Επίσημο: Νέα Lamborghini Urus με 650 PS [video]

Επίσημο: Νέα Lamborghini Urus με 650 PS [video]

To νέο SUV της Sant’Agata Bolognese μοιράζεται τα μηχανικά μέρη του με την Bentley Bentayga και δηλώνει ότι προσφέρει «ακαταμάχητες επιδόσεις».

Το αφεντικό της Lamborghini, Stefano Domenicali, ισχυρίζεται ότι το νέο «οραματικό» SUV της εταιρείας, η Urus, ταιριάζει απόλυτα με τη σύνθεση της γκάμας των σούπερκαρ της εταιρείας.

Η Urus των 650 ίππων που περιγράφεται από την ιταλική εταιρεία ως ένα «σούπερ-SUV» αποκαλύφθηκε μόλις στην Bologna. Κάτω από το καπό της βρυχάται ένα διτούρμπινο 4λιτρο μοτέρ V8 που την καθιστά ικανή να γράφει 0-100 km/h σε 3,6” και να πιάνει τα 305 km/h. Και όλα αυτά για 171.429 ευρώ (+φόροι). Στην Ευρώπη φυσικά.

Ο Stefano Domenicali λέει ότι το επίπεδο των επιδόσεων που αντιπροσωπεύει το νέο «μηχάνημα» «ανυψώνει τα SUV σε επίπεδο που παλιότερα δεν ήταν δυνατό». Είπε ακόμη ότι η Urus είναι «μια πραγματική Lamborghini από την άποψη του σχεδιασμού, των επιδόσεων, της δυναμικής οδήγησης και του συναισθήματος, αλλά και ένα αυτοκίνητο για καθημερινή οδήγηση σε μια πλειάδα από περιβάλλοντα».

«Η Urus ταιριάζει απόλυτα στην οικογένεια Lamborghini ως αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Αποτελεί το αποκορύφωμα  της εντατικής ανάπτυξης και των παθιασμένων δεξιοτήτων για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τη φίρμα: Ένα υπερσύγχρονο SUV που ξεπερνά το όριο των προσδοκιών και ανοίγει την πόρτα σε νέες δυνατότητες, τόσο για τη φίρμα μας όσο και για τους πελάτες μας», πρόσθεσε ο Domenicali.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Lamborghini προετοιμάζεται για του νέου τύπου πελάτες της

Αντανακλώντας αυτές τις «νέες δυνατότητες», η Urus θα κατασκευάζεται σε ένα νέο εργοστάσιο στην έδρα και βάση της εταιρείας στη Sant’Agata Bolognese. Και το βιομηχανικό αποτέλεσμα του νέου μοντέλου θα είναι η παραγωγή της Lamborghini να διπλασιαστεί σε περίπου 7.000 μονάδες ετησίως.

Το εντυπωσιακό εξωτερικό της Urus σχεδιάστηκε για να ενσωματωθεί απόλυτα στην γκάμα των σούπερκαρ της Lamborghini -ακολουθώντας το ίδιο λόγο των δύο τρίτων αμαξώματος προς ένα τρίτο κρύσταλλο- με την εταιρία να λέει ότι ενσωματώνει επίσης οπτικές συνδέσεις με την LM002, τον πρώτο off-roader της Lamborghini που κατασκευαζόταν από το 1986 μέχρι το 1993.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμή: Lamborghini LM002

Το ανασηκωμένο καπό έχει παρόμοιο στιλ με αυτό που βλέπουμε στις Miura και στις Aventador, ενώ οι διαγώνιες γραμμές που καταλήγουν στην οροφή, τις έχουμε δει για πρώτη φορά στην Countach. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι τέτοιος έτσι ώστε να μεγιστοποιεί την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου, με σπλίτερ εμπρός και αεροεισαγωγές για να διοχετεύει αέρα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου.

Η Lamborghini που είναι θιασώτης των ατμοσφαιρικών κινητήρων V10 και V12 για τις Aventador και Huracán, πιστεύοντας ότι αποτελούν πλεονέκτημα στη συναισθηματική εμπειρία της οδήγησης ενός σούπερκαρ, για την Urus επέλεξε ένα βενζινοκίνητο 4λίτρων V8 twin-turbo. Και ο λόγος είναι, κατά πώς πιστεύει η εταιρεία, ότι τα SUV χρειάζονται πρόσθετη ροπή από χαμηλά, ειδικά όταν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εκτός ασφάλτου. Το νέο μοτέρ της Lambo λοιπόν για την περίσταση αποδίδει 650 PS στις 6.800 rpm και 86,7 kgm μεταξύ 2.240 και 4.500 rpm. Έτσι, εκτός από τα 3,6” για τα πρώτα 100 km/h από στάση που προαναφέραμε, η Urus χρειάζεται και 12,8” για τα 0-200 km/h. Και για να σταματά από της ασύλληπτες ταχύτητες, την επιβράδυνση έχουν αναλάβει κάρμπον-κεραμικοί δίσκοι, διαστάσεων 440x40 mm με 10πίστονες δαγκάνες(!) εμπρός και 370x30 mm με 4πίστονες πίσω. Σύστημα που της επιτρέπει σύμφωνα με το εργοστάσιο να σταματά από τα 100 km/h σε 33,7 m.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την πισωκίνητη Lamborghini Huracán LP580-2 [video]

Ο διτούρμπινος κινητήρας είναι τοποθετημένος χαμηλά στο αυτοκίνητο, βελτιστοποιώντας το κέντρο βάρους της Urus και έχει σχεδιαστεί με τη διάταξη του κύριου τούρμπο κοντά στους θαλάμους καύσης για να βελτιώσει την απόκριση του μοτέρ. Τα τούρμπο διπλής εισόδου λειτουργούν παράλληλα για να πετυχαίνουν τη μέγιστη ισχύ όταν φουσκώνουν πλήρως, μειώνοντας ταυτόχρονα την υστέρηση. Το μοτέρ διαθέτει επίσης ένα σύστημα εξαγωγής, το οποίο, όπως λέει η Lamborghini, εξαλείφει τις παρεμβολές στον κύκλο καυσαερίων, ενώ διαθέτει και σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων για μείωση της κατανάλωσης.

Η ισχύς του μοτέρ περνά μέσα από ένα 8άρι αυτόματο σασμάν με ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο. Οι χαμηλές σχέσεις είναι κλιμακωμένες για να παρέχουν άμεση ισχύ από τις χαμηλές στροφές, ενώ η κλιμάκωση ανοίγει όσο ανεβαίνουν οι σχέσεις. Για την ενίσχυση της απόκρισης του μοτέρ, ο μετατροπέας ροπής εξελίχτηκε επί τούτου γι' αυτήν την αποστολή. Η Lamborghini όμως θα προσθέσει σε μεταγενέστερο χρόνο την οψιόν ενός επαναφορτιζόμενου υβριδικού μοτέρ, επιτρέποντας έτσι τη λειτουργία με μηδενικές εκπομπές -απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο θα συμμορφώνεται με την αυστηρή νομοθεσία για τις εκπομπές σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Το σύστημα τετρακίνησης της Urus διαθέτει διαφορικό Torsen με αυτόματο κλείδωμα και κατανομή της ροπής 40:60 στον εμπρός και πίσω άξονα αντίστοιχα. Το σύστημα μπορεί να στείλει μέγιστη ροπή μέχρι 70% στους εμπρός τροχούς ή 87% στους πίσω ανάλογα με τις απαιτήσεις. Το πίσω διαφορικό διαθέτει ενεργό torque vectoring, το οποίο μπορεί να στέλνει ισχύ σε κάθε τροχό ανάλογα με το στιλ οδήγησης και το επίπεδο πρόσφυσης.

Το σύστημα διεύθυνσης των πίσω τροχών από την Aventador S μεταφέρθηκε και στην Urus και μπορεί να μεταβάλλει τη γωνία των τροχών μέχρι τρεις μοίρες και προς τις δύο μεριές. Έχει ρυθμιστεί δε να στρίβει αντίθετα από τους κατευθυντήριους τροχούς σε χαμηλή ταχύτητα για αυξημένη ευελιξία και σε φάση με αυτούς σε υψηλή ταχύτητα για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το Urus πατά πάνω στην πλατφόρμα MLB Evo του Ομίλου Volkswagen, η οποία υποστηρίζει επίσης τα Bentley Bentayga, Porsche Cayenne και Audi Q7. Το νέο SUV της Lambo μετρά 5,11 m σε μήκος, 2,02 σε πλάτος και 1,64 m σε ύψος, ενώ το μεταξόνιο είναι 3.003 mm. Η Lamborghini δηλώνει ότι το η Urus έχει βάρος κάτω από τα 2.200 kg, με το πλαίσιό της να είναι ένας συνδυασμός αλουμινίου και χάλυβα για να μεγιστοποιείται η ακαμψία.

Η αυτόματα ρυθμιζόμενη αερανάρτηση επιτρέπει στην Urus να ανυψώνεται και να χαμηλώνει από 15,8 μέχρι 24,8 πόντους για να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, ενώ διαθέτει και μια σειρά οδηγικών ρυθμίσεων. Οι ειδικά ρυθμισμένες βαλβίδες των αμορτισέρ δε, προσαρμόζονται συνεχώς στις συνθήκες, σκληραίνοντάς τα στις στροφές και μαλακώνοντάς τα στις ευθείες. Η επιλογή των τροχών τέλος κυμαίνεται από 21 μέχρι τις 23 ίντσες, με την Pirelli να έχει εξελίξει μια σειρά ελαστικών ειδικά για το νέο SUV της Lamborghini.

Όσον αφορά το σύστημα «Anima» των οδηγικών ρυθμίσεων που προαναφέραμε, αυτό διαθέτει έξι θέσεις, σχεδιασμένες για τη βέλτιστη συμπεριφορά, από την καθημερινή χρήση μέχρι το επίπεδο επιδόσεων που περιμένει κάποιος από μια Lamborghini. Οι ρυθμίσεις επιλέγονται μέσω του «Tamburo» στην κεντρική κονσόλα. Η ρύθμιση «Strada» κάνει αθόρυβο το μοτέρ και καταπραΰνει τα δυναμικά χαρακτηριστικά. Επιλέγοντας το «Sport», η Urus χαμηλώνει για βελτιωμένη σταθερότητα, ενώ το τοπ «Corsa» παρέχει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων στην οδήγηση επιδόσεων. Οι άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη «Neve» για οδήγηση στο χιόνι και τις έξτρα «Terra» και «Sabbia», για οδήγηση στο χώμα και στην άμμο αντίστοιχα. Στις δύο τελευταίες, το σασί ψηλώνει, μεγαλώνοντας την απόσταση από το έδαφος και μπαίνει σε λειτουργία ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα ενεργού ελέγχου κλίσης για να βελτιώνει την άνεση. Και φυσικά, υπάρχει η φουλ προσωπική ρύθμιση «Ego» για να εξατομικεύσεις πλήρως τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Η Lamborghini επιμένει ότι η Urus εμφορείται από μια σοφή ισορροπία ανάμεσα στην πολυτέλεια και στις επιδόσεις, κάτι που αντανακλάται σε ένα εσωτερικό σχεδιασμό που συνδυάζει με τη σειρά του παραδοσιακά χαρακτηριστικά της εταιρείας με premium στοιχεία των SUV.

Το σχέδιο «Υ» του ταμπλό είναι προσανατολισμένο γύρω από τον οδηγό. Σε συμφωνία με τα υφιστάμενα μοντέλα της Lambo, το ταμπλό της Urus διαθέτει επίσης αριθμό από εξαγωνικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται οι αεραγωγοί και οι ποτηροθήκες. Το τριάκτινο τιμόνι διαθέτει αποσβεστήρα κραδασμών, ενώ υπάρχει και μια εξατομικεύσιμη οθόνη πληροφοριών TFT και το πρόσφατο Lamborghini Infotainment System. Οδηγός και συνοδηγός κάθονται σε ρυθμιζόμενα σε 12 κατευθύνσεις και θερμαινόμενα καθίσματα, ενώ επί παραγγελία οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να γίνουν 18! Το πίσω κάθισμα φιλοξενεί τρεις επιβάτες με βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, αλλα επί παραγγελία το πίσω κάθισμα μπορεί να γίνει διθέσιο. Τέλος, όσον αφορά το πορτμπαγκάζ, η βασική χωρητικότητά του είναι 616 lt που μπορεί να μεγαλώσει με την αναδίπλωση των καθισμάτων.

Οι πρώτες παραδόσεις του αυτοκινήτου αναμένονται την προσεχή άνοιξη, αλλά μέχρι τότε θα την έχουμε οδηγήσει ήδη για να σας μεταφέρουμε από πρώτο χέρι τις εντυπώσεις μας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube