Έρχονται ηλεκτρικά και υβριδικά Citroën C5 Aircross

Έρχονται ηλεκτρικά και υβριδικά Citroën C5 Aircross

Το επόμενο Citroën C5 Aircross που θα παράγεται στη Rennes και θα λανσαριστεί το 2025 θα διατίθεται σε 100% ηλεκτρική έκδοση και σε πολλές υβριδικές εκδόσεις.

Citroën C5 Aircross

Το 2021, ο Όμιλος Stellantis ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο της Citroën στη Rennes-La Janais, το οποίο σήμερα συναρμολογεί τα Citroën C5 Aircross και Peugeot 5008, θα συνέχιζε να κατασκευάζει το οικογενειακό SUV της Citroën. 

Μάλιστα ο όμιλος επιβεβαίωσε ότι το επόμενο Citroën C5 Aircross θα διατίθεται σε 100% ηλεκτρική έκδοση, η οποία πιθανότατα θα ονομάζεται ë-C5 Aircross. Και, παρόλο που η εταιρεία κάνει μόνο γι’ αυτό το τελευταίο προς το παρόν, στο πρόγραμμα βρίσκονται και θερμικές εκδόσεις, όπως θα γίνει και για τα «ξαδέρφια» του, τα νέας γενιάς Peugeot 3008 και Opel Grandland.

Πρώτη γεύση από τις τεχνικές προδιαγραφές του μελλοντικού Citroën C5 Aircross θα πάρουμε με το λανσάρισμα του Peugeot 3008 τρίτης γενιάς, τον Σεπτέμβριο.

Από… συνδικαλιστικές πηγές κυκλοφορεί ότι το μελλοντικό Citroën C5 Aircross (κωδικός CR3) θα διατίθεται με τρία διαφορετικά συστήματα κίνησης. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μια έκδοση mild hybrid με 48βολτο ηλεκτρικό σύστημα και θερμικό μέρος τον 1.2 PureTech και μια επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση με τον 1.600άρη THP -τουλάχιστον αρχικά.

Citroën C5 Aircross
Σήμερα, στο εργοστάσιο της Rennes-La Janais στη Βρετάνη συναρμολογούνται τα Citroën C5 Aircross και Peugeot 5008. 

Βλέπετε, η Citroën, όπως όλες οι μάρκες του Ομίλου Stellantis στην Ευρώπη, σχεδιάζει να διαθέτει γκάμα «μηδενικών εκπομπών» έως το 2030. Το Citroën C5 Aircross 2025 θα βασίζεται πάνω στη σπονδυλωτή πλατφόρμα STLA Medium, όπως μετονομάστηκε η eVMP/EMP2 της PSA.

Την ίδια πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσει φυσικά και η μελλοντική, Τρίτη γενιά του Peugeot 3008 του ονόματος, του οποίου η επίσημη παρουσίαση που ανακοινώθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2023. Κάτι που θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις προδιαγραφές και του Citroën C5 Aircross 2025.

Citroën C5 Aircross
Η γκάμα του Citroën C5 Aircross 2025 θα συντίθεται από μία 100% ηλεκτρική έκδοση και από περισσότερες εξηλεκτρισμένες εκδόσεις σε διάφορα επίπεδα υβριδισμού.

Το εργοστάσιο στη Βρετάνη θα αποτελέσει αντικείμενο επένδυσης 160 εκατομμυρίων ευρώ για την βιομηχανοποίηση του επόμενου Citroën C5 Aircross. Συγκεκριμένα, θα αποκτήσει ένα τμήμα συναρμολόγησης μπαταριών και νέες μηχανές έγχυσης πλαστικού που θα του επιτρέψουν να κατασκευάζει in-house την εμπρός και την πίσω όψη του οικογενειακού SUV.

Επιπλέον, χάρη σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 90.000 m² και έναν λέβητα βιομάζας, το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανικής μονάδας θα μειωθεί σημαντικά.

Citroën C5 Aircross
To εργοστάσιο στη Rennes χρονολογείται από το 1961 και ξεκίνησε με την παραγωγή των Citroën Ami 6, Ami 8 και Ami Super και τις εκδόσεις του σε break. Στο τέλος του 2024, ο προγραμματισμός παραγωγής θα περιοριστεί σε μία μόνο μάρκα και σε ένα μόνο μοντέλο, το νέο Citroën C5 Aircross.

Από την άλλη, αυτό η νέα μονάδα δεν θα συναρμολογεί πλέον το Peugeot 5008. Μοντέλο που θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις του Sochaux, όταν θα ανανεωθεί ο μεγαλύτερος off-roader της Peugeot, κάτι που δημιουργεί ανησυχία το προσωπικό. Αυτή η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2024, οπότε και θα μπει σε παραγωγή το μελλοντικό Citroën C5 Aircross, με πρόγραμμα εμπορικού λανσαρίσματος το 2025.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube