Lotus: Το πρώτο της SUV θα έρθει το 2019

Lotus: Το πρώτο της SUV θα έρθει το 2019

Το σχέδιο ανάπτυξης της βρετανικής μάρκας περιλαμβάνει και ένα πεντάθυρο crossover.

Για πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία της η Lotus θα κατασκευάσει ένα 5θυρο SUV με στόχο την αγορά της Κίνας.

Το μοντέλο αυτό θα είναι ο πρώτος καρπός της νέας συνεργασίας μεταξύ της Lotus και της ιδιοκτήτριας Proton με την κινεζική Goldstar Heavy Industrial, που υπεγράφη πρόσφατα.

Η Lotus θέλει να εκμεταλλευτεί την τεράστια αγορά των SUV στην Κίνα, ιδίως στη μεσαία κλάση στην οποία οι ετήσιες πωλήσεις ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια.

Η Porsche Macan, που θα είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής της, πούλησε πέρυσι περίπου 30.000 μονάδες και προβλέπει πως στα επόμενα δύο χρόνια θα φτάσει τις 50.000.

Αυτή είναι η τρίτη φάση του σχεδίου που κατέστρωσε μόλις πέρυσι ο CEO, Jean-Marc Gales. Το πρώτο στάδιο ήταν η αύξηση των πωλήσεων πάνω από το όριο των 2.000 το χρόνο και ο ισοσκελισμός του ισολογισμού – κάτι που επετεύχθη, με τις πωλήσεις των Elise, Exige και Evora να αυξάνονται κατά 55% το 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η δεύτερη είναι η παραγωγή των σπορ μοντέλων της Lotus να φτάσει τα 4.000 κομμάτια, που θα επιτευχθεί με την ανανέωση και την προσθήκη νέων εκδόσεων στην υπάρχουσα γκάμα.

Ο τρίτος, και πολύ πιο φιλόδοξος, στόχος είναι να ξεπεράσει το όριο των 10.000 το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας χάρη στη νέα γενιά των σπορ αυτοκινήτων που θα λανσάρει και την προσθήκη του SUV.

Το crossover θα κατασκευάζεται σε ένα νέο εργοστάσιο στην Κίνα αλλά ο Gales υποστηρίζει πως θα είναι μια πραγματική Lotus: «Μικρό βάρος, οδηγική απόλαυση και αντισυμβατική ποιότητα. Αυτές είναι οι αξίες μας και θα τις ακολουθήσει στο ακέραιο. Μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια κομμάτια από την Proton αλλά αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο: στις Lamborghini εύκολα αναγνωρίζεις τα κομμάτια που προέρχονται από άλλα μοντέλα του VW Group

Παρ’ ότι θα έχει τετρακίνηση, η κίνηση εκτός δρόμου δεν είναι η κύρια προτεραιότητα, σε αντίθεση με τα δυναμικά χαρακτηριστικά στην άσφαλτο. Οι κινητήρες θα προέρχονται, όπως και στις υπόλοιπες Lotus, από την Toyota αλλά με αρκετές μετατροπές. Ένα υβριδικό, που θα ικανοποιεί της απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων, δεν αποκλείεται.

Αρχικά θα προσφέρεται αποκλειστικά με βενζινοκινητήρες, αφού στην Κίνα οι ντίζελ δεν είναι δημοφιλείς. Στη συνέχεια, όταν με το καλό έρθει στην Ευρώπη, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει και πετρελαιοκινητήρες από την Toyota. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στο πλάνο μια και θα έπρεπε να γίνουν αρκετές μετατροπές για να πληροί τις προδιαγραφές που είναι πολύ διαφορετικές από των κινεζικών και ευρωπαϊκών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube