Επίσημο: Νέα Porsche Taycan [video]

Επίσημο: Νέα Porsche Taycan [video]

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη μπερλίνα της Porsche σε εκδόσεις Turbo και Turbo S

Μετά από πολλούς μήνες teaser και δοκιμές καμουφλαρισμένων πρωτοτύπων, η Porsche παρουσίασε την Taycan ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους - Αμερική, Κίνα και Ευρώπη.

Το πρώτο τετράθυρο ηλεκτρικό sportscar της Porsche συνδυάζει επιδόσεις, συνδεσιμότητα και πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση. Η Taycan θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις εκδόσεις Turbo και Turbo S, ενώ πριν από το τέλος του 2019 θα παρουσιαστούν επιπλέον εκδόσεις χαμηλότερης ισχύος και η πιο περιπετειώδης έκδοση Taycan Cross Turismo.

Porsche Taycan

Η κορυφαία Taycan Turbo S έχει απόδοση 761 PS (560 kW) και 1050 Nm ροπής, ενώ η Taycan Turbo αποδίδει 680 PS (500 kW). Και στις δύο περιπτώσεις η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς (ένας ηλεκτροκινητήρας σε κάθε άξονα), με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 260 km/h. Από πλευράς επιτάχυνσης, η Turbo S επιταχύνει από τα 0-100 km/h σε 2,8" και από τα 0-200 km/h σε 9,8", ενώ η Turbo χρειάζεται 3,2" για τα 0-100 km/h.

Ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων που βρίσκεται στον πίσω άξονα επιτρέπει τη βέλτιστη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση (πρώτη σχέση) αλλά και την αποδοτικότητα σε υψηλότερες ταχύτητες (δεύτερη σχέση).

Η Taycan είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παραγωγής με κύκλωμα 800V (αντί για 400V) το οποίο επιτρέπει φόρτιση της μπαταρίας στο 80% της ενέργειας της σε μόλις 22,5 λεπτά, με παροχή 270 kW. Μετά από πλήρη φόρτιση, η μπαταρία χωρητικότητας 93,4 kWh χαρίζει αυτονομία έως 450 km (Turbo) και 412 km (Turbo S).

Porsche Taycan

Ο σχεδιασμός της Taycan χαρακτηρίζεται από απλότητα, αισθησιακές καμπύλες και αναλογίες που προδίδουν ότι δε μιλάμε για συμβατικό όχημα. Οι σχεδιαστές της Porsche κατάφεραν να μείνουν πολύ κοντά στο πρωτότυπο Mission E που έκανε πρεμιέρα στην Έκθεση Φρανκφούρτης το 2015, αφουγκραζόμενοι τις επιθυμίες του κοινού.

Στο εμπρός μέρος, τα φωτιστικά σώματα με τετραπλά LED φιλοξενούνται μέσα σε δύο ανοίγματα στη βάση των φουσκωμένων φτερών τα οποία προεκτείνονται στα πλάγια σχηματίζοντας δύο εισαγωγές αέρα. Ως γνήσιο sportscar, το καπό κάθεται χαμηλότερα από τα φτερά ενώ η φαρδιά εισαγωγή αέρα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα ενισχύει οπτικά το πλάτος του αυτοκινήτου.

Porsche Taycan

Στο προφίλ το σχήμα των παραθύρων έχει παρόμοιες καμπύλες με αυτό της 911 ενώ πίσω από τους εμπρός τροχούς υπάρχει μια εσοχή από όπου δραπετεύει ο αέρας. Εκτός από την σπορ εμφάνιση, το αεροδυναμικό σχήμα του αμαξώματος έχει σημαντικά οφέλη στην ηλεκτρική αυτονομία, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0.22 cd.

Στο πίσω μέρος, το DNA της Porsche είναι κάτι περισσότερο από εμφανές χάρη στους τονισμένους ώμους, με τα φουσκωμένα φτερά και την έντονη κλίση της οροφής να καταλήγουν αριστοτεχνικά στην ενιαία λωρίδα LED φωτιστικών σωμάτων που δημιουργεί μια βαθιά σχισμή στο αμάξωμα. Πιο κάτω ο μεγάλος προφυλακτήρας φιλοξενεί τον διαχύτη και την πινακίδα, ενώ από ότι βλέπουμε ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το κατώφλι φόρτωσης του χώρου αποσκευών.

Porsche Taycan

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η τεχνολογία, με το μάτι να πέφτει κατευθείαν στον "αιωρούμενο" και καμπυλωτό ψηφιακό πίνακα οργάνων που κάθεται στο ψηλότερο σημείο του ταμπλό πίσω από το σπορ τριάκτινο τιμόνι. Η κεντρική οθόνη 10,9" που ενσωματώνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ενώνεται με μια (προαιρετική) οθόνη στην πλευρά του συνοδηγού, ενώ μια ακόμη οθόνη για τον κλιματισμό βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα, κάτω από τους διακριτικούς αεραγωγούς.

Όπως βλέπουμε και στις εικόνες, ο αριθμός των φυσικών πλήκτρων και διακοπτών έχει μειωθεί στο ελάχιστο, με τον χειρισμό όλων των λειτουργιών να γίνεται μέσω της αφής ή μέσω φωνητικών εντολών.

Για όσους έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Porsche προσφέρει την επιλογή της καμπίνας χωρίς καθόλου δέρμα, με επενδύσεις από ανακυκλώσιμα υλικά. Όντας ηλεκτρική, η Taycan έχει δύο χώρους αποσκευών με χωρητικότητα 79 λίτρα (εμπρός) και 365 λίτρα (πίσω) αντίστοιχα.

Porsche Taycan

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται η ενεργή αερανάρτηση με σύστημα PASM (Porsche Active Suspension Management), το σύστημα κατανομής ροπής Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), σύστημα ανάκτησης ενέργειας έως 265 kW και προαιρετικό ηλεκτρομηχανικό σύστημα Porsche Dynamic Chassis Control Sport που μειώνει τις κλίσεις.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε Normal, Sport, Sport Plus, Range και Individual, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του οχήματος ανάλογα με τις συνθήκες.

Porsche Taycan

Η τιμή της Taycan στην αμερικανική αγορά ξεκινά από τα $150.900 (€136.866) για την Turbo και τα $185.000 (€167.795) για την Turbo S κάτι που την τοποθετεί στο άνω άκρο της κατηγορίας (και πολύ πιο πάνω από το ανταγωνιστικό Tesla Model S Performanc), όμως μέσα στο 2019 θα ακολουθήσουν και πιο προσιτές εκδόσεις με τιμή κάτω από $100.000 (€90.700).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube