Cadillac Escalade IQ, ηλεκτρικό 4x4 με τεράστια μπαταρία [video]

Cadillac Escalade IQ, ηλεκτρικό 4x4 με τεράστια μπαταρία [video]

Η Cadillac Escalade κινείται πλέον στην εποχή των ηλεκτρικών. Μ τη νέα γενιά να φορά μπαταρία πάνω από 200 kWh, για να εγγυηθεί αυτονομία που ξεπερνά τα 700 km.

Ύστερα από τις Celestiq και Lyriq, η αμερικανική φίρμα αποκαλύπτει το τρίτο ηλεκτρικό μοντέλο της, την Cadillac Escalade IQ.

Ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει επειδή είναι το πρώτο που διατήρησε το όνομα από τη θερμική γκάμα, και όχι ένα οποιοδήποτε όνομα, αφού είναι η Escalade. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Cadillac Escalade είναι η ναυαρχίδα της πολυτελούς φίρμα της GM. Και ταυτόχρονα ένα σκληροτράχηλο XXL SUV που τον βλέπουμε συχνά να πρωταγωνιστεί σε αμερικανικές σειρές, ταινίες ή σε ραπ κλιπ!

Η αμερικανική φίρμα βιάστηκε να παρουσιάσει την εντυπωσιακή Cadillac Escalade IQ, καθώς διευκρινίζει ότι η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι του 2024

Cadillac Escalade IQ

Επομένως, το να εξηλεκτριστεί πλήρως ένα τέτοιο μοντέλο δεν ήταν αποστολή μικρής ή μέτριας σημασίας για την Cadillac. Η αμερικανική φίρμα λοιπόν, δεν προσάρμοσε απλώς το υπάρχον μοντέλο. Η Escalade IQ είναι ένα νέο όχημα -το οποίο καλείται μεν να συνεργαστεί για μερικά χρόνια με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά βασίζεται στην ειδική ηλεκτρική πλατφόρμα της General Motors, την Ultium.

Αυτή η συγκεκριμένη βάση επέτρεψε επίσης την αναθεώρηση του σχεδιασμού της Cadillac Escalade. Με την πλατφόρμα Ultium να επιτρέπει στους τροχούς να «ακροβολιστούν» στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου. Πάνω απ’ όλα όμως, το ηλεκτρικό μοντέλο έχει λιγότερο ορθογώνια σιλουέτα από το θερμικό ισοδύναμό του. 

Cadillac Escalade IQ

Και παρόλο που το όχημα συνεχίσει να είναι επιβλητικό, τιμώντας το όνομά του, είναι σαφώς πιο αεροδυναμικό, με την οροφή να γέρνει απαλά προς τα πίσω και με λιγότερο κάθετο πίσω τζάμι. Η σιλουέτα φαίνεται πιο εκλεπτυσμένη, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας ογκόλιθος με μήκος 5,7 m και τροχούς 24 ιντσών!

H Cadillac Escalade IQ όμως τολμά να απελευθερωθεί από αισθητικούς κώδικες που θεωρούσαμε απαραίτητους για την υπόστασή της. Όπως το τρίτο πλαϊνό παράθυρο που αποκόπτεται από τα δύο πρώτα για να συνδεθεί με την πόρτα του χώρου αποσκευών. Εδώ, η πλαϊνή γυάλινη επιφάνεια σχηματίζει ένα μπλοκ, αφήνοντας χώρο για μια κεκλιμένη πίσω κολόνα. 

Cadillac Escalade IQ

Η φάτσα του αυτοκινήτου είναι παρόμοια με αυτή των Celestiq και Lyriq με κλειστή μάσκα που ενσωματώνει έναν φωτεινό λογότυπο. Μπόλικη φωτεινή υπογραφή υπάρχει και στο υπόλοιπο εμπρός μέρος, ανάμεσα στο περίγραμμα της μάσκας και στα επιβλητικά κάθετα φανάρια! Το δε καπό του χώρου αποσκευών κρύβει ένα πορτμπαγκάζ 345 λίτρων.

Για να επιβιβαστείς, μπορείς να επωφεληθείς από το υποβοηθούμενο άνοιγμα των θυρών. Και εισερχόμενος ανακαλύπτεις ένα ταμπλό που υπερκαλύπτεται από μια ευρεία ζώνη με οθόνες που φτάνουν συνολικά σε διαγώνιο τις 55 ίντσες. Μια άλλη οθόνη στο κεντρικό τούνελ παρέχει πρόσβαση στα χειριστήρια. Ακόμη και ηλεκτρική, η Cadillac Escalade IQ μπορεί να μεταφέρει επτά άτομα.

Cadillac Escalade IQ

Από τεχνικής πλευράς, το αυτοκίνητο προφανώς και κινείται επίσης στο επίπεδο της υπερβολής. Η Cadillac Escalade IQ είναι τετρακίνητη, με δύο ηλεκτρομοτέρ και με ισχύ περίπου 750 άλογα. Για να μπορεί να κάνει άκοπα το σπριντ 0-100 σε περίπου πέντε δευτερόλεπτα! Αλλά και τετραδιεύθυνση για να αποκτήσει το αυτοκίνητο την πρέπουσα ευελιξία. 

Πάνω από όλα, για να διασφαλιστεί ένα ταξίδι μεγάλης απόστασης με μία μόνο φόρτιση, η XXL Cadillac Escalade IQ φόρεσε και XXL μπαταρία. Η Cadillac ανακοινώνει ενεργειακή πυκνότητα περισσότερες από 200 kWh, προκειμένου να αποκτήσει περίπου 720 km αυτονομίας. Για ταχύτερες επαναφορτίσεις δε, το μοντέλο επωφελείται από αρχιτεκτονική 800V. 

Η αμερικανική φίρμα βιάστηκε βέβαια για να μας παρουσιάσει την εντυπωσιακή Cadillac Escalade IQ, καθώς διευκρινίζει ότι η παραγωγή της δεν θα ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι του 2024.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube