Επίσημο: Maserati MC20 [video]

Επίσημο: Maserati MC20 [video]

Η MC20 είναι το ολοκαίνουριο κεντρομήχανο μοντέλο της Maserati με νέο κινητήρα V6 απόδοσης 630 PS.

Η Maserati παρουσίασε στη Modena την MC20, ένα super sports car με ολοκαίνουριο μοτέρ το οποίο μας εισάγει στη νέα εποχή της ως ο διάδοχος της MC12.

Η MC20 (από τα αρχικά Maserati Corse και το έτος 2020) θα κατασκευάζεται στο ανανεωμένο εργοστάσιο Viale Ciro Menotti της Maserati στη Modena, όπως και ο κινητήρας Nettuno με αποτέλεσμα ένα 100% ιταλικό όχημα.

MC20

Ο νέος βενζινοκινητήρας twin-turbo V6 3,0 λίτρων με γωνία 90ο ανάμεσα στους κυλίνδρους και ξηρό καρτέρ. Το μοτέρ εξελίχθηκε από την Maserati (το πρώτο μετά από τον τερματισμό της συνεργασίας της με την Ferrari) ενώ στη συγκεκριμένη έκδοση αποδίδει 630 PS και 730 Nm. Επιπλέον, έχει την τεχνολογία MTC (Maserati Twin Combustion) με προθάλαμο καύσης μεταξύ του ηλεκτροδίου και του κανονικού θαλάμου, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία προέρχεται από την Formula 1 και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Maserati Nettuno: Ο νέος twin-turbo V6 κινητήρας της Τρίαινας [video]

Η δύναμη μεταδίδεται στον πίσω άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου DCT 8 σχέσεων και με τη βοήθεια μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης (προαιρετικά ηλεκτρονικό διαφορικό). Η Maserati ανακοινώνει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,9", 0-200 km/h σε κάτω από 8,8" και τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 325 km/h!

Εκτός από τη βενζινοκίνητη έκδοση, η MC20 μπορεί να προσφερθεί και ως αμιγώς ηλεκτρική στο μέλλον, ενώ είναι σίγουρο πως εκτός από το coupé θα δούμε και μια ανοιχτή έκδοση convertible.

Maserati MC20

Χάρη σε εκτενή χρήση ανθρακονημάτων, το μοντέλο ζυγίζει κάτω από 1.500 kg και έχει αναλογία 2,33 kg/hp. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου η MC20 δεν θυσιάζει την άνεση ούτε τα ποιοτικά υλικά των επενδύσεων στο εσωτερικό. 

Η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω ενώ τα φρένα έχουν δίσκους 380 mm με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκους 350 mm με τετραπίστονες δαγκάνες πίσω. Το στήσιμο έγινε με τη βοήθεια του προγράμματος εξομοιωτών Virtual Vehicle Dynamics Development που μείωσε τους χρόνους εξέλιξης.

Maserati MC20

Και αφού μιλήσαμε για τα μηχανικά μέρη, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το εξωτερικό που μας εισάγει στη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Τρίαινας.

Η MC20 έχει συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 4.669 mm, πλάτος 1.965 mm, ύψος 1.221 mm και μεταξόνιο 2.700 mm), αεροδυναμικό σχήμα με εξωτικές λεπτομέρειες και παραδοσιακές αναλογίες κεντρομήχανου. Η αεροδυναμική (Cx κάτω από 0.38) μελετήθηκε για περισσότερες από 2.000 εργατοώρες στην αεροδυναμική σήραγγα της Dallara και με πάνω από χίλιες προσωμοιώσεις CDF σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στο εμπρός μέρος η χαρακτηριστική γρίλια με το έμβλημα της Maserati έχει τρισδιάστατο look και περίοπτη θέση στο χαμηλό και αιχμηρό ρύγχος, ενώ πλαισιώνεται από δύο αεραγωγούς και ένα σπλίτερ σε μαύρη απόχρωση. Τα φώτα είναι τοποθετημένα πάνω στα φτερά με λιτό σχήμα και υπογραφή LED, ενώ εκατέρωθεν του καπό έχουμε δύο εσοχές από τις οποίες δραπετεύει ο αέρας.

Maserati MC20

Η διχρωμία συνεχίζεται στο προφίλ, καθώς η μαύρη οροφή, η εσοχή στα μαρσπιέ που ενσωματώνει εισαγωγή αέρα και οι μαύρες τριάκτινες ζάντες κάνουν αντίθεση με το λευκό αμάξωμα.

Το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά χαμηλό (ύψος 1.221 mm) ενώ ο σχεδιασμός του το κάνει να φαίνεται και ιδιαίτερα ελαφρύ. Οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω διευκολύνοντας την πρόσβαση στο εσωτερικό, ενώ ακόμα ένα στοιχείο που ξεχωρίζει από το πλάι είναι η σχισμή πίσω από τους τροχούς που δίνει ακόμη περισσότερο έμφαση στο σχήμα των εμπρός φτερών.

Maserati MC20

Το μεγαλύτερο μέρος της ουράς καλύπτεται από το μαύρο τμήμα του προφυλακτήρα που ενσωματώνει εσοχές, την πινακίδα, δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης και φυσικά τον διαχύτη. Πιο ψηλά βρίσκουμε δύο μακρόστενα φώτα LED και την επιγραφή Maserati ανάμεσά τους. Το έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ έχει σχισμές για την καλύτερη ψύξη του μοτέρ στην οποία συμβάλλουν και οι πλευρικές εισαγωγές αέρα που είναι τοποθετημένες ψηλά στα φουσκωμένα πίσω φτερά.

Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει 6 νέες αποχρώσεις - Bianco Audace, Giallo Genio, Rosso Vincente, Blu Infinito, Nero Enigma και Grigio Mistero - που εξελίχθηκαν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Maserati MC20

Στο εσωτερικό ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ οι γραμμές είναι λιτές έτσι ώστε να μην αποσπούν την προσοχή του. Η καμπίνα είναι αυστηρά διθέσια με χωρητικότητα 150 λίτρων για τις αποσκευές (50 εμπρός και 100 πίσω). Τα καθίσματα έχουν ενσωματωμένα προσκέφαλα και μια ενδιαφέρουσα διχρωμία στις δερμάτινες επενδύσεις.

Στο ταμπλό βρίσκουμε την κεντρική οθόνη αφής 10" για το infotainment Maserati Touch Control Plus και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 10" πίσω από το πολυλειτουργικό τιμόνι με ενσωματωμένα paddles. Τα φυσικά πλήκτρα περιορίζονται στα χειριστήρια για τα ηλεκτρικά παράθυρα, δύο πλήκτρα για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και ένα περιστροφικό διακόπτη για επιλογή λειτουργίας οδήγησης (GT, Wet, Sport, Corsa και ESC Off) πάνω στο κεντρικό τούνελ.

 

Maserati

Η παραγωγή της Maserati MC20 θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020 ενώ οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020, ακριβώς μετά από την πρεμιέρα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

[Πηγή: Maserati]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube