Επίσημο: Η έκδοση παραγωγής του SSC Tuatara με 1.774 PS [video]

Επίσημο: Η έκδοση παραγωγής του SSC Tuatara με 1.774 PS [video]

Το αμερικανικό υπεραυτοκίνητο είναι έτοιμο μετά από μια δεκαετία εξέλιξης.

Μετά από μια δεκαετία εξέλιξης και αρκετές καθυστερήσεις στην επίσημη πρεμιέρα του, η αμερικανική εταιρεία SSC σκοπεύει να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγή του νέου της υπεραυτοκινήτου με το όνομα Tuatara, στα πλαίσια του Philadelphia Auto Show στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 

Το SSC Tuatara, σχεδιασμένο από τον Jason Castriotta, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε μορφή πρωτοτύπου το 2011 με την παραγωγή του να προγραμματίζεται αρχικά για το 2013. Τελικά, η μηχανολογική εξέλιξη του μοντέλου καθυστέρησε την πρεμιέρα και χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ώστε η εταιρεία να ανακοινώσει πως δέχεται παραγγελίες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 για να δούμε το μοντέλο προ-παραγωγής στο δρόμο και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει τελικά η παραγωγή του.

Ο διάδοχος του SSC Ultimate Aero  - το οποίο είχε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής από το 2007 μέχρι το 2010 - βασίζεται σε ένα ανθρακονημάτινο monocoque σασί ενώ το αμάξωμα είναι εξ'ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, το Tuatara έχει αεροδυναμικό συντελεστή 0.279 cd ενώ παράλληλα προσφέρει σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες που ξεπερνούν τα 483 km/h.

SSC Tuatara

Ο κινητήρας που κατασκευάστηκε από την SSC σε συνεργασία με το μηχανικό Tom Nelson (Nelson Racing Engines), είναι ένας Twin Turbo V8 5,9 λίτρων που αποδίδει έως 1.774 PS με καύσιμο E85 (1.369 PS με βενζίνη 91 οκτανίων). Ένα αυτόματο κιβώτιο CIMA 7 ταχυτήτων με σύστημα Automac AMT επιτρέπουν αλλαγές σχέσεων σε λιγότερο από 100 millisecond (Track Mode) και μεταδίδουν την κίνηση στον πίσω άξονα. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τις επιδόσεις, όμως είναι γνωστό πως η τελική του ταχύτητα πιθανότατα ξεπερνά τα 482 km/h.

Η ενεργή ανάρτηση αλλάζει την απόσταση από το έδαφος αλλά και τη συμπεριφορά της ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης (Sport, Track και Front Lift που ανυψώνει τον εμπρός άξονα), ενώ η ενεργή πίσω αεροτομή λειτουργεί και ως αερόφρενο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η εταιρεία θα προσφέρει στους πελάτες την επιλογή ανάμεσα σε ένα μοντέλο στημένο για τη μέγιστη τελική ταχύτητα ή για καλύτερους χρόνους στην πίστα.

SSC Tuatara

Οι υδραυλικές πόρτες Dihedral ανοίγουν προς τα πάνω μαζί με τμήμα της οροφής, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επιβατών στη διθέσια καμπίνα όπου σύμφωνα με την εταιρεία θα βολευτούν ακόμα και άτομα με ύψος 1,95 m που φορούν κράνος. Στο εσωτερικό κυριαρχεί το ανθρακόνημα σε συνδυασμό με μεταλλικές λεπτομέρειες και επενδύσεις σουέντ. Ο οδηγός θα έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω της οθόνης αφής στην κεντρική κονσόλα. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται από τα ειδικά paddles πίσω από το τιμόνι, το οποίο έχει φωτεινή ένδειξη όταν το στροφόμετρο πλησιάζει στον κόφτη.

Η SSC θα κατασκευάσει 100 μονάδες του Tuatara στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Richland, Washington (ΗΠΑ), προσφέροντας πληθώρα επιλογών εξατομίκευσης στους υποψήφιους πελάτες.

[Πηγή: SSC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube