Με ABS και κινητήρα Euro 5 το νέο Lada Niva

Με ABS και κινητήρα Euro 5 το νέο Lada Niva

Η ώρα της «αναβάθμισης» για το Lada Niva έφτασε, καθώς μετά από 47 χρόνια συνεχούς παρουσίας αποκτά και πάλι ESP, ABS και κινητήρα Euro 5.

Lada Niva

Η πρώτη εμφάνιση του θρυλικού Lada Niva έγινε το 1977. Αν και έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια το ρωσικό μοντέλο παραμένει στην αγορά και την επικαιρότητα.

Και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς η Avtovaz, γνωστοποίησε, με ανακοίνωσή της, ότι ξεκινά η παραγωγή του νέου μοντέλου, της χρονιάς 2024.

Μάλιστα, στη γραμμή παραγωγής μπαίνουν τόσο το Lada Niva Legend όσο και το Lada Niva Travel, τα οποία θα φέρουν μία σειρά από αναβαθμίσεις. Το εμβληματικό off-roader αποκτά και πάλι σύστημα ABS και ESP (!) αλλά και κινητήρες που πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 5.

Το νέο Lada Niva του 2024 θα αποκτήσει και πάλι ηλεκτρονικά βοηθήματα, όπως ABS και κινητήρα Euro 5

Lada Niva

Ναι, καλά διαβάσατε. Euro 5! Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την έλευση του Euro 6 στην Ευρώπη, με τις συζητήσεις για τον ακόμα αυστηρότερο Euro 7 να βρίσκονται εδώ και μήνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εκφράζουν τις μεγάλες ενστάσεις τους, που μοιάζουν να εισακούγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνο που τα πράγματα στη Ρωσία δεν θα λέγαμε πως εξελίσσονται ακριβώς by the book. Η εισβολή της στην Ουκρανία δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις κυρώσεις της Δύσης να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Έτσι, αν και η παραγωγή του Niva ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, το αυτοκίνητο δεν διέθετε ABS, ESP, αλλά ούτε και τον (μοναδικό) πλευρικό του αερόσακο, ενώ κάτω από το καπό του, διέθετε έναν κινητήρα προδιαγραφών Euro 2.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, με την Avtovaz, να ξεκαθαρίζει μέσα από ένα σύντομο δελτίο Τύπου, θα έχουν κανονικά ABS, ESP και κινητήρα προδιαγραφών Euro 5, που βασίζεται σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν εντός Ρωσίας.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι οι εκδόσεις αυτές έχουν ήδη υποβληθεί σε πλήρη κύκλο δοκιμών που περιλαμβάνει διαφορετικές θερμοκρασίες, ορεινές διαδρομές, ακόμα και ελέγχους ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.

Lada Niva

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Euro 7: Συμφωνία για χαλάρωση και νέος κύκλος επαφών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ABS και οι κινητήρες Euro 5 είναι στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων Niva Travel και Niva Legend. Οι κορυφαίες εκδόσεις του Niva Travel διαθέτουν, επίσης, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, υπολογιστή ταξιδίου, πίνακα οργάνων με σταθερό φωτισμό και δίχρωμες ζάντες αλουμινίου.

Προς ώρας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αναφορικά με τους κινητήρες του νέου Lada Niva. Το εν κυκλοφορία μοντέλο φορά έναν κινητήρα 1.7 lt, συνολικής απόδοσης 83 PS και 129 Nm ροπής, με την κίνηση να περνά στους τροχούς μέσα από ένα μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων. Με πολύ υπομονή, θα φτάσεις στα πρώτα 100 km/h, μιας και χρειάζονται 17”, με την τελική του να ανέρχεται στα 142 km/h. Είναι γνωστό άλλωστε πως το Lada Niva νιώθει περισσότερο «σπίτι του» τις εκτός δρόμου διαδρομές, παρά την άσφαλτο.

Στα της τιμής τώρα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν θα πρέπει να εκταμιεύσουν περί τις €9.400 για την έκδοση Legend και €12.300 για την έκδοση Travel.
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube