Επίσημο: Porsche Taycan Cross Turismo [video]

Επίσημο: Porsche Taycan Cross Turismo [video]

Η Taycan Cross Turismo είναι το πρώτο ηλεκτρικό CUV της Porsche.

Η Porsche παρουσίασε σήμερα την Taycan Cross Turismo, μια νέα έκδοση της Taycan με πεντάθυρο αμάξωμα, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και χαρακτήρα CUV (Crossover Utility Vehicle). Με αυτήν, η γερμανική φίρμα απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια και τις δραστηριότητες στη φύση, όμως δεν θέλουν να αγοράσουν ένα ογκώδες SUV.

Σχεδιαστικά, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο από τη Στουτγκάρδη είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του πρωτοτύπου Mission E Cross Turismo (2018). Όπως ήταν αναμενόμενο μοιράζεται τα μηχανικά μέρη και τμήματα του αμαξώματος με την Taycan, όμως μεγάλο μέρος της έχει ανασχεδιαστεί.

Porsche Taycan Cross Turismo

Οι προεκτάσεις στα φτερά, το σπλίτερ, τα μαρσπιέ και τον πίσω προφυλακτήρα (με ενσωματωμένα πτερύγια στο προαιρετικό Off-Road Design package), χαρίζουν περιπετειώδη εμφάνιση σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος (από +20 έως +30 mm) και τα νέα σχέδια τροχών. Νέα είναι η γραμμή οροφής που καταλήγει σε ανασχεδιασμένη ουρά με έντονη κλίση του παρμπρίζ το οποίο σκεπάζεται από εντυπωσιακή αεροτομή ενώ διατηρούνται τα ενιαία φώτα LED και τα φουσκωμένα πίσω φτερά.

Οι μπάρες οροφής και η προσθήκη πέμπτης πόρτας στα πρότυπα της Panamera Sport Turismo, δίνουν επιπλέον πόντους πρακτικότητας και προσφέρουν καλύτερους χώρους για το κεφάλι των επιβατών της πίσω σειράς (+36 mm περισσότερο από την Taycan), αλλά και τις αποσκευές τους (έως και 1.200 lt με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων). Έχουμε επίσης προαιρετικό αξεσουάρ για μεταφορά έως και τριών ποδηλάτων που τοποθετείται στην πίσω πόρτα επιτρέποντας το άνοιγμά της ακόμα και όταν είναι φορτωμένο.

Το ταμπλό προέρχεται αυτούσιο από την Taycan, με τον χαρακτηριστικό "αιωρούμενο" και καμπυλωτό ψηφιακό πίνακα οργάνων, σπορ τριάκτινο τιμόνι, κεντρική οθόνη αφής 10,9" που ενσωματώνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, προαιρετική οθόνη στην πλευρά του συνοδηγού, και μια ακόμη οθόνη αφής για τον κλιματισμό στην κεντρική κονσόλα. Διατίθεται επίσης πανοραμική ηλιοροφή που ρίχνει περισσότερο φως στην καμπίνα.

Porsche

Όλες οι Taycan Cross Turismo είναι τετρακίνητες με δύο ηλεκτροκινητήρες και τη μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 93,4 kWh. Όσον αφορά την ισχύ, θα έχουμε τέσσερις εκδόσεις.

  • Porsche Taycan 4 Cross Turismo: 380 PS (476 PS σε λειτουργία Overboost), επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,1", τελική ταχύτητα 220 km/h, αυτονομία 389 - 456 km (WLTP)
  • Porsche Taycan 4S Cross Turismo: 490 PS (571 PS σε λειτουργία Overboost), επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,1", τελική ταχύτητα 240 km/h, αυτονομία 388 - 452 km (WLTP)
  • Porsche Taycan Turbo Cross Turismo: 625 PS (680 PS σε λειτουργία Overboost), επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,3", τελική ταχύτητα 250 km/h, αυτονομία 395 - 452 km (WLTP)
  • Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo: 625 PS (761 PS σε λειτουργία Overboost), 1050 Nm, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,9", τελική ταχύτητα 250 km/h, αυτονομία 388 - 419 km (WLTP)

Εντελώς νέα σε σύκριση με την τετράθυρη Taycan είναι η ρύθμιση της ενεργής αερανάρτησης, που επιτρέπει κίνηση σε ήπιες εκτός δρόμου διαδρομές, χωρίς να θυσιάζει τη δυναμική οδική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Porsche. Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικά προγράμματα οδήγησης που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ανάλογα με τις συνθήκες - συμπεριλαμβανομένου του νέου Gravel Mode για κίνηση σε χώμα και λάσπη.

Η Porsche Taycan Cross Turismo θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021 με τιμές ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχα εξοπλισμένες εκδόσεις της Taycan.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube