταλήγει σε ένα κλασικό, αλλά «αόρατο» πορτμπαγκάζ. Τα φώτα, διαφορετικά από αυτά της C4 (C4 C-Cross όπως την λέμε στην Ελλάδα), είναι ογκώδη και κυρίως ξεχειλίζουν στα φτερά και λιγότερο στο πορτμπαγκάζ. Αυτό το τελευταίο είναι σφραγισμένο με τον λογότυπο της Citroën. Όσον αφορά τις διαστάσεις, η νέα Citroën C4 X έχει μήκος 4,60 m, το οποίο είναι 24 cm μεγαλύτερο από τη στάνταρ C4. Το μεταξόνιο παραμένει σταθερό στα 2,67 m, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση των διαστάσεων πραγματοποιείται μόνο από την επιμήκυνση του πίσω προβόλου.

Οι πρακτικές πτυχές είναι τα δυνατά σημεία της νέας Citroën C4 X. Τα πίσω καθίσματα είναι φιλόξενα όσον αφορά τον χώρο για τα πόδια και τον αέρα για το κεφάλι, με την πλάτη του καθίσματος να έχει πλέον κλίση 27°. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ανέβηκε επίσης στα 510 λίτρα, 130 lt παραπάνω από τη στάνταρ C4. Κρίμα βέβαια που αυτή η χωρητικότητα είναι προσβάσιμη μόνο μέσω της πόρτας του. Η Citroën εξηγεί αυτή την επιλογή επικαλούμενη δύο λόγους: Η C4 και η C5 X είναι χάτσμπακ, επομένως η χρησιμότητα ενός τρίτου μοντέλου με την ίδια διαμόρφωση δεν θα δικαιολογείτο μέσα στην γκάμα της εταιρείας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες αγορές, ειδικά οι αναδυόμενες, αγαπούν πολύ αυτό το είδος αμαξώματος.

Στα εμπρός καθίσματα δεν υπάρχει καμία αλλαγή, αφού βρίσκουμε το ταμπλό της στάνταρ C4 με τα μικρά ψηφιακά όργανα των 7” να αναμεταδίδονται από το head-up display. Δίπλα τους υπάρχει μια νέα οθόνη πολυμέσων με διαγώνιο δέκα ιντσών. Ο σχεδιασμός εξακολουθεί να είναι εξίσου ιδιόρρυθμος, κυρίως με την παρουσία του διπλού ντουλαπιού για τον συνοδηγό και τους άφθονους αποθηκευτικούς χώρους. 

Citroën C4 X

Όσον αφορά την άνεση, και στην περίπτωση της Citroën C4 X υπάρχουν τα στοιχεία που έχουν γίνει κοινός τόπος στη Citroën: Τα υδραυλικά τέρματα στις αναρτήσεις και ο αφρός διπλής πυκνότητας στα καθίσματα.

Κάτω από το καπό της νέας Citroën C4 X θα υπάρχουν οι ίδιοι κινητήρες με της τυπικής C4: Βενζινοκινητήρας PureΤech 1.2 με 100 και 130 άλογα, ένας ντίζελ 1.5 BlueHdi 130 ίππων και μια 100% ηλεκτρική έκδοση. Η τελευταία, που αντιπροσωπεύει το 1/3 των πωλήσεων σήμερα, είναι πιθανό να συνεχίσει να προσελκύει πολλούς πελάτες. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η έκδοση φορά ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 50 kWh, επιτρέποντάς έτσι στη Citroën ë-C4 X να διανύει σχεδόν 360 km σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία.

Η νέα Citroën C4 X και ë-C4 X θα λανσαριστεί εμπορικά στην αγορά στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023, με την τιμή της προσώρας να παραμένει άγνωστη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube