Dodge Charger: Στην Ευρώπη με πρίζα ή έξι κυλίνδρους
Η νέα Dodge Charger διατίθεται στην Ευρώπη ως ηλεκτρικό Daytona ή με τον 6κύλινδρο biturbo Hurricane, με ισχύ έως περίπου 679 PS, στάνταρ τετρακίνηση και επιλογή ανάμεσα σε δίθυρη και 4θυρη.
Το δίλημμα για τη νέα Dodge Charger δεν είναι πλέον ποιον V8 θέλεις κάτω από το καπό. Είναι αν θέλεις κυλίνδρους...
Στα 60 χρόνια από την εμφάνιση του ονόματος, η αμερικανική μάρκα φέρνει στην Ευρώπη μια γκάμα που χωρά τόσο η ηλεκτρική Daytona όσο και η βενζινοκίνητη Sixpack. Με κοινό παρονομαστή τη μεγάλη ισχύ, την τετρακίνηση και μια εμφάνιση που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη.
Το αμερικανικό muscle car αλλάζει μηχανικά, κρατώντας ανοιχτό το δίλημμα ανάμεσα σε βενζίνη και ρεύμα
Σύμφωνα με τη Dodge, ολόκληρη η νέα γκάμα είναι πλέον διαθέσιμη στους Ευρωπαίους πελάτες μέσω του επίσημου εισαγωγέα KWA. Το δίκτυό του περιλαμβάνει περισσότερα από 200 εξουσιοδοτημένα σημεία Dodge και RAM σε 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει τιμές ή διαθεσιμότητα ειδικά για την ελληνική αγορά.
Η όγδοη γενιά του Charger βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Large του Ομίλου Stellantis, που υποστηρίζει διαφορετικά συστήματα κίνησης. Εδώ, αυτό μεταφράζεται σε δύο αρκετά διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιδέας: ενός σύγχρονου αμερικανικού muscle car, που επιχειρεί να κρατήσει τον χαρακτήρα του αλλάζοντας τα μηχανικά του θεμέλια.
Στο ηλεκτρικό στρατόπεδο, η Charger Daytona χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 400 V και δύο ηλεκτρικές μονάδες κίνησης, μία για κάθε άξονα. Η έκδοση R/T ανακοινώνεται με 536 bhp, δηλαδή περίπου 543 PS, ενώ η Scat Pack ανεβαίνει στους 670 bhp ή περίπου 679 PS. Η τετρακίνηση είναι στάνταρ, με την ακαριαία απόκριση των ηλεκτροκινητήρων να αποτελεί βασικό στοιχείο της συνταγής.
Για όσους εξακολουθούν να προτιμούν το πρατήριο από τον φορτιστή, υπάρχει η Charger SIXPACK. Κάτω από το καπό βρίσκεται ο 3λιτρος Hurricane, ένας εξακύλινδρος σε σειρά με δύο τούρμπο. Στην έκδοση R/T αποδίδει 420 hp, περίπου 426 PS, ενώ στην Scat Pack ο κινητήρας υψηλής απόδοσης H.O. φτάνει τους 550 hp, περίπου 558 PS. Η Dodge τον χαρακτηρίζει τον ισχυρότερο Hurricane παραγωγής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Top 30: Δεν υπάρχει αυτοκίνητο στον κόσμο σαν τα muscle car!
Και οι δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις διαθέτουν επίσης τετρακίνηση. Η Sixpack, επομένως, κρατά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στην γκάμα, αλλά ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από εκείνον των παλιών HEMI. Ο V8 έχει παραδώσει τη θέση του σε έξι κυλίνδρους και υπερτροφοδότηση.
Η επιλογή δεν σταματά στο σύστημα κίνησης. Η Dodge αναφέρει ότι κάθε Charger προσφέρεται σε δίθυρη κουπέ ή τετράθυρη, δίνοντας στον αγοραστή τη δυνατότητα να διαλέξει τόσο τον τρόπο που θα κινείται όσο και την ευκολία πρόσβασης στις πίσω θέσεις. Η χαρακτηριστική σιλουέτα και οι επιβλητικές αναλογίες παραμένουν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας.
Η ευρωπαϊκή παρουσίαση περιλάμβανε εκδήλωση οδήγησης στο Balocco στην Ιταλία, στις 15 Σεπτεμβρίου, με διαδρομές σε δημόσιο δρόμο και δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις δοκιμών. Εκεί, Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν διαδοχικά το Daytona και το Sixpack, ώστε να γνωρίσουν τις διαφορές τους πέρα από τους αριθμούς ισχύος.
Με αφετηρία εκείνη την εκδήλωση, η Dodge δημιούργησε μαζί με την Publicis Groupe την καμπάνια «New Dodge Charger: unlock the thrill». Περιλαμβάνει επτά σύντομα φιλμ και φωτογραφικό υλικό, με έμφαση στη σχεδίαση, στο εσωτερικό και στη δράση στην πίστα. Το πρώτο φιλμ φέρνει τις δύο εκδοχές μαζί, ενώ ακολουθεί περιεχόμενο αφιερωμένο στην καθεμία.
Το ουσιαστικό νέο, πάντως, βρίσκεται στον κατάλογο και όχι στο κινηματογραφικό σκοτάδι της καμπάνιας: στην Ευρώπη, η Charger δίνει πλέον στον petrolhead επιλογή ανάμεσα σε ρεύμα και βενζίνη. Το αν η νέα συνταγή θα πείσει τους πιστούς των οκτώ κυλίνδρων είναι μια άλλη ιστορία.



