Επίσημο: Νέα Dacia Sandero και Sandero Stepway [video]

Επίσημο: Νέα Dacia Sandero και Sandero Stepway [video]

Πλήρης αποκάλυψη για τη νέα γενιά του Dacia Sandero και την περιπετειώδη έκδοση Sandero Stepway.

Η Dacia παρουσίασε διαδικτυακά τη νέα γενιά του Sandero, του περιπετειώδους Sandero Stepway και του τετράθυρου Logan, τα οποία φέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της σχεδίασης και της πρακτικότητας ενώ διατηρούν τον προσιτό τους χαρακτήρα. Εξάλλου, είναι γεγονός πως το Sandero αποτελεί το πιο εμπορικό μοντέλο στην ιστορία της Dacia με 2,1 εκατομμύρια πωλήσεις από το 2004 μέχρι σήμερα (το 65% από αυτές αφορά την έκδοση Sandero Stepway).

Η τριάδα σουπερμίνι της Dacia βασίζεται σε μια έκδοση της νέας πλατφόρμα CMF-B της συμμαχίας Renault-Nissan, την οποία γνωρίζουμε ήδη από τα καινούρια Renault Clio, Renault Captur και Nissan Juke και προσφέρει αυξημένα επίπεδα ακαμψίας και παθητικής ασφάλειας.

Οι διαστάσεις του Sandero είναι 4.088 mm x 1.848 mm x 1.499 mm με απόσταση από το έδαφος 133 mm. Το πιο περιπετειώδες Sandero Stepway έχει διαστάσεις 4.099 mm x 1.848 mm x 1.587 mm με αυξημένη απόσταση από το έδαφος 174 mm. Τέλος, το τετράπορτο Logan έχει διαστάσεις 4.396 mm x 1.848 mm x 1.501 mm με απόσταση από το έδαφος 135 mm.

Dacia Sandero

Σχεδιαστικά, το αμάξωμα των νέων σουπερμίνι είναι πιο μυώδες και πιο μοντέρνο σε σύγκριση με την απερχόμενη γενιά, χάρη στα φουσκωμένα φτερά και τους τονισμένους ώμμους. Το παρμπρίζ έχει μεγαλύτερη κλίση, η οροφή είναι ελαφρώς χαμηλότερη (-10 mm) και η γραμμή των παραθύρων έχει ένα χαρακτηριστικό ανέβασμα προς τα πίσω. Στη μάσκα, ξεχωρίζουν τα νέα φώτα με γραφικά LED σε σχήμα Y τα οποόια ενώνονται με τη φαρδύτερη γρίλια η οποία είναι διακοσμημένη με χρώμιο. Πίσω έχουμε πιο μακρόστενα και γωνιδώδη φώτα LED και πιο έντονα σμιλεμένη πόρτα του χώρου αποσκευών. Επιπλέον, οι τροχοί 15" και 16" των βασικών εκδόσεων έχουν σχεδιαστεί ώστε να παραπέμπουν σε ζάντες αλουμινίου.

Το Sandero Stepway ξεχωρίζει από το αδερφάκι του χάρη στον ανασχεδιασμένο εμπρός προφυλκατήρα με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και ποδιά, το διαφορετικό καπό με πρόσθετα νεύρα, τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους των τροχών και τα μαρσπιέ, τους τροχούς με διαφορετικό σχέδιο και διάσταση ελαστικών, την ποδιά στον πίσω προφυλακτήρα και τις πρακτικές ράγες οροφής που μπορούν να τοποθετηθούν κάθετα ή οριζόντια ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και σηκώνουν αντικείμενα βάρους έως 80 kg.

Dacia Sandero Stepway

Σύμφωνα με την Dacia, η καμπίνα είναι πιο ευρύχωρη και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 ενήλικες επιβάτες με άνεση που παραπέμπει σε μεγαλύτερες κατηγορίες (+42 mm για τα πόδια των πίσω επιβατών). Οι χώροι για μικροαντικείμενα φτάνουν τα 21 lt. ενώ ο χώρος αποσκευών με διπλό πάτωμα έχει χωρητικότητα 328 lt (310 lt + 18 lt) στα Sandero και Sandero Stepway, και 528 lt στο Logan.

Το ταμπλό έχει πιο σύγχρονη εμφάνιση με μακρόστενους αεραγωγούς για τον κλιματισμό, κεντρική κονσόλα με ελαφριά κλίση προς τον οδηγό, οθόνη αφής (ανάλογα με την έκδοση), υφασμάτινες επένδύσεις και στρογγυλά χειριστήρια κλιματισμού με ενσωματωμένες οθόνες - όπως στο Dacia Duster και το νέο Renault Clio. Στο Sandero Stepway η εικόνα της καμπίνας είναι λίγο διαφορετική, με πορτοκαλί πινελιές στους αεραγωγούς, τις ραφές των καθισμάτων και τις πόρτες.

Dacia Sandero

Από πλευράς συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχουμε τρια διαφορετικά επίπεδα. Το βασικό περιλαμβάνει βάση στήριξης για smartphone το οποίο με ειδική εφαρμογή της Dacia μετατρέπεται σε infotainment, δύο ηχεία, συνδεσιμότητα Bluetooth, USB και οθόνη 3,5" στον πίνακα οργάνων. Το πακέτο Media Display περιλαμβάνεται οθόνη αφής 8" στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, υποστηρίζει Android Auto και Apple CarPlay και συνδυάζεται με τέσσερα ηχεία. Τέλος, υπάρχει και το Media Nav το οποίο προσθέτει 6 ηχεία, δορυφορική πλοήγηση και ασύρματη υποστήριξη Android Auto και Apple CarPlay.

Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν τιμόνι με ενσωματωμένα πλήκτρα για speed limiter και cruise control και αυτόματα φώτα. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού διατίθενται επίσης αυτόματο air condition, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικό άνοιγμα του πορτ παγκάζ, ηλεκτρικό χειρόφρενο, κάμερα οπισθοπορείας, εμπρός και πίσω αισθητήρες παρακρίσματος, αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες και προαιρετική ηλεκτρικά ανοιγόμενη ηλιοροφή.

Το πακέτο συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης περιλαμβάνει speed limiter, ESP, cruise control, Emergency brake assist, Blind sport warning, Park assist και Hill start assist. Όσον αφορά την παθητική ασφάλεια έχουμε αυξημένη ακαμψία της νέας πλατφόρμας καθώς και 6 αερόσακους που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις..

Dacia Sandero Stepway

Από πλευράς κινητήρων, έχουμε μοτέρ βενζίνης που καλύπτουν της προδιαγραφές Euro 6D με σύστημα Stop&Start, καθώς και κινητήρα που δέχεται βενζίνη και LPG.

Η βασική έκδοση του Sandero φορά τον τρικύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα SCe 65 που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Η έκδοση TCe 90 με τον υπερτροφοδοτούμενο 1,0 λίτρου για τα Sandero και Sandero Stepway συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο 6 σχέσεων είτε με αυτόματο CVT.

Τέλος, υπάρχει και η ισχυρότερη υπερτροφοδοτούμενη έκδοση TCe 100 ECO-G που δέχεται βενζίνη και LPG ενώ συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Το ντεπόζιτο για το LPG είναι τοποθετημένο στη θέση της ρεζέρβας. Με γεμάτα ντεπόζιτα βενζίνης (50 lt) και LPG (40 lt) το Sandero ECO-G έχει συνδυαστική αυτονομία πάνω από 1.300 km. Παράλληλα, όταν κινείται με LPG, εκπέμπει κατά μέσο όρο 11% λιγότερο CO2 σε σύγκριση με ένα συμβατικό βενζινοκίνητο όχημα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το Logan δεν θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας, όμως αναμένουμε σύντομα τα νέα Sandero και Sandero Stepway με αρχική τιμή κοντά στο κάτω άκρο της κατηγορίας των σουπερμίνι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube