Μηδέν αστέρια για το ινδικό Citroën ë-C3 στα crash test [video]

Μηδέν αστέρια για το ινδικό Citroën ë-C3 στα crash test [video]

Μοντέλα με μηδέν αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης έχουμε και στην Ευρώπη από τον Euro NCAP. Στη Γηραιά Ήπειρο όμως, ευθύνονται τα ADAS. Στην Ινδία, όπου τον λόγο έχει ο Global NCAP, βρίσκονται ακόμα δύο δεκαετίες πίσω κι έχουν σημαντικές ελλείψεις.

Citroën e-C3

Σε μια πρόσφατη δοκιμή πρόσκρουσης που διεξήχθη από το Global NCAP, η βαθμολογία που απέσπασε το ηλεκτρικό Citroën ë-C3 ήταν μηδέν αστέρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το μοντέλο που αναμένεται εντός της χρονιάς στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά το μοντέλο που κυκλοφόρησε στην Ινδία στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Global NCAP, το Citroën ë-C3 απέσπασε μηδέν αστέρια για την προστασία των ενηλίκων κι ένα για των παιδιών. Αν και δεν έχει παραμορφωθεί έντονα, σημάδι της γεροδεμένης κατασκευής, ο εξοπλισμός ασφαλείας των ινδικών μοντέλων είναι ελλιπέστατος.

Δεν αρκεί μια στιβαρή καρότσα, αν απουσιάζουν συστήματα ασφάλειας που θεωρούμε δεδομένα στην Ευρώπη

Λες και βρισκόμαστε 20 χρόνια πίσω, το γαλλικό μοντέλο είναι εξοπλισμένο μόνο με μετωπικούς αερόσακους, υπενθύμιση για τις ζώνες ασφαλείας και προεντατήρες.

Citroën e-C3

Απουσιάζει το Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας (ESP), προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS), ISOFIX στα καθίσματα, πλαϊνοί αερόσακοι, οροφής και για τα γόνατα του οδηγού. Εξαιτίας της έλλειψης προστασίας για τις πλευρικές συγκρούσεις, ο οργανισμός δεν πραγματοποίησε καν πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Crash-test Euro NCAP: μηδέν αστέρια για το FIAT Panda

Αν κι η προστασία για το κεφάλι και τον αυχένα οδηγού και συνοδηγού κατά τις μετωπικές κρούσεις ήταν αξιέπαινη, η κακή προστασία για το στήθος των μπροστινών επιβατών περιόρισαν τη βαθμολογία. Επιπλέον, η ανεπαρκής προστασία των γονάτων για τον οδηγό έθεσαν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος.

Για την ασφάλεια των παιδιών, το Global NCAP παρατήρησε ότι η απουσία βάσεων ISOFIX επιτρέπει στα παιδικά καθίσματα να κινούνται ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Euro NCAP, η Renault αμφισβητεί τις βαθμολογίες του

Ο Alejandro Furas, γενικός γραμματέας του οργανισμού, δήλωσε: «Η PSA ήταν κάποτε ηγέτης στην ασφάλεια, αλλά τώρα, ως μέλος του Ομίλου Stellantis, ο κατασκευαστής φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα πίσω».

Citroën e-C3

Και πράγματι, ο Όμιλος Stellantis έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εξοπλίσει όλα τα μοντέλα της που πωλούνται στην Ινδία με έξι αερόσακους και πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας από το δεύτερο 6μηνο του έτος και μετά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube