Nissan: Με σύστημα αυτόνομης οδήγησης το επόμενο Leaf

Nissan: Με σύστημα αυτόνομης οδήγησης το επόμενο Leaf

Ο ίδιος ο Carlos Ghosn, ανακοίνωσε ότι το νέο μοντέλο εξελίσσεται και θα διαθέτει σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας Consumers Electronic Show, ο Carlos Ghosn έκανε μια σημαντική δήλωση.

Αφορούσε στη ενσωμάτωση του συστήματος αυτόνομης οδήγησης στην επόμενη γενιά του ηλεκτρικού Leaf, του πρώτου ουσιαστικά ηλεκτρικού μοντέλου μαζικής παραγωγής.

Για την ακρίβεια, το σύστημα ονομάζεται Propilot και θα εγγυάται την ασφαλή πλήρως αυτόνομη οδήγηση σε δρόμους με μια λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο Ghosn, που έζησε ο ίδιος την εμπειρία της αυτόνομης «οδήγησης», προτίμησε να μην αναφερθεί στο πότε θα είναι έτοιμο το νέο Leaf, όμως όπως έχουμε ξαναγράψει το περιμένουμε το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Νέο Nissan Leaf: Στόχος τα 550 km αυτονομίας

Είναι βέβαιο ότι η νέα γενιά του θα έχει αυτονομία σε άλλο επίπεδο από του σημερινού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν σχεδόν 550 km με μια φόρτιση της μπαταρίας των 60 KWh. Μάλιστα, μάλλον θα υπάρχει και επιλογή για ακόμα πιο μεγάλη μπαταρία, που όμως θα επιφέρει αύξηση στην τιμή.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του Ghosn σε κάτι που εξελίσσει η NASA και ονομάζεται SAM (Seamless Autonomous Mobility). Είναι μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που θα κάνει τα αυτόνομα οχήματα συμβατά με «αχαρτογράφητα» εξωτερικά ερεθίσματα που κατά περίπτωση μπορεί να υπάρχουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι εντολές από τροχονόμους.

ΔΕΙΤΑ ΑΚΟΜΑ: Η Nissan θα προσθέσει κι ένα ηλεκτρικό σουπερμίνι στη γκάμα της

Αυτό είναι κάτι που εάν πετύχει, θα επιταχύνει πολύ την υλοποίηση του σχεδίου «αυτόνομη οδήγηση» και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα αποτελέσουν ένα ζωντανό πεδίο δοκιμών.

Επίσης, για το επόμενο Leaf η Nissan συνεργάζεται με τη Microsoft για να εξελίξει ένα σύστημα φωνητικού ελέγχου του οχήματος, ένα πεδίο στο οποίο λέγεται πως υπάρχει ανταγωνισμός και την Amazon.

[Πηγή: Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube