Η Red Bull RB17 θα στροφάρει στις 15.000 rpm [video]

Η Red Bull RB17 θα στροφάρει στις 15.000 rpm [video]

«Αν οδηγηθεί από επαγγελματία οδηγό, η RB17 θα έχει γυρολόγιο αντίστοιχο με μονοθέσιο της Formula 1», λέει ο σχεδιαστής της, Adrian Newey.

Red Bull RB17

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παλαιότερων μονοθεσίων της F1 ήταν το πόσο δυνατός και ξεσηκωτικός ήταν ο ήχος του κινητήρα τους. 

O Βρετανός μηχανικός Adrian Newey θυμάται εκείνη την εποχή με νοσταλγία και το πρώτο υπεραυτοκίνητο της εταιρείας του, η Red Bull RB17, θα διαθέτει κινητήρα V10 που θα στροφάρει μέχρι τις 15.000 rpm.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε η Oracle Red Bull Racing, ο θρυλικός σχεδιαστής λέει ότι εμπνεύστηκε για τη Red Bull RB17 από τον χαρακτηριστικό ήχο των αυτοκινήτων F1 στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Θες να νιώσεις πώς αισθάνονται οι πιλότοι της F1; Η Red Bull RB17 υπόσχεται να είναι αντίστοιχα γρήγορη στην πίστα

Οι ψηλόστροφοι V10 κινητήρες όχι μόνο ακούγονταν έντονα, αλλά ο Newey αναφέρει ότι αισθανόταν τους κραδασμούς τους όταν βρίσκονταν στην πίστα και περνούσαν από κοντά του.

Red Bull RB17

Σε μια εποχή που τα τούρμπο είναι η προφανής λύση, το hypercar που σχεδιάζει η Red Bull Advanced Technologies θα χρησιμοποιήσει έναν ατμοσφαιρικό V10 που θα στροφάρει στα ουράνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πώς υλοποιούνται οι ιδέες του Adrian Newey στη Red Bull

Θα αποδίδει περί τα 1.000 PS και θα τον συνδράμει ένας ηλεκτροκινητήρας 200 PS, ο οποίος θα επιφορτιστεί διάφορες αρμοδιότητες. Συμπεριλαμβανομένης της πρώτης σχέσης, της όπισθεν, θα δίνει ροπή κατά τις αλλαγές ταχυτήτων ώστε να μην υπάρχει κενό στην επιτάχυνση. Και βέβαια, επιπλέον 200 PS.

Red Bull RB17

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Red Bull RB17 θα είναι εστιασμένη στην οδήγηση στην πίστα. Αν κι ο Newey λέει ότι θέλει το αυτοκίνητο να είναι τόσο δυνατό κι ικανό που να δημιουργεί δέος στον οδηγό, θέλει επίσης να είναι προσβάσιμο σε όποιον θέλει να το αγοράσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Mercedes-AMG One είναι το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στη Monza

Ως αποτέλεσμα, η καμπίνα θα είναι μεγαλύτερη από το άλλο υπεραυτοκίνητό του, την Aston Martin Valkyrie. Με τιμή αγοράς κοντά στα €6 εκατομμύρια, ο οδηγός θα εκπαιδεύεται στον προσομοιωτή της Red Bull, ενώ θα παρέχονται κι ώρες εξάσκησης στο πλευρό επαγγελματία οδηγού αγώνων.

Red Bull RB17

Παρά το γεγονός ότι έχει δύο θέσεις και μπορεί να οδηγηθεί από απλούς -αν και βαθύπλουτους- θνητούς, η RB17 θα είναι ένα τέρας στην πίστα. Ο Newey ισχυρίζεται ότι «στα χέρια ενός επαγγελματία οδηγού, είναι ικανό να κάνει γύρους F1».

Αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη στο ελάχιστο βάρος, που θα είναι μικρότερο από 900 kg, την τεράστια ισχύ του κινητήρα, την ενεργή ανάρτηση και την αυξημένη downforce. Στα 240 km/h, θα φτάνει τα 1.700 kg!

H παραγωγή θα περιοριστεί αυστηρά σε μόλις 50 αυτοκίνητα ή μάλλον 49, αφού ο Newey θα κρατήσει ένα για τον εαυτό του. Η Red Bull Advanced Technology δέχεται ήδη δηλώσεις ενδιαφέροντος κι η επίσημη παρουσίαση θα γίνει το καλοκαίρι. Οι δοκιμές στην πίστα θα ξεκινήσουν το 2025 κι η παραγωγή έναν χρόνο αργότερα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube