Επίσημο: Νέο Nissan LEAF 2018 [video]

Επίσημο: Νέο Nissan LEAF 2018 [video]

Η Nissan έδωσε στη δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εσωτερικό σχεδιασμό του νέου LEAF, του πιο καλοπουλημένου EV στον κόσμο.

Το Nissan LEAF πρώτης γενεάς παραμένει το best-seller των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, τίτλος που αδιαμφισβήτητα θα χανόταν σε λίγο καιρό, και μάλλον φαίνεται απίθανο να τον ανακτήσει ο αντικαταστάτης του.

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, σαφώς δεν έχει να κάνει με το ντιζάιν. To νέο LEAF 2018 μπορεί να μην είναι κομμάτι για να μπει στην «Επιθεώρηση των Σχεδιαστών», αλλά ξεμακραίνει σαφώς από το αυτοκίνητο της προηγούμενης γενιάς. Χώρια που το σχήμα του είναι εύπεπτο και θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε χάτσμπακ οποιασδήποτε μάρκας.

Δεν θα ανακτήσει λοιπόν τον τίτλο όχι διότι θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ένα σχήμα που θα το ερωτευτείς παράφορα, αλλά διότι για να κάνει γκελ στο κοινό χρειαζόταν να φέρει στο τραπέζι των προτάσεων κάτι νέο και συνταρακτικό. Το αυγό του Κολόμβου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι άλλο από την μπαταρία και πόσο αυτή μπορεί να ανεβάσει την αυτονομία του με μία μόνο φόρτιση. Και εδώ φαίνεται ότι το νέο LEAF 2018 έχασε την μπάλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tama: O 70χρονος παππούς του Nissan Leaf [video]

Οι προδιαγραφές του LEAF 2018 που ανακοινώθηκαν από τη Nissan είναι αυτονομία της τάξεως των 400 km που είναι υπολογισμένη με την ιαπωνική νόρμα JC08 που βρίσκεται κοντά σε ακρίβεια με την ευρωπαϊκή NEDC. Αντίθετα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία των ΗΠΑ, την EPA, το LEAF 2018 μπορεί να διανύσει περίπου 150 μίλια (241 km) πριν αδειάσει τελείως την 40 kWhάρα μπαταρία του.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση του Tesla Model 3, αργότερα θα λανσαριστεί μια έκδοση «μακράς ακτίνας δράσης», το 2018, που αναμένεται να ξεπερνά τα 320 km αυτονομίας (κατά EPA). Ωστόσο, η έκδοση αυτή θα κοστίζει παραπάνω, αν εικάσουμε για παράδειγμα ότι θα φορά συστοιχία μπαταριών 60kWh.

Η τιμή του LEAF 2018 αναμένεται να κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτήν του μοντέλου της πρώτης γενιάς, αλλά η διαφοροποίηση θα είναι σημαντική από χώρα σε χώρα, καθώς αυτή έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις και την επιδότηση της καθεμιάς από αυτές. Για παράδειγμα, την Αγγλία ξεκινά από τις £26.180 (€28.570), στη Γαλλία από τις €20.000, στη Γερμανία από τις €23.365 και στη Νορβηγία 204.990 kr (€22.100).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ντριφτάροντας με ηλεκτρικό Nissan Leaf! [video]

Έναντι λοιπόν ενός ανάλογου ποσού, θα πάρεις μπόλικο σαλόνι και κάμποση εντυπωσιακή τεχνολογία. Θα πάρεις ακόμη ένα κλασικό, μουντό, ανέμπνευστο εσωτερικό, αλλά με άψογη συναρμολόγηση, αλλά και διακόπτες που θα μπορούσατε να βρεις στο Pulsar. Από την άλλη όμως, η αποζημίωση θα έρθει από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων που επισκιάζει τη μάλλον υποτονικού σχεδιασμού οθόνη της κεντρικής κονσόλας.

Σχετικά τώρα με την τεχνολογία στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, οι εντυπωσιακοί πυλώνες της είναι δύο: Η σουίτα οδηγικών βοηθημάτων ProPILOT και το e-Pedal. Η σουίτα αυτή αποτελεί τη προσέγγιση της Nissan στο προκαταρκτικό στάδιο της αυτόνομης οδήγησης και βοηθά στην αποφόρτιση και τη μείωση του περισπασμού για τον οδηγό. Ειδικά γι’ αυτόν τον τελευταίο που δεν κάνει μακρινές διαδρομές λόγω της αυτονομίας του αυτοκινήτου. Όσον αφορά το e-Pedal, αυτό καθιστά εφικτή τη χρήση του αυτοκινήτου διά μέσω του ενός πεντάλ, αλλά παρόλο που η Nissan διατείνεται ότι πρόκειται για κάτι το «επαναστατικό», σχεδόν όλα τα EV λίγο πολύ αυτό κάνουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το VW e-Golf

Εκείνο όμως που αποτελεί το μέγιστο μειονέκτημα για το νέο LEAF είναι οι επιλογές φόρτισης. Τα στοιχεία που έδωσε η Nissan στη δημοσιότητα μιλούν για ρυθμό φόρτισης 3kW με 6kW στάνταρ ρυθμό φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι από οικιακή πρίζα χρειάζεσαι από 6,5 έως 13,5 ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Από σύστημα «ταχείας φόρτισης», ο απαιτούμενος χρόνος για να γεμίσεις την μπαταρία του LEAF 2018 είναι σύμφωνα με τη Nissan τα 40 λεπτά της ώρας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία τα έδωσε η Nissan στη δημοσιότητα μόλις μια εβδομάδα πριν από το ντεμπούτο του αυτοκινήτου ευρωπαϊκού εδάφους, στην ΙΑΑ 2017, στη Φρανκφούρτη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σήμερα στο Tokyo. Που μάλλον δείχνει και ποια θεωρεί κατά προτεραιότητα σημαίνουσα αγορά για το LEAF η εταιρεία. Ωστόσο, το αυτοκίνητο θα είναι ένα από τους σταρ του σταντ της Nissan στην ΙΑΑ που θα τραβήξει το κοινό σαν μαγνήτης.

Τώρα, όσον αφορά την Ελλάδα, εκτιμούμε ότι το νέο LEAF 2018 θα αργήσει (το λέμε κομψά) να κάνει καριέρα. Μιας και πέρα από μετρημένους στα δάχτυλα που θα ήθελαν να αγοράσουν ένα τέτοιο, η πολιτεία ούτε επιδοτεί, αλλά ούτε και κινείται να δημιουργήσει την υποδομή για ένα μέλλον που βρίσκεται επί θύραις.

[Πηγή Nissan]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube