Νέο Renault Clio: Οικείο, αλλά διαφορετικό [video]

Νέο Renault Clio: Οικείο, αλλά διαφορετικό [video]

Η σχεδίαση είναι ο σημαντικότερος λόγος επιλογής ενός αυτοκινήτου, σύμφωνα με τη Renault. Γι’ αυτό στο νέο Clio, την πρόσεξαν ιδιαίτερα.

Μετά από την επίσημη εμφάνιση του εσωτερικού εχτές, σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια και του αμαξώματος του εντελώς νέου Renault Clio 5ης γενιάς.

Παρότι πατά στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα CMF-B, που χρησιμοποιείται για 1η φορά, η σχεδίαση του αμαξώματος του νέου Clio παραπέμπει στο προηγούμενο, με το μήκος μειωμένο κατά 14 mm (4.048 mm). Δείχνει πιο συμπαγές και πιο ποιοτικό, ενώ είναι και πιο αποτελεσματικό αεροδυναμικά. Το εμπρός μέρος είναι 31 mm πιο χαμηλό και το πίσω 10 mm. Η κλίση της οροφής είναι τέτοια, ώστε το τελείωμά της να βρίσκεται τρεις πόντους χαμηλότερα απ’ ό,τι εκείνη του σημερινού Clio. Για αεροδυναμικούς λόγους, το πίσω μέρος είναι και πιο στενό και το πάτωμα επίπεδο. Η λύση των κρυφών χειρολαβών για τις πίσω πόρτες έχει διατηρηθεί.

Οι πιο σφιχτοί αρμοί είναι ένα από τα πράγματα στα οποία δόθηκε πολλή προσοχή κατά τη σχεδίαση και τη συναρμολόγηση των εξωτερικών πάνελ. Τα εμπρός φώτα ακολουθούν το μοτίβο εκείνων του Megane και έχουν στάνταρ LED ημέρας, ενώ τα πίσω έχουν επεκταθεί προς το κεντρικά τοποθετημένο σήμα της Renault. Στις πόρτες δεν υπάρχουν τα πλαστικά προστατευτικά του παλιού Clio, αλλά λεπτομέρειες που αιχμαλωτίζουν το φως, σμιλεμένες πάνω στη λαμαρίνα. Πετυχημένη αλλαγή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τοποθετηθεί το αυτοκίνητο στην αγορά πιο κοντά στα premium μοντέλα.

Renault Clio

Το άνοιγμα του χώρου αποσκευών δεν κατεβαίνει πολύ χαμηλά, το κατώφλι φόρτωσης είναι κάπως ψηλό. Όπως μάθαμε στην παρουσίαση όμως, αυτό γίνεται για να προστατεύεται η 5η πόρτα, κι αν κάτι χρειάζεται αντικατάσταση σε μια μικροσύγκρουση, αυτό να είναι μόνο ο προφυλακτήρας. Παρά τις μικρότερες διαστάσεις του νέου Clio, η καμπίνα είναι πιο ευρύχωρη. Η χωρητικότητα των διαφόρων θηκών αποθήκευσης αντικειμένων στην καμπίνα έχει αυξηθεί από τα 22 στα 26 lt. Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η μεγέθυνση του πορτμπαγκάζ, που από τα 300 έφτασε τα 391 lt –τιμή απολύτως κορυφαία για την κατηγορία.

Renault Clio

Εκτός από τα 11 διαθέσιμα χρώματα για το αμάξωμα, θα έχει να επιλέξει μεταξύ τριών εξωτερικών χρωματικών διακοσμητικών πακέτων. Επιπλέον, αν επιθυμεί έναν πιο σπορ χαρακτήρα, θα μπορεί να επιλέξει το Clio R.S. Line. Το όνομα αυτό, το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει τις εκδόσεις GT-Line σε όλη την γκάμα της Renault, στην περίπτωση του Clio αντιστοιχεί σε εμπρός σπόιλερ «F1 blade», διαφορετικές 17άρες ζάντες, καθίσματα με καλύτερη πλευρική στήριξη, διακόσμηση carbon κ.ά. Θα υπάρχει επίσης η πολυτελής έκδοση Initiale Paris, η οποία ξεχωρίζει εξωτερικά από τις γενναίες δόσεις χρωμίου και εσωτερικά από την επένδυση αφράτου, ακριβού δέρματος στα καθίσματα και το τιμόνι.

Renault Clio R.S. Line

Η Renault κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Clio. Εκτιμούμε όμως ότι η γκάμα θα αποτελείται από το νέο, 3κύλινδρο 1.0 ΤCe που παρουσιάστηκε στο ανανεωμένο Micra σε εκδόσεις 100 και 117 ίππων, και τον 4κύλινδρο 1.3 TCe. Με την εταιρία να μη δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ντίζελ, το πιθανότερο είναι ότι το Clio θα εφοδιάζεται και με κάποια εκδοχή του 1.5 dCi.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτό είναι το εσωτερικό του νέου Renault Clio

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, αφού έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι ότι μέσα στο 2020 θα προκύψει μια υβριδική εκδοχή του Clio, η οποία θα χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία e-Tech που έχει εξελιχθεί in-house από τη γαλλική εταιρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, πρόκειται για τον συνδυασμό ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα 1,6 lt και ενός ηλεκτρικού μοτέρ, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος μετάδοσης, που θα προσφέρει και τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για κάποια απόσταση.

Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή. Το πολύ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, όταν το Clio θα λανσαριστεί επίσημα, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube