Επίσημο: Νέο Dacia Jogger [video]

Επίσημο: Νέο Dacia Jogger [video]

Η Dacia ενισχύει την οικογενειακή προσφορά της με το σκληροτράχηλο στέισον Jogger που μπορεί να μεταφέρει έως και επτά επιβάτες και να φιλοξενήσει, για πρώτη φορά, έναν υβριδικό κινητήρα.

Η πιο επιτυχημένη φίρμα του Ομίλου Renault συνεχίζει να αναζωογονεί την γκάμα της. Ύστερα από το Sandero, το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις τον Ιούλιο (σε όλες τις κατηγορίες) στην Ευρώπη, το Spring, το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην αγορά και το Duster, η Dacia αντιμετωπίζει τώρα την οικογενειακή κατηγορία με το Jogger.

Αυτό το outdoor στέισον δεν είναι άλλο από τον αντικαταστάτη του Logan MCV. Με μήκος 4,55 m, έρχεται να τοποθετηθεί ως το μεγαλύτερο μοντέλο στην γκάμα της Dacia. Η αποστολή του θα είναι να αναπληρώσει την εξαφάνιση των στέισον Lodgy, Dokker και Logan από τον κατάλογο της εταιρείας και εν αναμονή της ενίσχυσης της φίρμας με δύο νέα μοντέλα έως το 2025.

Η Dacia επέλεξε επομένως για την περίσταση του Jogger ένα αμάξωμα που να υποστηρίζει επαρκώς τις μεγάλες οικογένειες στα ταξίδια τους. Σύμφωνα με τους Ρουμάνους, επέλεξε τα καλύτερα από κάθε κατηγορία: Το μήκος ενός στέισον, την ευρυχωρία ενός MPV και τα χαρακτηριστικά ενός SUV. Αισθητικά αυτό μεταφράζεται σε μια κυβική σιλουέτα, μακρύ μεταξόνιο και μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Το παραπάνω σύνολο είναι διακοσμημένο με off-roading στοιχεία, όπως ακατέργαστα πλαστικά προστατευτικά στα φτερά και στον και εμπρός και στον πίσω προφυλακτήρα, καθώς και ράγες οροφής.

Dacia Jogger

Σχεδιασμένο πάνω στη νέα πλατφόρμα CMF-B της Συμμαχίας, το Jogger μοιράζεται τον σχεδιασμό του με το Sandero, το οποίο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία όπως ο εμπρός προφυλακτήρας, τα φανάρια και τη φωτεινή υπογραφή του σε σχήμα «Υ». Το πίσω μέρος είναι εντελώς καινούργιο. Υπάρχει μια φαρδιά πίσω πόρτα που περιβάλλεται από κάθετα πίσω φώτα σε σχήμα μπαστουνιού του χόκεϊ, αλά Volvo.

Στην καμπίνα, το Jogger ακολουθεί την τάση των αδελφών του, προσφέροντας έναν κόσμο που δεν είναι πλέον χαμηλού κόστους. Η διάταξη της θέσης οδήγησης είναι παρόμοια με αυτή του Sandero, προσφέροντας καλή εργονομία, ευχάριστο σχεδιασμό ταμπλό και προσεγμένα υλικά που διακοσμούνται για την περίσταση με ύφασμα που βρίσκεται επίσης στο υποβραχιόνιο των θυρών.

Dacia Jogger

Το Jogger ανανεώνει επίσης τις τρεις προσφορές στα σύστημα των πολυμέσων, αρχής γενομένης από το βασικό μοντέλο με το πολύ έξυπνο «media control». Μια υποδοχή smartphone που στη συνέχεια χρησιμεύει ως interface, μόλις γίνει λήψη της εφαρμογής Dacia Media. Στη συνέχεια, υπάρχει το «Media Display» και η οθόνη αφής των 8" αι τέλος το «Media Nav» με πλοήγηση και αναπαραγωγή smartphone μέσω Wi-Fi. Συστήματα που εκτός από αποτελεσματικά είναι και εύχρηστα.

Η εμπορική ουσία του Jogger είναι η οικογένεια. Και η Dacia δεν έκανε μισά πράγματα, καθώς το μοντέλο της θα μπορούσε να κάνει να ντραπούν πολλά «οικογενειακά» SUV. Χάρη στο γιγαντιαίο μεταξόνιο των 2,90 m μπορεί να μεταφέρει έως και επτά ενηλίκους σε πολύ καλές συνθήκες, με την πολυχρηστικότητα της καμπίνας να είναι μεν βασική, αλλά αποτελεσματική και στιβαρή.

Dacia Jogger

Η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ενηλίκους. Ενώ προσφέρει άφθονο χώρο για το κεφάλι και τα πόδια, το εσωτερικό πλάτος των 1,41 m που δίνει η Dacia στους αγκώνες είναι κομμάτι στενάχωρο. Η πρόσβαση στις δύο τελευταίες θέσεις γίνεται με ανάκλιση των καθισμάτων της μεσαίας σειρά κι εδώ υπάρχει η ευχάριστη έκπληξη: Τα δύο ξεχωριστά καθίσματα είναι αρκετά άνετα και δεν περιορίζονται για μεταφορά επιβατών σε σύντομες διαδρομές. Επιπλέον, οι επιβάτες τους διαθέτουν υποβραχιόνιο και παράθυρο που μισανοίγει με ανάκλιση για να μην υποφέρουν από κλειστοφοβία.

Το Jogger θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η έκδοση πέντε θέσεων χωρίς αγκυρώσεις που δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιπλέον καθίσματα εκ των υστέρων και η ακριβότερη 7θέσια έκδοση, με τα δύο επιπλέον καθίσματα να μπορούν να αφαιρεθούν. Στη συνέχεια, μπορείς να διαμορφώσεις το Jogger όπως σου ταιριάζει: Με πέντε, έξι ή επτά θέσεις.

Dacia Jogger

Στην 5θέσια έκδοση, η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών φτάνει τα 708 lt (κατά VDA), μια ασύλληπτη τιμή που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Στην 7θέσια, ο όγκος είναι 160 lt με τα καθίσματα στη θέση τους και 565 λίτρα όταν αυτά αναδιπλωθούν. Με όλα τα καθίσματα αναδιπλωμένα, το Jogger προσφέρει μέγιστη χωρητικότητα 1.819 lt.

Dacia Jogger

Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί ανάλογα με την έκδοση να εφοδιαστεί με αρθρωτές ράγες οροφής που μετατρέπονται σε σχάρα οροφής με μερικές στροφές του κλειδιού και μπορεί να αντέξει βάρος έως και 80 kg (ποδήλατα, σκι, μπαγκαζιέρα οροφής κ.λπ.)

Dacia Jogger

Όσον αφορά την γκάμα των κινητήρων, σημειώνουμε την απουσία ντίζελ. Το Jogger θα διατίθεται αρχικά με 3κύλινδρο βενζινοκινητήτα, 1.0 TCe με 110 ίππους και 200 Nm στις 2.900 rpm, συνδυασμένο με χειροκίνητο κιβώτιο. Μαζί κι η εκδοχή του σε διπλό καύσιμο, Eco-G με 100 ίππους. Το τελευταίο μοτέρ προσφέρει αυτονομία πάνω από 1.000 km χάρη στα δύο ρεζερβουάρ: 40 lt για το υγραέριο και 50 lt για τη βενζίνη. Συνδυασμός που είναι περιβαλλοντικά ουδέτερος, επωφελείται από τα μειωμένα τέλη και θα πωλείται από την Dacia στην ίδια τιμή με τη βενζίνη -κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί για την ελληνική αγορά

Το 2023, μια υβριδική έκδοση θα ολοκληρώσει τη γκάμα των κινητήρων. Το Jogger θα είναι επομένως το πρώτο μοντέλο της Dacia που θα επωφεληθεί από την υβριδική τεχνολογία. Η Dacia θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία E-Tech των Renault Clio και Captur, κάτι που κατέστη δυνατό με τη νέα πλατφόρμα. Είναι ένας συνδυασμός ενός 1.600άρη βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρων (έναν «e-motor» και μια μίζα υψηλής τάσης), συνδυασμένο με κιβώτιο ταχυτήτων πολλαπλών λειτουργιών χωρίς συμπλέκτη. Συνδυασμός που θα του επιτρέπει να λειτουργεί ηλεκτρικά έως και το 80% της κίνησής του.

Dacia Jogger

Αν και ισχυρίζεται επικοινωνιακά ότι διαθέτει το ανάστημα για κίνηση εκτός ασφάλτου, το Jogger δεν θα διατίθεται με κίνηση σε όλους τους τροχούς ή με κάποιο προηγμένο σύστημα βοήθειας στην πρόσφυση. Θα είναι λοιπόν ξεκάθαρα προσθιοκίνητο με οδική συμπεριφορά που φανταζόμαστε θα προσανατολίζεται προς την άνεση. Με ικανή απόσταση από το έδαφος, μαλακές αναρτήσεις κατά την προσφιλή πρακτική της εταιρείας και θεόμακρο μεταξόνιο, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. 

Ως συνήθως, η Dacia θα διαθέσει και το Jogger σε ασυναγώνιστη τιμή, εκτιμούμε με εισιτήριο εισόδου ανάμεσα στις 15.000 και 16.000 ευρώ που είναι η μισή τιμή του ανταγωνισμού. Η αρχιτεκτονική της γκάμας θα είναι κλασική προσφέροντας τα βασικά ως στάνταρ όπως χειριστήρια στο τιμόνι, cruise control/περιοριστή ταχύτητας, αναλογικό κλιματισμό, αυτόματα φώτα κ.λπ. Τα υπόλοιπα, όπως όπως θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, αυτόματος κλιματισμός, είσοδο hands-free, ηλεκτρικό χειρόφρενο, κάμερα οπισθοπορείας και άλλα τέτοια θα περιλαμβάνονται στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού. 

Dacia Jogger

Το νέο Dacia Jogger θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου στις 7 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα του δούμε στις εκθέσεις της αντιπροσωπείας τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube