Παρουσιάστηκε (επιτέλους) το SSC Tuatara των 1.730 PS

Παρουσιάστηκε (επιτέλους) το SSC Tuatara των 1.730 PS

Το project είχε πρωτοπαρουσιαστεί το… 2011 και ύστερα ξεχάστηκε. Επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα και τελικά σήμερα έγινε η επίσημη αποκάλυψη του αυτοκινήτου στην τελική του μορφή.

Το SSC Tuatara, ένα αμερικάνικο hypercar 1.730 ίππων, αποκαλύφθηκε επιτέλους, μετά από χρόνια αναμονής. Η εταιρεία που είχε ξεκινήσει ως Shelby SuperCars (καμία σχέση με τον γνωστό Carol Shelby) και πλέον λέγεται SSC North America, είχε πρωτοπαρουσιάσει το project το 2011 με σκοπό το αυτοκίνητο να λανσαριστεί το 2013. Αλλά τους πήγε λιγάκι πίσω το πρόγραμμα. Το δικαιολόγησαν στη «μεθοδική μηχανολογική εργασία» στην οποία είχαν επιδοθεί για χρόνια προκειμένου το αυτοκίνητο να έχει «απαράμιλλη απόδοση» και «ανύπαρκτο συντελεστή οπισθέλκουσας». Για να δούμε…

Ο κινητήρας λοιπόν  είναι V8 twin turbo 5,9 λίτρων με απόδοση 1.350 άλογα και μπορεί να φτάσει στα 1.750 καίγοντας αιθανόλη. Προφανώς ο στόχος είναι να γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Αλλά επιδόσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, εκτός από την τελική ταχύτητα. Η οποία σύμφωνα με το εργοστάσιο θα φτάνει τα 483 km/h. Ο κινητήρας ζυγίζει 194 κιλά, είναι φυσικά τοποθετημένος στο κέντρο και στροφάρει ως τις 8.800 rpm. Χρησιμοποιώντας την ορολογία της εταιρείας εντός εισαγωγικών, η δύναμη φτάνει στους πίσω τροχούς μέσω ενός “computerized” χειροκίνητου κιβωτίου με «ρομποτικό» σύστημα αλλαγών. Δηλαδή ένα αυτόματο κιβώτιο μονού συμπλέκτη με paddles, όπως ας πούμε το παλαιότερο SMG της BMW ή αυτό της Lamborghini Aventador. Ούτε μετατροπέας ροπής, αλλά ούτε και τεχνολογία διπλού συμπλέκτη. Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.247 κιλά και τελικά ο συντελεστής οπισθέλκουσας υπάρχει και είναι το πολύ καλό νούμερο 0,279. Για να πετύχουν αυτό το βάρος τα πάνελ του αμαξώματος, το μονοκόκ σασί αλλά και εξαρτήματα όπως οι ζάντες είναι από ανθρακονήματα. Τους 20άρηδες τροχούς ντύνουν λάστιχα Michelin Pilot Sport Cup 245/35 εμπρός και 345/25 πίσω.     

Έχει μήκος 4,42 μέτρα και 2,67 μέτρα μεταξόνιο. Το πλάτος είναι δύο μέτρα και το ύψος μόλις 1,1 m. Το όνομά του το παίρνει από μία σαύρα με το ταχύτερα μεταβαλλόμενο DNA από οποιοδήποτε ζώο στη γη. Στο Pebble Beach όπου και παρουσιάστηκε το αυτοκίνητο, στο πλαίσιο του Monterey Car Week, η εταιρεία δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή, η οποία θα είναι περιορισμένη στα 100 κομμάτια. Έχει ήδη αρχίσει να παίρνει παραγγελίες. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Washington, στο West Richland.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube