node/39373

Maserati Nettuno: Ο νέος twin-turbo V6 κινητήρας της Τρίαινας [video]

Με τεχνολογία από την Formula 1 και απόδοση 630 PS, το νέο μοτέρ θα χρησιμοποιηθεί στην Maserati MC20.

H Maserati παρουσίασε σήμερα τον κινητήρα Nettuno, ένα μοτέρ που σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και παράγεται εξ'ολοκλήρου στη Modena ενσωματώνοντας τεχνολογίες από την Formula 1 και σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της ιταλικής φίρμας. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Τρίαινα εξελίσσει το δικό της μοτέρ, μετά από τον τερματισμό της συνεργασίας της με την Ferrari που την προμήθευε με τους δικούς της V8.

Ο νέος κινητήρας είναι ένας twin-turbo V6 3,0 λίτρων με γωνία 90ο ανάμεσα στους κυλίνδρους και ξηρό καρτέρ. Η σχέση συμπίεσης είναι 11:1, η διαδρομή 82 mm και η διάμετρος κυλίνδρου 88 mm. Επιπλέον, έχει προθάλαμο καύσης μεταξύ του ηλεκτροδίου και του κανονικού θαλάμου, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία προέρχεται από την Formula 1 και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Επίσης, υπάρχουν δύο μπουζί σε κάθε κύλινδρο και διπλό σύστημα ψεκασμού. Οι διαστάσεις του μοτέρ είναι 600mm (μήκος) x 1.000 mm (πλάτος) x 650 mm (ύψος), με το βάρος του να περιορίζεται κάτω από τα 220 kg.

Η Maserati ανακοινώνει απόδοση 630 PS (463 kW) στις 7.500 rpm και 730 Nm από τις 3.000 rpm, κάτι που σημαίνει πως ο Nettuno βγάζει 210 PS στο λίτρο, ενώ παράλληλα είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές Euro 6D.

Το πρώτο μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει τον κινητήρα Nettuno θα είναι η κεντρομήχανη MC20 που θα κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “MMXX: The Time To Be Audacious” στις 9-10 Σεπτεμβρίου στη Modena. Αργότερα, το μοτέρ θα χρησιμοποιηθεί στη νέα γενιά των GranTurismo και GranCabrio, τη Levante, την Quattroporte αλλά και σε ένα νέο SUV με τα σήματα της Maserati που φημολογείται πως θα βασίζεται στην Alfa Romeo Stelvio.

[Πηγή: Maserati]

node/39685
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Η Audi σύντομα θα ενσωματώσει ένα υπολογιστικό σύστημα στα αυτοκίνητά της που θα είναι πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό από εκείνο των σημερινών της γκάμας. Ένας «κεντρικός εγκέφαλος» που θα διαχειρίζεται πλήθος παραμέτρων και εφαρμογών.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Έρχονται ισχυρότεροι υπολογιστές στα Audi

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων που ενσωματώνουν τα αυτοκίνητα έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες με την πάροδο των ετών. Η Audi θα το «απλοποιήσει» λοιπόν, επιλέγοντας για τα μελλοντικά μοντέλα της έναν ισχυρό υπολογιστή που θα συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Το Ingolstadt ανακοίνωσε ότι αυτή η καινοτομία, που ονομάζεται Integrated Vehicle Dynamics, θα λειτουργεί ως κεντρικό σύστημα για τον εξοπλισμό που σχετίζεται με τη δυναμική συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Η Audi υπόσχεται έναν υπολογιστή δέκα φορές ισχυρότερο από αυτούς που είναι τοποθετημένοι στα υφιστάμενα μοντέλα. 
Audi Integrated Vehicle Dynamics

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, θα είναι σε θέση να ελέγχει έως και 90 λειτουργίες, ανάλογα με τη χρήση και την κατηγορία του μοντέλου. Όλα τα αυτοκίνητα, από το κόμπακτ χάτσμπακ Audi A3 έως το μεγάλο κουπέ SUV Q8 και το 100% ηλεκτρικό e-tron θα επωφεληθούν από τη νέα υπολογιστική μονάδα. 

Το Integrated Vehicle Dynamics θα αποδείξει επίσης, σύμφωνα με την Audi, την αποδοτικότητά του όσον αφορά τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα με τη διαχείριση τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, οι οποίες τελικά θα αυξήσουν την αυτονομία της μπαταρίας κατά 30%.

Audi Integrated Vehicle Dynamics

Το λανσάρισμα του IVD σε αυτοκίνητα παραγωγής δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονικά. Ανώτερο στέλεχος όμως που εμπλέκεται στο πρότζεκτ δήλωσε σε αρκετά μέσα ότι η πρώτη έκδοση του IVD είναι ήδη έτοιμη για τις επόμενες γενιές των Audi που θα λανσαριστούν.

node/39678
Bentley Octopus Electric Engine Project

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Ετοιμάζοντας το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της, η Bentley θέλει να εξελίξει μιας νέας γενιάς ηλεκτροκινητήρες με πρωτόφαντη τεχνολογία, απαλλαγμένη από σπάνιες γαίες.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Επαναστατικό ηλεκτρομοτέρ από την Bentley

Υπό την ονομασία Octopus (Optimised Components, Test and simulatiOn, toolkits for Powertrains which integrate Ultra high-speed motor Solutions), η Bentley συνεργάζεται στο πρότζεκτ αυτό με εννέα ακόμη συνεργάτες 

Το Octopus, με τριετή προγραμματισμένη εξέλιξη και χρηματοδοτούμενο από την OLEV, μια βρετανική κυβερνητική υπηρεσία με αντικείμενο τα οχήματα χαμηλών εκπομπών, σχεδιάζει να εξελίξει μια νέα γενιά ηλεκτρικού κινητήρα. Πιο αποδοτικός από τα σημερινά ηλεκτρομοτέρ, ο κινητήρας αυτός δεν θα κάνει χρήση σπάνιων γαιών, αντικαθιστώντας παράλληλα τα παραδοσιακά χάλκινα πηνία με ένα νέο ανακυκλώσιμο υλικό.

Bentley

Μέρος του οδικού χάρτη «Bentley Beyond 100» που στόχο έχει να καταστήσει την Bentley βιώσιμη φίρμα πολυτελείας, το πρόγραμμα Octopus θα καταλήξει σε μια πρώτη εφαρμογή παραγωγής έως το 2026. Λανσάρισμα που θα πρέπει να συμπέσει με την άφιξη του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Bentley.

Μέχρι τότε, η βρετανική φίρμα θα πρέπει σταδιακά να επεκτείνει την ηλεκτρική γκάμα της. Διαθέτοντας ήδη την επαναφορτιζόμενη υβριδική Bentayga, το Crewe σχεδιάζει να ενσωματώσει μια υβριδική εναλλακτική λύση σε κάθε μοντέλα της έως το 2023.