Επίσημο: Νέο Renault Zoé R135 ZE50 [video]

Επίσημο: Νέο Renault Zoé R135 ZE50 [video]

Ενισχυμένη αυτονομία, ένα ολοκαίνουργιο εσωτερικό και αισθητική εξωτερική αναβάθμιση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει το Zoé το ευρωπαϊκό κεκτημένο του.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που λανσαρίστηκε το Zoé που έγινε γρήγορα best-seller στα EV, στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Με διπλάσια δυναμικότητα μπαταρίας από το 2016 και ύστερα από 40.000 πωλήσεις πέρυσι, εφέτος ανανεώθηκε για τρίτη φορά.

Η λέξη «ανανεωμένο» είναι όμως ένας πιο ισχυρός όρος απ’ ό,τι ακούγεται: Η Renault έφτασε να μιλάει ακόμη και για «τρίτη γενιά», εστιάζοντας στις μπαταρίες. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε εμπρός σε μια σαφώς σημαντική ανανέωση, αλλά πάντως «ανανέωση», αρχής γενομένης από την αισθητική. Οι προβολείς LED είναι εμπνευσμένοι από το πρωτότυπο e-Sport του 2017 με την οικεία πια φωτεινή υπογραφή «C» για λόγους εναρμόνισης με την υπόλοιπη γκάμα, σε συνδυασμό με έναν όμορφα ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα με ανοίγματα που ενσωματώνουν τα φώτα ημέρας. Το σύνολο μαζί με τη φαρδύτερη μάσκα βοηθούν στο να μεγαλώσει το φαινόμενο πλάτος του Zoé, προσδίδοντάς του ταυτόχρονα πιο «premium» εμφάνιση.

Renault Zoé

Στο πίσω μέρος, οι αλλαγές είναι πιο φειδωλές: Τα πανομοιότυπα φώτα εγκατέλειψαν την μπλε εμφάνισή τους εις όφελος των κόκκινων γραμμών με LED, επιλογή που δίνει και μια πιο ώριμη εικόνα. Όσο για τη χρωματική παλέτα της καροσερί, εννέα χρώματα είναι πλέον διαθέσιμα, εκ των οποίων οι τρεις αποχρώσεις είναι νέες: Celadon Blue, Flame Red και Quartz White. Νέα είναι και τα σχέδια για τις ζάντες που έγιναν από 4μπούλονες 5μπούλονες.

Οι διαστάσεις παραμένουν ίδιες σχεδόν στο χιλιοστό, με το μήκος πάντα στα 4,034 m και το μεταξόνιο στα 2.588 mm. Κάτι που σημαίνει ότι η καμπίνα και το πορτμπαγκάζ παραμένουν απαράλλαχτα. Και μπορεί τα 338 lt που ανακοινώνει η Renault για το χώρο αποσκευών να είναι μια καθ’ όλα υπολογίσιμη χωρητικότητα, αλλά και ο χώρος για τα γόνατα των πίσω παραμένει περιορισμένος.

Renault Zoé

Εντούτοις, στην καμπίνα υπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στο ανανεωμένο Zoé: Το ταμπλό είναι πραγματικά ολοκαίνουργιο και στο πνεύμα του νέου Clio V: Κεντρική οθόνη διαμέτρου 9,3” σε φορμάτ πορτραίτου που υποστηρίζει το νέο σύστημα πολυμέσων Easy Link και στάνταρ ψηφιακά όργανα που απεικονίζονται σε μια οθόνης 10”.

Renault Zoé

Η βελτίωση της αντιλαμβανόμενης ποιότητας είναι ορατή ακόμη και από τις φωτογραφίες, με κομψά ένθετα από ύφασμα, πιο καλά φινιρισμένα πλαστικά και άφθονους αποθηκευτικούς χώρους για μικροπράγματα. Εκείνο στο οποίο δεν κάνει αναφορά η Renault είναι για το αν ανασχεδιάστηκε η θέση οδήγησης, προκειμένου να εξαλείψει το εκνευριστικά τοποθετημένο χαμηλά τιμόνι έναντι του πολύ ψηλά τοποθετημένου εδράνου στο κάθισμα.

Νέα μπαταρία 52kWh για 390 km αυτονομία
Όπως δηλώνει το καινούργιο του όνομα «ZE50», το νέο Zoé εξέλιξε ανάλογα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του για να παραμείνει σε ανταγωνιστικό επίπεδο έναντι των νέων ελεύσεων στην κατηγορία των ηλεκτρικών σουπερμίνι. Έτσι απέναντι στο Peugeot e-208 και το Opel Corsa-e που φορούν ηλεκτρομοτέρ 136 PS και μπαταρία 50kWh, ο Ρόμβος διατηρεί το διατηρεί Zoé R110 με τα 110 άλογα και προσθέτει στην γκάμα το νέο R135 όχι απλώς για να αμβλύνει, αλλά για να εξαφανίσει τη διαφορά: 136 PS λοιπόν για το Groupe PSA, 135 για το Groupe Renault. Και χωρητικότητα 52kWh ή 11kWh παραπάνω για μια μπαταρία που είναι μόλις 21 kg βαρύτερη -326 έναντι 305 kg του ZE40.
Renault Zoé
Το νέο Zoé ευθυγραμμίζεται επίσης με τις μεθόδους φόρτισης. Έτσι, ανοίγοντας τη θύρα που βρίσκεται πίσω από το σήμα στη μάσκα, ανακαλύπτουμε ότι το βύσμα Type 2 διαθέτει την «ενίσχυση» ακριβώς κάτω από έναν πρόσθετο ρευματολήπτη δύο ακίδων για να σχηματίσει μια πρίζα Combo CCS. Η νέα γραμμή στο δυναμικό φόρτισης του Zoé επιτρέπει ταχεία φόρτιση συνεχούς ρεύματος μέχρι 50 kW, ισχύς με την οποία το αυτοκίνητο μπορεί να ανακτήσει αυτονομία 150 km σε 30 λεπτά. Είναι αλήθεια ότι οι δύο ξαδέρφια του Groupe PSA μπορούν να φτάσουν σε ισχύ φόρτισης μέχρι τα 100 kW, αλλά το Zoé το αντισταθμίζει με μεγαλύτερη απόδοση, ανακοινώνοντας αυτονομία 390 km κατά WLTP, έναντι 330 έως 340 km για τους ανταγωνιστές του. Στο σπίτι, σε Wallbox των 7,4 kW, θα χρειαστούν 9h και 25’ για την πλήρη φόρτιση, δύο ώρες περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Renault Zoé

Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα δοκιμάσουμε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα, αλλά στα χαρτιά φαίνεται ότι το Zoé R135 ZE50 έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Έτσι, για το σπριντ των 0-100 km/h χρειάζεται λιγότερο από 10” και για τη ρεπρίζ 80-120 km/h χρειάζεται 7,1” έναντι 11,4” και 9,3” αντίστοιχα για το R110. Τώρα υπάρχουν επίσης δισκόφρενα πίσω, τα οποία επέτρεψαν την τοποθέτηση ηλεκτρικού χειρόφρενου. Επίσης, ο μοχλός ταχυτήτων προσφέρει πλέον και λειτουργία «Β» για μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας όταν σηκώνεις το πόδι από το γκάζι, επιτρέποντας σχεδόν την «κατάργηση» του πεντάλ του φρένου κατά τη διαδικασία της επιβράδυνσης.

Renault Zoé

Ο εξοπλισμός του νέου Zoé έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη πολλών νέων βοηθημάτων οδήγησης, όπως η ειδοποίηση τυφλών σημείων, τη διατήρηση της πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, την αναγνώριση των σημάτων του ΚΟΚ και την αυτόματη εναλλαγή της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας στα φώτα. Όπως αρμόζει μάλιστα σε ένα αυτοκίνητο πόλης, προστέθηκαν εμπρός και πλευρικά ραντάρ στάθμευσης για να συμπληρώσουν το πίσω και την κάμερα οπισθοπορείας, καθώς και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης, Easy Park Assist.

Renault Zoé

Το εμπορικό λανσάρισμα του Renault ZE R130 ZE50 έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε είναι ακόμα λίγο νωρίς για να έχουμε την επίσημη τιμή. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να ταιριάξουν με εκείνη του Peugeot e-208, η οποία ξεκινά από τις €32.100 (στη Γαλλία), που είναι περίπου η ίδια τιμή με το σημερινό R110 ZE40 (πάλι στη Γαλλία). Το νέο Zoé όμως θα διατηρήσει το πλεονέκτημα ότι θα μπορεί να αγοραστεί με μίσθωση των μπαταριών, κάτι που μειώνει την τιμή αγοράς κατά € 9.000, επιλογή που προτιμάται σήμερα από το 90% των Γάλλων πελατών του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube