Επίσημο: Νέα Porsche Panamera Sport Turismo [video]

Επίσημο: Νέα Porsche Panamera Sport Turismo [video]

Η Porsche αποκάλυψε τη νέα Panamera Sport Turismo, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο ντεμπούτο της στο Salon de l’Auto 2017, στη Γενεύη.

Η Panamera Sport Turismo που θα ντεμπουτάρει την άλλη εβδομάδα στο Διεθνές σαλόνι Αυτοκινήτου στη Γενεύη μπορεί να φιλοξενήσει στο σαλόνι της πέντε επιβάτες ή 4+1, όπως αναφέρει η Porsche.

Στην ουσία, η Sport Turismo έρχεται να προσθέσει μια νότα πρακτικότητας στη δεύτερη γενιά της Panamera. Αφενός με τη διάταξη που προαναφέραμε, 20 lt παραπάνω πορτμπαγκάζ, ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα και χαμηλότερο κατώφλι φόρτωσης.

Η νέα Panamera πήρε το πράσινο φως από τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας, Matthias Müller, ύστερα από τη θετική υποδοχή της μέσω του πρωτοτύπου Sport Turismo που είχαμε δει στο Σαλόνι του Παρισιού το 2012. Πέντε χρόνια λοιπόν αργότερα έχουμε εμπρός μας τις φωτογραφίες της έκδοσης παραγωγής με μοναδικό σχεδιασμό του πίσω μέρους που βοηθά στην μεγαλύτερη καμπίνα, πιο ευέλικτη διαμόρφωση του εσωτερικού και του πορτμπαγκάζ. Όλα με στόχο την προσέλκυση νέων αγοραστών που αλλιώς θα κινούνταν προς ένα πιο κλασικό βάγκον από άλλη ανταγωνιστική εταιρεία.

Τα εύσημα για το ντιζάιν της νέας Panamera Sport Turismo πιστώνονται στον Mitja Borkert, τον ίδιο άνθρωπο που σχεδίασε την αμιγώς ηλεκτρική Mission E και τώρα βρίσκεται επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Lamborghini.

Οι ορατές διαφορές στο ντιζάιν σε σχέση με τη στάνταρ Panamera ξεκινούν από τις μεσαίες κολόνες, προχωρούν στη πιο μακριά οροφή και τελειώνουν στο επιμηκημένο πίσω και περισσότερο κάθετο μέρος. Οι πίσω πόρτες επίσης τροποποιήθηκαν, προκειμένου να φιλοξενήσουν μεγαλύτερη γυάλινη επιφάνεια. Οι πίσω πίσω κολόνες έχουν γίνει αισθητά πιο όρθιες, ενώ τα πίσω φτερά έχουν κι αυτά τροποποιηθεί αναλόγως.

Στο πίσω μέρος, η πέμπτη πόρτα διατηρεί το ίδιο πλάτος όπως και η απόφυση liftback της στάνταρ Panamera, αλλά έχει πια μεγαλύτερο ύψος, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα για φόρτωση. Ομοίως, και το κατώφλι φόρτωσης κατέβηκε στο επίπεδο του προφυλακτήρα για να διευκολύνει τη φόρτωση βαριών αντικειμένων.

Μια πολύπλοκη ενεργή πτέρυγα στην πίσω πόρτα χρησιμεύει στο να ενδυναμώσει την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Εκτείνεται σε τρεις θέσεις, ανάλογα με την ταχύτητα και την επιλεγμένη οδηγική ρύθμιση, παράγοντας πρόσθετη κάθετη αεροδυναμική πίεση στον πίσω άξονα που φτάνει τα 50 kg. Σε ταχύτητα μέχρι τα 170 km/h, η πτέρυγα παραμένει στη βασική θέση της με μια γωνία μείον 7°, μειώνοντας έτσι την οπισθέλκουσα και υποστηρίζοντας την οικονομία. Πάνω από τα 170, η πτέρυγα ανοίγει αυτόματα στη «θέση επιδόσεων» με γωνία μιας μοίρας. Στην περίπτωση που ο οδηγός έχει επιλέξει τις ρυθμίσεις Sport ή Sport Plus, η πτέρυγα ανοίγει στην παραπάνω θέση από τα 90 km/h. Στην περίπτωση δε που στο αυτοκίνητο είναι ανοιχτή η πανοραμική συρόμενη οροφή (έξτρα), η πτέρυγα πάει αυτόματα στη θέση των 26° για να βοηθήσει στη μείωση του αεροδυναμικού θορύβου.

«Η Panamera Sport Turismo βρίσκεται ένα βήμα εμπρός σε μια νέα κατηγορία της αγοράς, αλλά διατηρεί όλες τις αξίες και τις ιδιότητες της Porsche», λέει ο Michael Mauer, επικεφαλής της επιχειρήσεων σχεδιασμού της εταιρείας.

Με 5,05 m μήκος, 1,94 πλάτος και 1,43 m ύψος, η Sport Turismo διαθέτει το ίδιο μήκος και πλάτος με τη δεύτερη γενιά της Panamera, αλλά είναι μισό πόντο ψηλότερη από αυτή. Αναλλοίωτο παραμένει και το μεταξόνιο, στα 2,95 m.

Η Sport Turismo είναι η πρώτη Panamera που προσφέρει μέχρι τρεις θέσεις στο πίσω κάθισμα, αντί των δύο της στάνταρ. Οι δύο, κανονικού μεγέθους για ενηλίκους θέσεις συμπληρώθηκαν για την περίπτωση από μια στενή και υπερυψωμένη θέση στη μέση, ανεβάζοντας τις θέσεις σε πέντε, ή καλύτερα σε 4+1, όπως λέει η Porsche. Είναι προφανές, ότι η κεντρική θέση του πίσω καθίσματος απαιτεί συμβιβασμούς όσον αφορά το χώρο για τα πόδια λόγω του κεντρικού τούνελ μετάδοσης, οπότε προορίζεται μόνο για παιδιά.

Παρόλα αυτά, η Porsche δηλώνει ότι πρόσθεσε μισό πόντο στο ύψος της οροφής, διευκολύνοντας την είσοδο/έξοδο των πίσω, αλλά δίνοντας και παραπάνω «αέρα» για το κεφάλι τους. Ο χώρος του πορτμπαγκάζ μεγάλωσε στα 520 lt και είναι μεγαλύτερος κατά 20 lt από  της στάνταρ Panamera -425 lt στην E-Hybrid Sport Turismo. Όταν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωθούν όμως (διάταξη 40:20:40), κάτι που γίνεται αυτόματα, ο χώρος αποσκευών διαμορφώνεται σε χωρητικότητα στα 1.390 lt. To σύστημα «διαχείρισης του χώρου αποσκευών» όπως ονομάζεται ανήκει στη μακρά λίστα των έξτρα του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιεί δε δύο ενσωματωμένες ράγες στο πάτωμα του πορτμπαγκάζ, τέσσερα σημεία πρόσδεσης και ένα διαχωριστικό δίχτυ για την ασφάλιση των αντικειμένων.

Κατά τα λανσάρισμα, η Panamera Sport Turismo θα διατίθεται σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις: Panamera 4, Panamera 4S, Panamera 4S Diesel, Panamera 4 E-Hybrid και Panamera Turbo, οι οποίες θα βρίσκονται όλες στο σταντ της εταιρείας στη Γενεύη που ανοίγει για το κοινό στις 8 Μαρτίου. Μεταξύ των βενζινοκίνητων μοντέλων είναι και η Panamera 4 Sport Turismo με 3λιτρο μοτέρ V6, τούρμπο φυσικά, που αποδίδει 330 άλογα. Η Panamera 4S Sport Turismo θα φορά το ελαφρώς πιο μικρό 2,9λιτρο διτούρμπινο μοτέρ V6 με τους 400 PS. Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται η Panamera Turbo Sport Turismo με το διτούρμπινο 4λιτρο V8 με τα 550 άλογα.

Το μόνο πετρελαιοκίνητο μοντέλο κατά το λανσάρισμα θα είναι το Panamera 4S Diesel Sport Turismo με 4λιτρο τουρμποντίζελ V8 με 420 άλογα. Εναλλακτικά και για υψηλότερη αποδοτικότητα θα υπάρχει η Panamera 4 E-Hybrid που συνδυάζει τον 2,9λιτρο μοτέρ V6 με ένα όμως τούρμπο και 330 άλογα και ένα ηλεκτρομοτέρ τοποθετημένο μέσα στο εμπρός τμήμα του σασμάν με 135 PS, ανεβάζοντας τη συνδυασμένη ισχύ του αυτοκινήτου στους 460 PS.

H νέα Porsche Panamera Sport Turismo αναμένεται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο οπότε η τιμή της δεν είναι ακόμη γνωστή. Για τη Γερμανία η τιμή ξεκινά από τις €97.557 για την Panamera 4 Sport Turismo και φτάνει τις €158.604 για την κορυφαία Panamera Turbo Sport Turismo.

[Πηγή Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube