Επίσημο: Νέα BMW 8 Series Coupé [video]

Επίσημο: Νέα BMW 8 Series Coupé [video]

H κουπέ 8 Series επιστρέφει στη σύνθεση της BMW ύστερα από απουσία δύο δεκαετιών, με την γκάμα να συνίσταται άμεσα από τις 840d και M850i.

Η BMW 8 Series επέστρεψε στην γκάμα της γερμανικής εταιρίας ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια απουσίας. Ένα κουπέ με δύο πόρτες θα είναι το πρώτο από τα τρία στιλ καροσερί που θα αποτελέσουν την γκάμα, η οποία θα εμπλουτιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους με ένα κάμπριο και ένα 4θυρο Gran Coupé.

Η γερμανική εταιρεία θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων από ό,τι οποιοσδήποτε από τους ανταγωνιστές της. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε θα ήθελε κάποιος από μια κουπέ ναυαρχίδα μέχρι ένα σπόρτσκαρ υψηλών επιδόσεων. Έτσι η νέα 8άρα, κατά την BMW, μπορεί να αντιμετωπίσει με την ίδια επιτυχία από μια Mercedes-Benz S-Class Coupé μέχρι μια Aston Martin DB11.

Και η 8 Series δεν είναι απλώς μια κοντή έκδοση της μεγάλης 7άρας μπερλίνας με δύο πόρτες λιγότερες, λέει η BMW. Αυτό το κουπέ έχει μοναδικό σασί, ανάρτηση και ρύθμιση στον κινητήρα, ενώ η τεχνολογία από το αγωνιστικό GTE του Le Mans έχει μεταλαμπαδευτεί σε όλο το αυτοκίνητο.

bmw 8 series coupe

«Το πρώτο πράγμα με το οποίο ξεκινήσαμε σε αυτό το πρότζεκτ ήταν να εξελίξουμε ένα σπορ αυτοκίνητο -όχι ένα σπορτίφ αυτοκίνητο», δήλωσε η Sarah Lessmann, επικεφαλής προϊόντος της 8 BMW Series. «Η πρώτη 8άρα ήταν αποκλειστικός πρεσβευτής του συνδυασμού για την επίτευξη κορυφαίων επιδόσεων και ξεχωριστού σχεδιασμού».

Η BMW είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τις αναλογίες του αυτοκινήτου, τη σιλουέτα που στέλνει την καμπίνα πολύ πίσω, τους μυώδεις ώμους πίσω και την ανθρακονημάτινη οροφή που χαμηλώνει το κέντρο βάρους. Η 8 Series ξεπερνά σε μήκος τα 4,84 m, σε πλάτος τα 1,90 m, ενώ το ύψος της φτάνει το 1,34 m.

Κατά το λανσάρισμα, η 8 Series θα είναι διαθέσιμη σε δύο μοντέλα: Το ντίζελ 840d και το βενζινοκίνητο M850i. Η 840d χρησιμοποιεί έναν 6κύλινδρο κινητήρα 3,0 λίτρων που αποδίδει 320 άλογα και ροπή 69,3 kgm.

H M850i κινείται από τον 4,4λιτρο διτούρμπινο V8 που αποδίδει 530 άλογα και 71,4 kgm. H ΒMW λέει ότι η M850i είναι ικανή να γράψει 3,7” στο σπριντ των 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Και οι δύο 8άρες συνδυάζονται στάνταρ με προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης xDrive και 8άρι αυτόματο σασμάν. 

bmw 8 series coupe

«Όταν αναφέρεσαι στην κατηγορία πολυτελών αυτοκινήτων μιλάς για δύο πλευρές -στη μία βρίσκεται η κομψότητα και στην άλλη έχεις το σπορ πνεύμα», πρόσθεσε η Lessmann. «Αν κοιτάξετε τους ανταγωνιστές μας, ανταποκρίνονται σε ένα από τα δύο: Η Mercedes-Benz S-Class Coupé στην πλευρά της πολυτέλειας και η Porsche 911 ή η Aston Martin DB11 στην άλλη». 

«Και επειδή υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ τους, σαφώς δεν θέλαμε να φτιάξουμε την 8 Series να κάθεται στη μέση. Θέλαμε να βρίσκεται πιο κοντά στα αυτοκίνητα επιδόσεων». 

Η M850i θα είναι επί του παρόντος η ναυαρχίδα της γκάμας της 8άρας, μέχρι να φτάσει το 2019 και λανσαριστεί το πιο σκληροπυρηνικό κουπέ, M8. Ως στάνταρ, το αυτοκίνητο διαθέτει ενεργό σύστημα διεύθυνσης στον πίσω άξονα, προσαρμοζόμενη ανάρτηση M, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον πίσω άξονα και σπορ εξάτμιση. Τα μόνα μηχανολογικά έξτρα είναι οι ενεργές αντιστρεπτικές δοκοί, που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη σταθερότητα και την πρόσφυση στις στροφές.

Η 8άρα είναι επίσης η πρώτη BMW που διαθέτει τη νέα γενιά infotainment iDrive της εταιρείας, που υποστηρίζεται από μια οθόνης 10,25” στo ταμπλό. Το σύστημα εξακολουθείς να το διαχειρίζεσαι από το περιστροφικό χειριστήριο του iDrive στην κεντρική κονσόλα, αλλά επίσης έχεις τη δυνατότητα για έλεγχο μέσω αφής, φωνητικών εντολών ή χειρονομιών. Διαθέτει επίσης σκληρό δίσκο με δυνατότητα αποθήκευσης 20GB, Bluetooth και WiFi.

Δεδομένου ότι η νέα 8 Series βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας της BMW, έρχεται στάνταρ με πλούσιο εξοπλισμό όπως πλήρες δερμάτινο εσωτερικό, προβολείς LED, στερεοφωνικό σύστημα Bowers & Wilkins, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και προσαρμοζόμενο cruise control.

bmw 8 series coupe

Η τιμή της νέας 8άρα, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης, δεν ανακοινώθηκε ακόμη από την ελληνική αντιπροσωπεία. Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ολιγωρία; Όπως και να ‘χει, φανταζόμαστε ότι αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Τώρα, όσον αφορά την επερχόμενη M8, αυτή θα είναι κατά τα λεγόμενα των Βαυαρών το πιο ισχυρό και το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της BMW –σήμερα είναι η M5 Competition.

To 2019, όταν λανσαριστεί η M8, θα κάνει χρήση του διτούρμπινου 4,4λιτρου V8, στη βερσιόν που το συναντάμε αυτό το μοτέρ στην M5, αλλά ρυθμισμένο για να αποδίδει πάνω από 625 άλογα. Συνδυασμένο δε με κατ’ επιλογή τετρακίνηση xDrive, η M8 θα είναι ικανή να γράφει 3,3” στη μέτρηση 0-100 km/h.

Ωστόσο, η φροντίδα M δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στη δίπορτη κουπέ 8άρα. Η BMW σχεδιάζει να δημιουργήσει εκδόσεις M, τόσο στην Cabrio όσο και στην 4πορτη Gran Coupé, διευρύνοντας τη δυναμική γοητείας του μοντέλου.

Το πρωτότυπο M8 Gran Coupé που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο, ουσιαστικά επισκοπεί πώς τα μοντέλα-ναυαρχίδες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube